header image
 

Landzoogdieren

Het aantal landzoogdierensoorten dat op Jamaica leeft, is beperkt. Op het eiland leven 29 verschillende soorten landzoogdieren: 2 knaagdiersoorten, 25 vleermuissoorten, 1 mangoestensoort en konijnen.

Jamaicastompstaartrat

Op Jamaica leeft 1 endemische landzoogdiersoort: de Jamaicastompstaartrat (Jamaica-stompstaart-rat) (Jamaicaanse coney) (Geocapromys brownii). De Jamaicastompstaartrat leeft dus alleen maar op Jamaica. De Jamaicastompstaartrat is ook bekend onder de naam Jamaicaanse konijn of Jamaicaanse Hutia. Ze leven in de bosrijke, rotsachtige gebieden van het koffie-eiland. De Jamaicastompstaartrat komt pas tijdens de nacht tot leven. Zij ontpoppen zich dan als ware vreetmachines en kanen alles weg wat voor hun pootjes terecht komt. Daarbij moet je dan denken aan fruit, wortels, bladeren en schors.

Doordat de Jamaicastompstaartrat hoofdzakelijk des nachts tot leven komt, worden ze niet veel door mensen waargenomen. Hierdoor is het idee ontstaan dat het een zeldzame diersoort is geworden, maar dat is niet het geval. Jamaicastompstaartratten zijn zeer sociale dieren. Als het maar even kan, spelen ze met elkaar. Als ze geen contact met elkaar hebben, maken ze zachte geluiden om met elkaar te communiceren. Bovendien kunnen ze heel goed klimmen en springen.

Mangoest

De Britten introduceerden in 1872 mangoesten op Jamaica, de Egyptische mangoest (Ichneumon). Het was de bedoeling dat mangoesten de rattenpopulatie in toom zouden houden. De ratten veroorzaakten namelijk heel veel schade aan de plantages. Maar er waren ook een paar nadelen aan de introductie van de mangoesten op het eiland. Op het menu van deze kleine rovers stonden en staan namelijk ook kippen en boomkippen (leguanen). Deze prooidieren stonden en staan óók op het menu van de Jamaicanen.

Mangoesten zijn een van de landzoogdieren die op Jamaica voorkomen

Mangoesten zijn prachtige dieren, maar vormen wel een bedreiging voor de inheemse diersoorten van Jamaica.

Verder zijn mangoesten immuun voor slangengif, dus ook de slangen op het eiland kregen het zwaar te verduren. Sommige slangensoorten stierven zelfs uit, dat gold onder andere voor de zwarte slang. En als klap op de vuurpijl kregen ook de vleermuizen op Jamaica het heel erg zwaar door de mangoesten. Heden ten dage wordt de populatie mangoesten goed in toom gehouden waardoor ze niet zo veel schade meer berokkenen op het eiland.

Konijn

De Arowakken waren al dol op konijnen. Voor hen was het een feestmaal. Konijnen zitten overal op Jamaica, je kunt ze overal tegenkomen.