header image
 

Ocho Rios

Veel toeristen die Jamaica bezoeken, verblijven in Ocho Rios. De parelwitte stranden van Ocho Rios zijn van een verbluffende schoonheid. Naast de toeristen die in de hotels & resorts verblijven, is Ocho Rios de belangrijkste cruisebestemming van Jamaica.

Het koraalrif van Ocho Rios is van een wonderbaarlijke schoonheid.

De papegaaivis is één van de kleurrijkste bewoners van prachtige koraalrif van Ocho Rios.

Ocho Rios (Ocho Ríos) ligt aan de noordkust van Jamaica. De stad ligt in de provincie Middlesex (Middlesex County), in het district Saint Ann (Saint Ann Parish). Ocho Rios heeft als bijnaam Ochi. De naam Ocho Rios betekent in het Spaans ‘Acht Rivieren’. In werkelijkheid telt Ochi geen acht, maar drie rivieren. In Ocho Rios leven ruim tienduizend mensen. Dit aantal verbleekt bij het aantal toeristen dat jaarlijks de kustplaats bezoekt. Ook veel Jamaicanen die in Kingston wonen, togen in de weekenden naar Ocho Rios om daar te gaan ontspannen. Feitelijk valt de stad in drie delen uiteen: the beach (het strand), the strip/main street (de hoofdstraat) en the hills (de heuvels).

Ontstaan

Feitelijk is Ocho Rios een verkeerde naam, want er zijn zogezegd geen acht rivieren te vinden in het stadje. Het heeft waarschijnlijk te maken met de oorspronkelijke naam van het dorp; Las chorreras. Las chorreras betekent in het Spaans ‘water dat snel en ruw stroomt’ oftewel ‘watervallen’. En watervallen liggen wel in de buurt van Ocho Rios. En nog wel de beroemdste en bekendste van het hele eiland; de Dunn’s River Falls. Dit overdonderende natuurfenomeen wordt jaarlijks door tienduizenden toeristen bezocht.

In Ocho Rios zijn niet alleen watervallen te bekijken in de Dunn’s River, maar ook in de White River en Turtle River. Ochi was de laatste plek op Jamaica waar zich nog Spanjaarden ophielden toen de Britten het eiland overnamen. Uiteindelijk moesten ze ook daar het hazenpad kiezen. Doordat de grond zo vruchtbaar was in en rondom Ocho Rios is er altijd veel landbouw bedreven. Met name suikerrietplantages schoten als paddenstoelen uit de grond. Daarnaast werden er nog veel meer andere gewassen in het gebied gekweekt. Nadat er bauxiet werd gevonden, ontstond er weer een andere bron van inkomsten voor het gebied.

Ocho Rios was vroeger een vissersdorpje. Tegenwoordig is daar niet veel meer van terug te zien. Nu is het een plek waar veel toeristen bivakkeren. Het plaatsje is ook de thuishaven voor de vele cruiseschepen die op Jamaica afmeren. Ochi is de belangrijkste cruisebestemming van Jamaica, nog voor Port Antonio en Montego Bay. Daarnaast ontvangt de havenstad ook veel vrachtschepen die volgeladen worden met suiker en kalksteen. Vroeger werd er ook veel bauxiet verladen in Ocho Rios. Ocho Rios is wereldberoemd om de James Bond film ‘Dr No’, waarin de plaats een belangrijke rol speelt. Dr. No kwam in 1962 uit en was de eerste James Bond film. Naast Dr. No werd er in Ocho Rios de horrorfilm Piranha 2 ‘The Spawning’ opgenomen. Door de tijd heen blijkt Jamaica een ideaal decor voor tal van films, er zijn er op het eiland inmiddels honderden gedraaid.

Stranden

Doordat zich voor de kust van Ocho Rios koraalriffen bevinden, hebben zich in de beschutte baaien van de badplaats in de loop van de tijd adembenemende stranden kunnen vormen.

Fishermen’s Beach

Fishermen’s Beach is een openbaar strand waar je kosteloos van het strand kunt genieten. Op dit strand kun je ook mooie foto’s maken van de visserbootjes (piroques) die daar liggen. Deze bootjes zijn in zeer fraaie kleuren geschilderd en zijn derhalve een genot voor het oog. De piroques zijn van origine vissersboten die in het westen van Afrika zijn ontwikkeld, maar de slaven namen de wetenschap van het bouwen van vissersbootjes mee naar Jamaica. Heden ten dage worden deze vissersbootjes nog in Afrika ingezet.

Turtle Beach

Turtle Beach ligt centraal in Ocho Rios aan de Ocho Rios Bay. In de jaren negentig van de vorige eeuw is Turtle Beach breder gemaakt en zijn er palmbomen geplant. Mensen die dus in de schaduw willen zitten, worden op hun wenken bediend. Iedere dag wordt het strand netjes schoongemaakt. Daarnaast is er toezicht op Turtle Beach waardoor opdringerige straathandelaren op een gepaste afstand blijven. Op het strand van Turtle Beach is het leuk om naar de cruiseschepen te kijken die ronddobberen in de Ocho Rios Bay. Het is nauwelijks voor te stellen dat deze drijvende flats überhaupt kunnen blijven drijven.

Mallard’s Bay Beach

Sandy Beach Bay

White River Bay

Litte Bay

Bezienswaardigheden

Dolphin Cove

Op steenworp afstand van de Dunn’s River Falls is een dolfinarium te bezoeken, Dolphin Cove. Dolphin Cove is op een schitterende locatie gesitueerd, namelijk in een natuurlijke inham. Mensen die van dolfijnen houden, komen hier aan hun trekken. Er is een gelegenheid om de zeezoogdieren aan te raken of met ze te gaan zwemmen. Naast dolfijnen kun je op het terrein van het dolfinarium ook kennismaken met andere dieren die leven op Jamaica en in Latijns-Amerika zoals schildpadden, slangen en papegaaien.

Mystic Mountain Rainforest

Mystic Mountain Rainforest is een stukje echt regenwoud dat op een bergrug is gesitueerd. Het is mogelijk om middels een kabelbaan/stoeltjeslift (Sky Explorer) naar de top van de berg te gaan. Het is een aangename tocht van ongeveer 15 minuten waarbij je vergezeld wordt door rondfladderende exotische vogels. Op de bergtop heb je een geweldig uitzicht en kun je gaan zwemmen in een zwembad of gaan glijden vanaf een waterglijbaan. Voor de terugreis heb je de keuze uit drie opties; of je gaat weer met de kabelbaan terug, of je racet via de bobsleebaan naar het beginpunt of je gaat canopyen een zoeft rakelings over de toppen van het tropische regenwoud heen.

Wassie Art

Wassie Art is voor de pottenbakliefhebbers een waar mekka. Het is een plek waar meer dan vijftig pottenbakkers aan het werk zijn en hun waar aan belangstellenden tonen.

Crab Key

Crab Key is een privé-eiland dat 45 kilometer uit de kust ligt. Het eiland werd wereldberoemd omdat er opnames van twee Bond films werden gemaakt; Dr. No uit 1962 en Licence to Kill uit 1989.

Murphy Hill

Murphy Hill heeft een hoogte van 800 meter en biedt een prachtig uitzicht over Ocho Rios.

Turtle River Park

Island Village

White River

Prospect Plantation

Wilderness Resort

Activiteiten

In Ocho Rios is voor toeristen veel te doen en te beleven. Alle denkbare watersporten kunnen er worden bedreven zoals windsurfen, kitesurfen en sportduiken. Voor sportduikers is Ocho Rios overigens een echte hotspot. Daarnaast kun je er ook geweldige paardrijtochten maken.

Raften

Eén van de leukste dingen die je doen op Jamaica is bamboevlot-raften. Als je in Montego Bay op vakantie bent, kan dat op de Great River. Als je in Port Antonio op vakantie bent, kan dat op de Rio Grande. Eenieder die in Ocho Rios wil gaan raften, toogt naar de White River. Daar kun je middels een bamboevlot jezelf laten meevoeren met het wassende water. Op het ene moment kabbelt de White River rustig door het landschap heen om daarna te veranderen in een snelle stroomversnelling. De loop van de rivier tekent zich af in een adembenemend mooie omgeving vol met tropische bomen en kleurrijke vogels. Behalve dat je met een bamboevlot op de rivier kunt varen, kan dat ook met een kano of tubing. Een tubing is een binnenband. Als de schemer valt, worden er langs de oevers van de White River fakkels ontstoken en ontstaat er een idyllisch decor van lichtjes. De vaartochten die op de White River worden aangeboden, hebben een duur van ongeveer 45 minuten.

Ontspanning

Main Street is de belangrijkste straat van Ocho Rios. Het is echt een winkelstraat met tal van winkelcentra. Tussen de internationale luchthaven van Jamaica in Montego Bay en Ochi ligt tegenwoordig een prima weg waardoor de reistijd een kleine 2 uur bedraagt. In Ocho Rios zijn veel hotels & resorts te vinden. Daarnaast is er een uitbundig nachtleven en kun je er zelfs zwemmen met dolfijnen!