header image
 

Black River

Black River ligt aan de zuidwestkust van Jamaica. De havenstad ligt in de provincie Cornwall (Cornwall County), in het district Saint Elizabeth (Saint Elizabeth Parish). Black River is sinds 1773 de hoofdstad van het genoemde district.

Met een bamboevlot over de Black River is super.

Bamboe vlotvaren op de Black River is één van de leukste dingen die je op Jamaica kunt ondernemen.

Ontstaan

District Saint Elizabeth is vernoemd naar de echtgenote van Sir Thomas Modyford. Modyford was de eerste Britse gouverneur van Jamaica. Na district Saint Ann, is district Saint Elizabeth qua grootte het grootste district van Jamaica. In het verleden was district Saint Elizabeth nog veel groter, maar in de loop van de tijd heeft het delen van diens grondgebied moeten afstaan aan andere districten. Als je interesse hebt in de oorspronkelijke bewoners van Jamaica, moet je in dit deel van het eiland zijn. De indianen lieten er namelijk veel sporen na. De Europese kolonisten gingen er suikerriet verbouwen en kapten er het dure hout weg.

Met Black River wordt een plaatsje bedoeld én de naam van de rivier waaraan dat plaatsje ligt. Black River wordt al op 17de eeuwse kaarten genoemd en is daarmee één van de oudste Jamaicaanse steden. De Spanjaarden noemden de rivier ‘Rio Caobana’. Caobana betekent ‘Mahonie’. In die tijd groeiden er namelijk veel mahoniebomen langs de oevers van de rivier. In eerste instantie noemden de Britten het plaatsje in de 18de eeuw ‘Grave’s End’. Er verrees een Brits marinehospitaal in Grave’s End.

Raften op de Black River is voor iedereen big fun.

Raften is zeer avontuurlijk en heel erg leuk. Bovendien vaar je op Jamaica door betoverende landschappen.

Dit militaire ziekenhuis had een slechte naam, het leeuwendeel van de soldaten blies er namelijk diens laatste adem uit. Vroeger, 19de eeuw, was het een drukte van jewelste in de havenstad. Het was de plek waar huiden, suiker, rum, piment en hout werden verscheept. Black River werd met name bekend door het verbouwen van campêchebomen. Een ander benaming voor deze bomen is blauw hout. Deze naam heeft het niet voor niets. Het hout bevat namelijk een blauw pigment. Een pigment dat in Europa gebruikt werd bij de verwerking van leer, hout en textiel.

De haven van Black River heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij de slavenhandel die op Jamaica heeft plaatsgevonden. Heden ten dage zijn het de toeristen die het meeste geld in het laatje brengen. De eerste stad op Jamaica waar elektriciteit werd aangelegd, was Black River. Dat gebeurde in 1893 in een huis dat de naam ‘Waterloo Guest House’ droeg. In de geschiedenis van Jamaica had Black River nog een primeur; de eerste auto die op het Caribische eiland rondreed, deed dat in Black River.

Na de Rio Minho (90 km), is de Black River (55 km) de langste rivier van Jamaica. De rivier loost zijn zoete water in de zoute Caribische Zee. Zoals zijn naam al doet vermoeden, heeft de Black River een zwarte kleur. Niet het water is zwart gekleurd, maar de bodem van de rivier is zwart. Rottend plantenmateriaal is daar debet aan. De oevers van de rivier zijn het territorium van ontelbaar veel plantensoorten. In het gebied leven bovendien meer dan honderd soorten vogels.

Stranden

Crane Beach

Activiteiten

Raften

Op de Black River kun je geweldig raften.