Het zikavirus komt voor op Jamaica!

Het zikavirus komt op dit moment (november 2016) voor in de hele Caribische archipel, dus ook op Jamaica. Het zikavirus is een virus dat de ziekte ‘zikakoorts’ kan veroorzaken. Ongeveer 20% van de mensen die besmet raakt met het zikavirus zal klachten ontwikkelen. Over het algemeen zijn de klachten van zikakoorts milt van aard. Dan moet je denken aan huiduitslag, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, oogontsteking en koorts.

Op Jamaica leven uiteraard virussen. Zij kunnen onder andere het zikavirus overbrengen.

Muggen kunnen heel veel verschillende soorten virussen overbrengen, waaronder het zikavirus.

De klachten van zikakoorts lijken sterk op de klachten die bij knokkelkoorts (dengue) en chikunguny tot ontwikkeling komen. Zikakoorts gaat vanzelf weer over. Tegen zikakoorts bestaat geen behandeling. Onder wetenschappers bestaat consensus over het feit dat een besmetting met het zikavirus voor het ongeboren kind schadelijk is. Besmetting kan namelijk leiden tot aangeboren neurologische afwijkingen. Dan moet je denken aan het syndroom van Guillain-Barré en microcefalie.

Anti-muggenmiddelen

Op dit moment bestaat er geen vaccin tegen het zikavirus. Als je dus naar Jamaica op vakantie gaat, kun je jezelf alleen maar beschermen door het nemen van muggenwerende maatregelen. Dan moet je aan de volgende maatregelen denken. Het dragen van bedekkende kleding. Het insmeren van de huid met een muggenwerend middel. Een muggenwerend middel dat bovendien DEET bevat. Als kinderen jonger zijn dan 2 jaar mogen zij alleen maar producten gebruiken die maximaal 30% DEET bevatten. Dat geldt ook voor zwangere vrouwen. Verder is het van belang om te slapen onder een geïmpregneerde klamboe of in een ruimte die muggenvrij is. Als je jezelf aan deze maatregelen houdt, kun je met een gerust hart naar Jamaica afreizen om daar van een mooie vakantie te gaan genieten in één van de prachtige hotels & resorts!