header image
 

Reptielen

Tot de klasse van reptielen behoren slangen, hagedissen, wormhagedissen, schildpadden, krokodillen en brughagedissen. Op Jamaica leven 7 soorten slangen, 22 soorten hagedissen, 4 soorten zeeschildpadden en 1 krokodillensoort.

Jamaicaanse gele boa

Voor de slangen die op Jamaica voorkomen, hoef je niet bevreesd te zijn. Ze zijn namelijk geen van allen giftig. Eén van de slangen die je op het eiland tegen kunt komen, is de Jamaicaanse gele boa. De Jamaicaanse gele boa ressorteert onder de familie van de contrictors.

Jamaicaanse leguaan

De Jamaicaanse leguaan (Jamaican iguana) (Cyclura collei) is een uiterst zeldzame leguaan. Er leven nog maar vijftig exemplaren in het wild op Jamaica. Daarmee is het één van de zeldzaamste leguaansoorten ter wereld. Bovendien is het een grote leguaan, ze kunnen namelijk meer dan 1,5 meter lang worden. Lange tijd heeft men gedacht dat de Jamaicaanse iguana uitgestorven was. Gelukkig werd het beest op enkele eilandjes voor de kust herontdekt in 1990. Heden ten dage is het enige leefgebied van dit zeldzame dier, het bosgebied van Hellshire Hills in Saint Catharina.

Ringstaartleguaan

Op Jamaica heeft de ringstaartleguaan (Cyclura) het ook moeilijk gehad. Het vlees van de ringstaartleguaan wordt namelijk als een lekkernij beschouwd. Vandaag de dag wordt de ringstaartleguaan beschermd en mag derhalve er niet meer bejaagd worden.

Spitssnuitkrokodil

In het moerasgebied bij Black River aan de zuidkust van Jamaica leven een paar honderd spitssnuitkrokodillen (Crocodylus acutus), het grootste reptiel dat op het tropische eiland leeft. De spitssnuitkrokodillen hebben het in het verleden moeilijk gehad, ze werden namelijk fel bejaagd. Gelukkig zijn de spitssnuitkrokodillen heden ten dage beschermd.

Spitssnuitkrokodillen behoren tot de reptielen van Jamaica

De spitssnuitkrokodil is de meest indrukwekkende diersoort van Jamaica.

De spitssnuitkrokodil is duidelijk te herkennen aan diens spitse, verlengde snuit. Deze eigenschap is ook terug te vinden in diens wetenschappelijke naam: ‘acutus’ betekent ‘spits’. De spitssnuitkrokodil is een grote krokodillensoort. De heren kunnen doorgroeien tot een lengte van meer dan 5 meter. De dames zijn minder groot dan de heren.