header image
 

Black River Great Morass

Het Black River Great Morass is een groot natuurgebied in het zuidwesten van Jamaica. Zoals de naam al doet vermoeden, is het een kustmoerasgebied dat in de uiterwaarden en monding van de Black River ligt. De Black River is een rivier én ook de naam van een plaatsje dat bij die rivier ligt. Er is maar één zoetwaterreservoir op Jamaica groter dan de Great Morass. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw werd er in het Black River Great Morass veel rijst verbouwd. De restanten van deze akkerbouw zijn nog steeds te zien in het gebied in de vorm van ondiepe vijvers en ingenieuze dijksystemen.

In het Black River Great Morass komen krokodillenvoor.

Het is uiteraard geweldig om imposante spitssnuitkrokodillen in het Black River Great Morass te spotten.

Op dit moment wordt er in het Black River Great Morass nog vis gekweekt, gevist (garnalen, rivierkrabbetjes, et cetera), graast er vee en wordt er suikerriet verbouwd. Het Black River Great Morass heeft verschillende eigenaren; de regering van Jamaica, de Petroleum Corporation van Jamaica en verschillende particulieren. Al deze partijen zijn eigenaar van een stukje van het gebied. Het is erg interessant om het Black River Great Morass middels een boottocht of kano te gaan verkennen. Het Black River Great Morass bestaat feitelijk uit twee delen: Black River Lower Morass en Black River Upper Morass. Black River Lower Morass heeft een oppervlakte van 5.700 hectare en Black River Upper Morass heeft een oppervlakte van 1.762 hectare. Het Black River Great Morass is voor vogels een heel erg belangrijk gebied. Vijftien van de zesendertig Jamaicaanse endemische vogelsoorten leven in het Black River Great Morass.

Spitssnuitkrokodillen

Het Black River Great Morass is het enige gebied op Jamaica waar krokodillen nog in het wild voorkomen. Er leven meer dan vierhonderd van deze imposante reptielen in het Black River Great Morass. De krokodil die voorkomt op Jamaica is de spitssnuitkrokodil (Crocodylus acutus, American crocodile). Evenals alle andere krokodillen is de spitssnuitkrokodil een viervoeter. Ze zijn in het bezit van vier gedrongen poten en een lange staart. Een staart die bovendien heel erg krachtig is. Door een krokodil worden gemiddeld veertig tot zestig eieren gelegd. Na 90 dagen kruipen de krokodillenbaby’s uit hun eieren. Het leeuwendeel van de jonge krokodillen zal echter niet volwassen worden. Slecht 10 procent haalt de eindstreep. Het gevaar begint al bij de eieren. Mangoesten en reigers zijn namelijk dol op krokodilleneieren.

Black River Great Morass is een gebied waar krokodillen voorkomen.

De spitssnuitkrokodil is de grootste reptielensoort dat voorkomt in de Caribische archipel.

Op het menu van spitssnuitkrokodillen staat voornamelijk vis. Als je naar de snuit van de spitssnuitkrokodil kijkt, verraadt dat al zijn voorkeur voor vis. Alle vissen die leven in het gebied waar de spitssnuitkrokodillen voorkomen, kunnen fungeren als prooi. De Jamaicanen noemen de spitssnuitkrokodillen overigens alligators. In het wild leven er in de wereld ongeveer nog twintigduizend spitssnuitkrokodillen.

Caribische lamantijnen

Daarnaast leven er in het Black River Great Morass zeekoeien oftewel lamantijnen. Zeekoeien zijn zeezoogdieren die in het water leven en zich voeden met planten. Zeekoeien vallen op door hun cilindrisch gevormde lichaam. Ze kunnen zelfs een lengte bereiken van meer dan 4 meter. De lamantijn die voorkomt op Jamaica is de Caribische lamantijn. Caribische lamantijnen kennen een lange bestaansgeschiedenis waarin ze bovendien verwant zijn aan dikhuiden (olifanten). Caribische lamantijnen zijn voor de duvel niet bang en bovendien erg nieuwsgierig. Zij melden zich vaak bij watersporters als zij zich in hun buurt begeven. Natuurpark Alligator Hole is de enige plek op Jamaica waar Caribische lamantijnen in het wild leven.

Boottocht op de Black River

Het is zeer aanbevelenswaardig om een boottocht te maken op de Black River. De meeste boottochten die worden aangeboden, hebben een duur van 2 uur. Gedurende de tocht zie je de mooiste plantensoorten zoals varens, lelies, waterhyacinten, bamboe, biezen en mangrovebomen. Uiteraard zul je tijdens de boottocht oog in oog komen te staan met krokodillen.

Bamboo Avenue

Op steenworp afstand van het Black River Great Morass, richting Lacovia, bevindt zich de zogenaamde Bamboo Avenue. De Bamboo Avenue heeft een lengte van 5 kilometer waarbij aan weerszijden van de weg eeuwenoude bamboebomen groeien. Het bamboe werd geplant in de 17de eeuw door de plantage-eigenaren om een koele corridor te maken. Heden ten dage is het nog steeds een heerlijk gebied om te wandelen. Bamboe is een naam die zijn oorsprong vindt in het Maleis. Heel veel talen hebben deze naam overgenomen of varianten op deze naam bedacht zoals bamboo of bambu. De stam van bamboe kan met enkele centimeters heel laag blijven, maar met tientallen meters ook heel hoog worden.