header image
 

Pokhout

De nationale bloem van Jamaica is de bloem van de lignum vitae (Guiacum officinale). Als de bloemen van lignum vitae bloeien, is dat een regelrechte traktatie voor het menselijk oog. De bloemen kleuren namelijk betoverend blauwviolet. De vruchten van de bloem zijn hartvormig en hebben een geel/oranje kleur. De zaden van de lignum vitae daarentegen hebben een rode kleur. Lignum vitae komt van origine voor in de gehele Caribische archipel en aan de noordkust van Zuid-Amerika. Lignum vitae is bekend om diens pokhout. Sinds het begin van de 16de eeuw zijn de Europese kolonisten begonnen met het massaal exporteren van pokhout van de Caribische eilanden naar Europa.

Pokhout als bouwmateriaal

Pokhout is in velerlei opzichten een unieke houtsoort. Door het hoge harspercentage dat pokhout bevat, is het één van de weinige houtsoorten dat zinkt in water. Pokhout is dus zeer hard en zwaar en werd derhalve vroeger veel gebruikt voor het maken van katrollen op zeilschepen. Door het hoge harspercentage (vet) smeert het pokhout zich bovendien zelf.

Pokhout werd veel gebruikt in de scheepsbouw voor het maken van katrollen.

Pokhout is één van de weinige houtsoorten dat zinkt in water. Het harde hout werd vroeger veel gebruikt voor het maken van katrollen van zeilschepen.

Ook in de molenbouw wordt pokhout veelvuldig ingezet als glijblokken en schroefaslagers. Van het hout worden ook cricketballen gemaakt. Deze ballen worden gebruikt als er gespeeld moet worden onder windrijke omstandigheden. Ook voor andere balsporten wordt geregeld pokhout gebruikt. Heden ten dage wordt er nog steeds veel tropisch hardhout, waaronder pokhout, naar de westerse wereld geëxporteerd om daar verder verwerkt te worden.

Pokhout als geneesmiddel

‘Lignum vitae’ is Latijns voor ‘levenshout/levensboom’. Deze naam heeft het te danken aan diens medische toepassingen. Uit het hout kan namelijk een geneeskrachtige olie worden geëxtraheerd. In de 16de eeuw was het een middeltje tegen onder andere verkoudheid, verstoppingen, artritis, jicht en syfilis (Spaanse pokken). Het is zelfs mogelijk om met delen van de boom thee te zetten. Er worden ook kruidenlikeuren van gemaakt. De Spaanse kolonisten gaven de boom de naam ‘palo santo’ hetgeen ‘heilig hout’ betekent.