header image
 

Geologie en landschap

Honderden miljoenen jaren geleden zorgden enorme krachten ervoor dat de bodem van de oceaan geplooid werd en op sommige plekken boven het wateroppervlak getild werd. Op deze manier ontstonden onder andere de Caribische eilanden, waaronder Jamaica. De elementen deden de rest. De regen en de wind slepen het vulkanische gesteente in de grillige vormen die wij nu op Jamaica tegenkomen. Een proces van miljoenen jaren.

geologie en landschap van Jamaica met aantrekkelijke stranden

In de loop van miljoenen jaren hebben zich op Jamaica prachtige stranden ontwikkeld.

Uiteindelijk ontstonden er ook kalksteenplateaus in het Jamaicaanse landschap en kwam er het leven tot bloei. Het Caribische eiland raakte overwoekerd met bomen en struiken die uiteindelijk de natuurlijke habitat vormden voor tal van diersoorten.

Groot eiland

Jamaica is een behoorlijk groot eiland. Het behoort niet voor niets tot de zogenaamde Grote Antillen. Het Bob Marley-eiland is ongeveer twee keer zo groot als de provincie Gelderland, een kwart van Nederland dus. Jamaica is in het bezit van veel verschillende landschappen. Aan de noord- en westkant van het rum-eiland bevinden zich parelwitte stranden, riffen en besloten baaien. De stranden zijn ervoor verantwoordelijk dat ieder jaar miljoenen mensen een bezoekje aan Jamaica brengen. Maar het Caribische eiland heeft de bezoekende toeristen nog veel meer te bieden.

Groen eiland

Als je naar alle eilanden van het Caribische gebied kijkt, is Jamaica één van de meest groene eilanden, waarbij zich zelfs in het midden van Jamaica een tropisch regenwoud bevindt. Jamaica is geenszins vlak. Ongeveer de helft van het Rastafari-eiland is heuvelachtig respectievelijk bergachtig. Ongeveer 100 vierkante kilometer van Jamaica ligt boven de 1.500 meter en de helft van het eiland ligt boven de 500 meter. Het midden en westen van Jamaica kent geen hoge bergen, maar wordt gekenschetst door heuvels waarvan de ondergrond uit kalksteen bestaat. Hier en daar wordt dit deel van Jamaica opgesierd met rotsen. Doordat grote delen van het landschap bestaan uit kalksteenplateaus, zijn er in de loop van de tijd ook veel grotten ontstaan door het slijpende, splijtende water.

Bauxiet

Op sommige plaatsen op de kalksteenbodem ligt het ‘rode goud’ voor het oprapen. Met het rode goud wordt het bauxiet bedoeld, verreweg het belangrijkste exportproduct van Jamaica. Met immens grote machines wordt het bauxiet weggegraven. Het oosten van Jamaica bestaat uit de indrukwekkende Blue Mountains. De zuidkust is in het bezit van uitgestrekte moerassen. De westkust is gezegend met kilometerslange hagelwitte stranden. De noordkust is een verzameling van kleine baaien. Het achterland van de Jamaicaanse kuststreek bestaat uit een groen heuvellandschap, een gebied dat gevuld is met plantages, graslanden en oerwoud.

Kust

Lees verder …

Bergen

Lees verder …

Grotten

Lees verder …

Rivieren

Lees verder …

Watervallen

Lees verder …