header image
 

Prehistorie

Jamaica is miljoenen jaren lang een onbewoond eiland geweest. Het was het exclusieve domein van ontelbaar veel plant- en diersoorten. Ruim 1.400 jaar geleden kwam daar abrupt een einde aan doordat indianen het eiland gingen bewonen. Het is allemaal de tijd van de prehistorie.

In de prehistorie werden er veel rotstekeningen gemaakt op Jamaica.

De rotstekeningen die indianen maakten, zijn prachtig om te bekijken. Het waren de eerste vormen van kunst die mensen nalieten.

Arawakken

De eerste bewoners van Jamaica waren de Arawakken (Arawakken-indianen, Arawaks, Arawakvolk, Arowakken, Arowakken-indianen, Taíno-indianen, Taínos of Taínovolk). De Arawakken kwamen van de kuststreken van Zuid-Amerika die we heden ten dage Venezuela en Guyana noemen. In eerste instantie vestigden zij zich op de eilanden die zich rondom Jamaica bevinden (Cuba, Hispaniola en de Kleine Antillen), vooraleer zij hun geluk gingen beproeven op Jamaica. Op twee momenten in de geschiedenis zijn grote groepen Arawakken naar het eiland gekomen: rond 650 na Christus én tussen 850 en 900 na Christus. De Arawakken gaven het eiland voor het eerst een naam: Xaymaca. Xaymaca betekent ‘Land van de vele watervallen’.

Over het hele eiland zijn sporen van nederzettingen van de Arawakken gevonden. Onder andere aan de oostkust bij de Priestman’s River, aan de westkust bij Negril, in de binnenlanden bij Ewarton en in het gebergte bij Jack’s Hill. Het leeuwendeel van de indianendorpen bevond zich aan de kust of bij rivieren. De dorpen van de Arawakken telden nimmer meer dan drieduizend inwoners. Overal op Jamaica zijn nog de sporen van de Arawakken te vinden. Als je bijvoorbeeld inscripties (grotschilderingen) van de indianen wilt bekijken, kun je het beste naar Arawak Cave of Mountain River Cave togen. De sporen van de Arawakken beperken zich niet alleen tot de rotstekeningen, ook sommige woorden in het hedendaagse taalgebruik stammen af van de indianen. Hierbij moet je dan denken aan kano, barbecue, tabak, orkaan en hangmat.

Carib-indianen

De Arawakken lagen op het eiland regelmatig in de clinch met de Carib-indianen, een ander indianenvolk dat voet aan wal zette op Jamaica. De Carib-indianen waren veel gewelddadiger en oorlogszuchtiger dan de Arawakken. Er zijn zelfs vermoedens dat de Carib-indianen kannibalen waren. De Carib-indianen zijn waarschijnlijk ook de reden geweest dat de Arawakken zich op Jamaica gingen vestigen. Want evenals de Arawakken, leefden de Carib-indianen in eerste instantie op het vaste land van Zuid-Amerika, waar ze al een angstaanjagende reputatie genoten.

Ciboney-indianen

Er zijn ook wetenschappers die denken dat een ander indianenvolk veel eerder in de tijd als eerste voet aan wal zette op Jamaica, de Ciboney-indianen. Ciboney is een woord dat afkomstig is van de Arawakken en grot- of holbewoner betekent.

Visserij, jacht en landbouw

Uiteraard moest er bij de indianen ook gegeten worden. In eerste instantie stonden er vissen op het menu. De Arawakken waren prima vissers. Om de vissen te vangen, werden er netten en speren gebruikt. De visnetten werden gemaakt van natuurlijke vezels. De speerpunten bezaten haakjes. Deze haakjes werden vervaardigd van botjes en van schildpadschilden. Om te kunnen vissen gebruikten de Arawakken kano’s. Voor het maken van deze kano’s werden stammen van verschillende boomsoorten gebruikt (cederhout en kapokboomhout). Naast vissen en andere dieren uit de zee, aten de Arawakken ook zoogdieren (konijnen, et cetera) vogels en reptielen (hagedissen, iguana’s en slangen). De indianen waren uitmuntende jagers. Naast de visserij en jacht gingen de indianen na verloop van tijd ook landbouw bedrijven. Er werden zoete aardappelen, maïs en cassave (yuca) verbouwd.

Opperhoofd

De Arawakken hadden een duidelijke sociale structuur. Het opperhoofd was de ‘cacique’. Samen met de ‘raad van oudste’ van het dorp, nam hij de belangrijkste beslissingen. De hut van de cacique had een vierkante vorm en was bovendien het grootst van alle overige hutten van een dorp. Deze hutten van de overige bewoners hadden een ronde vorm. De cacique had als enige man van het dorp het voorrecht om meerdere vrouwen te hebben. De Arawakken waren zeer vaardig met handwerk. Zo maakten zij van katoenen stoffen prachtige hangmatten (hamacs).

Uitgestorven

Uiteindelijk liep het slecht af met de oorspronkelijke bewoners van Jamaica. Vrijwel alle indianen sneuvelden na de komst van de Europese kolonisten als gevolg van ziektes (pest, mazelen en pokken), moorden, zware mishandelingen, oorlogen en de slavernij.