header image
 

Lucea

Lucea ligt aan de noordwestkust van Jamaica. De havenstad ligt in de provincie Cornwall (Cornwall County), in het district Hanover (Hanover Parish). Lucea is de hoofdstad van het genoemde district. Lucea telt een kleine zevenduizend inwoners. Men spreekt Lucea uit als ‘Luzy’. Lucea is in het bezit van de diepste haven van de noordkust van Jamaica.

Lucea en bananen horen bij elkaar

In het verleden werd er in Lucea veel geld verdiend met de overslag en verscheping van bananen.

Ontstaan

Op 12 november 1723 kreeg district Hanover diens naam. De naamgever was koning George de Eerste. Deze Britse vorst was een afstammeling van het huis van Hannover. Het district Hanover op Jamaica heeft dus niets te maken met de Duitse stad Hannover. De haven van Lucea was in de midden van de 18de eeuw van grote economische betekenis voor Jamaica. In die tijd werden er namelijk veel bananen, Jamaicaanse yam en suikerriet overgeslagen en verscheept in de haven, met name voor de binnenlandse markt. Heden ten dage is er veel minder bedrijvigheid in de haven alhoewel er nog steeds tropische vruchten, cassave en bananen worden verhandeld. Lucea ontleent zijn naam aan de buitenechtelijke zoon van Christoffel Columbus; Luis Columbus.

Nadat de infrastructuur op Jamaica werd verbeterd, vond er meer goederentransport plaats over de weg, dat ging ten koste van de havenactiviteiten van Lucea. In 1960 werden derhalve de laatste bananenboten geladen in Lucea en 23 jaar later in 1983 vond er helemaal geen vrachtverkeer meer plaats in de haven. Tegenwoordig is de haven van Lucea een idyllische plek, ingeklemd aan drie kanten door heuvels.

Bezienswaardigheden

Courthouse

Het courthouse (gerechtsgebouw) ligt aan het Sir Alexander Bustamante Square en dateert uit de 19de eeuw. Het gerechtsgebouw is in het bezit van fraaie neoklassieke elementen. Zo heeft de voorkant een daklijst en is er een bogengalerij op de begane grond.

Sir Alexander Bustamante Square

Het centrale plein van Lucea is het Sir Alexander Bustamante Square. Sir Alexander Bustamante was een belangrijke man voor de geschiedenis van Jamaica. Hij nam namelijk de leiding bij de totstandkoming van de onafhankelijkheid van het tropische eiland. In 1966 is het Sir Alexander Bustamante Square door de Britse koningin Elizabeth op een feestelijke manier ingewijd. In dat jaar bezocht de Britse vorst Jamaica.

De klokkentoren van Lucea

De klokkentoren van Lucea, met fraaie Korinthische zuilen, wordt al sinds 1817 geluid. In 1817 was de klokkentoren nog onderdeel van het gerechtsgebouw. Over de klok gaat een hilarisch verhaal de ronde. Op een dag besloot de Duitse keizer Wilhelm om aan het Engelse Caribische eiland St. Lucia een kerkklok te geven. Per ongeluk werd dit cadeau niet op het eiland St. Lucia afgegeven, maar in het plaatsje Lucea op Jamaica. De bevolking van Lucea was vervolgens niet voornemens om de klok af te staan en hielden hem zelf.

Rusea High School Complex

In het Rusea High School Complex (Rusea’s Old High School) is een middelbare school gevestigd; Hanover middelbare school. De gebouwen van het complex zijn al heel oud en dateren uit 1843. De soldaten die gelegerd waren in Fort Charlotte vonden er hun onderkomen. Als je voor het pand staat, heb je een geweldig mooi uitzicht op de haven. Doordat Merlene Ottey op de Rusea High School haar middelbare school volgde, is de school op heel Jamaica bekend. Ottey is één van de bekendste Jamaicaanse hardloopsters. Uiteraard is de school in het bezit van een sportveld.