header image
 

Holywell National Recreation Park

Het Holywell National Recreation Park maakt onderdeel uit van het veel grotere Blue and John Crow Mountains National Park (BJCMNP). Als je op een gemakkelijke en eenvoudige manier een beeld wilt hebben van de Blue Mountains, kun je het beste een bezoekje brengen aan het Holywell National Recreation Park. Holywell wordt ook wel eens geschreven als Hollywel.

Het Holywell National Recreation Park op Jamaica is een park waar heel veel mooie bloemen groeien.

In het Holywell National Recreation Park groeien de mooiste bloemen en planten.

Het is dus feitelijk een park binnen een park. Het park ligt op ongeveer 1.000 meter boven zeeniveau en is het meest bezochte deel van het Blue and John Crow Mountains National Park. In de loop van diens geschiedenis heeft het park de nodige schade opgelopen door orkanen, maar gelukkig is dat allemaal hersteld.

Heilige bron

Het park heeft goede sanitaire voorzieningen, gebieden waar gebarbecued en gepicknickt mag worden en mogelijkheden om te kunnen overnachten. Bovendien is er een beheerdersgebouwtje aanwezig waar je informatie kunt inwinnen bij de daar werkzame rangers. Niet alle delen van het park zijn zonder gids toegankelijk. Volgens de overlevering is de naam ‘holywell’ te danken aan een slaaf. Deze slaaf werd op een plantage zwaar afgeranseld en vluchtte toen van de plantage af. Na een dag werd de slaaf weer teruggevonden. Wonderbaarlijk genoeg waren er geen wonden meer te zien van zijn eerdere afranseling, ze waren genezen. Volgens de slaaf had hij zijn genezing te danken aan een waterbron, een ‘holy’ ‘well’ (heilige bron). Een waterbron die nimmer meer werd teruggevonden, maar waar het gebied dus wel diens naam aan heeft te danken.

Dieren

Mensen die van vogels houden, komen in het Holywell National Recreation Park erg aan hun trekken. In het park leven namelijk talrijke vogelsoorten waaronder alle dertig inheemse vogelsoorten die het eiland rijk is. In het park kruipen en slingeren ook talrijke amfibieën en reptielen rond. Met een beetje geluk spot je er de Jamaicaanse boa. De Jamaicaans boa is grootste slangensoort die zich op Jamaica laat zien. In totaal leven er op het Caribische eiland vijf verschillende soorten slangen, die overigens niet giftig zijn. Vlinderliefhebbers kunnen hun geluk niet op in het park. Het park is het leefgebied van onder andere de reuzenzwaluwstaartvlinder. Zoals zijn naam al doet vermoeden, een gigantisch groot insect.

Planten

Het Holywell National Recreation Park bevindt zich op één van de natste delen van het eiland. Er zeilt jaarlijks gemiddeld 40 centimeter water uit de lucht in het gebied. Door die overvloed aan water is het er een oase van groen. Het Holywell National Recreation Park herbergt ook veel unieke plantensoorten zoals piepkleine orchideeën, bamboesoorten (die maar heel zelden bloeien) en rododendrons. Wat verder heel kenmerkend is voor het gebied zijn de talrijke op sparren gelijke bomen. Sommige van deze exemplaren kunnen meer dan 10 meter hoog worden. Het hoeft verder geen betoog dat dit landschap een mystieke sfeer uitstraalt op het moment dan de mist hier zijn intrede doet.

Wandelen

Het Holywell National Recreation Park is in het bezit van vijf wandelpaden (trails) die goed bewegwijzerd zijn.

Oatley Mountain Trail

Eén van de meest aantrekkelijke wandelpaden van het Holywell National Recreation Park is de Oatley Mountain Trail. Dit natuurpad heeft een lengte van ongeveer 5 kilometer en slingert door een gebied dat veel weg heeft van de ongerepte jungle. Langs de route van de Oatley Mountain Trail zijn verschillende informatieborden geplaatst waar je alles te weten kunt komen over de planten en dieren die er leven. Bovendien word je op sommige plekken langs de route getrakteerd op panoramische uitzichten op bergen die in nevelen en mist gehuld zijn.

Waterfall Trail

Een andere trail, de Waterfall Trail, leid je naar een fantastische waterval. Jamaica staat bekend om diens talrijke en wonderschone watervallen. Het is uiteraard heel verleidelijk om een natuurlijke, verfrissende douche te nemen onder een Jamaicaanse waterval.

Beklimming van de Mount Horeb

De beklimming van de Mount Horeb is ook een uitdagende wandeling. De bergtop ligt op een hoogte van 1.377 meter. Op de top van de Mount Horeb heb je een fantastisch uitzicht op Kingston en de kustlijn.