header image
 

Overige plaatsen

De belangrijkste toeristische plaatsen op Jamaica zijn Montego Bay, Negril, Ocho Rios, Runaway Bay, Falmouth, Kingston (de hoofdstad van het Caribische eiland), Spanish Town en Port Antonio. Daarnaast zijn er op Jamaica veel andere gehuchten, dorpen en steden die de moeite van het bezoeken waard zijn. De overige plaatsen van het eiland dus.

In de overige plaatsen kun je veel verschillende soorten vogels spotten

Op Jamaica leven heel veel verschillende soorten vogels waaronder schitterende pelikanen.

Alley Town

Ondanks het feit dat Alley Town een klein plaatsje is, herbergt het wel een aantal interessante oude 18de eeuwse gebouwen. Daarnaast is er in Alley Town een bibliotheek te bezoeken die gevestigd is in een voormalige suikermolen.

Auchindown

Vlak in de buurt van Auchindown is de ruïne van een 19de eeuws kasteel te bewonderen. Archibald Campbell gaf opdracht tot de bouw van het kasteel en de omliggende plantage. Op de plantage werden specerijen verbouwd. Campbell was een afstammeling van Schotse kolonisten.

Belmont

Belmont is een authentiek vissersdorpje. In het plaatsje zijn nog fraaie 19de eeuwse panden te bekijken. Panden die in het bezit zijn prachtige gevels. Gevels die van hout zijn en bovendien prachtig versierd volgens de zogenaamde gingerbread-architectuur.

Peter Tosh

Belmont is de geboorteplaats van Peter Tosh. Op 19 oktober 1944 zag Tosh het levenslicht. Tosh werd dankzij de The Wailers een wereldberoemde reggae-artiest. Naast het feit dat hij met Bob Marley optrad, heeft hij ook een grote hit met de Rolling Stones gehad; Just walk and don’t look back. Helaas liep het niet goed af met Tosh. Op de eerste plaats raakte hij verslaafd aan drugs en kreeg hierdoor van allerlei waanbeelden. Daarnaast werd hij op 11 september 1987 in zijn eigen huis vermoord.

Blenheim

Blenheim is de geboortestad van Alexander Bustamente. Bustamente (Busta) was een belangrijke politieke leider in de Jamaicaanse politiek. Heden ten dage is het geboortehuis van Bustamente ingericht als museum.

Bluefields

Bluefields ligt aan de Bluefields Bay. De Bluefields Bay heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Jamaica. In deze brede en diepe baai gingen namelijk  veel schepen voor anker gedurende de koloniale tijd. Zo zou ook Henry Morgan in 1670 zijn schepen in de Bluefields Bay hebben verzameld vooraleer hij de overtocht én aanval zou openen op Portobelo. Portobelo is een stad die in het huidige Panama ligt. Morgan was een beruchte piraat en Kaapvaarder.

Broodvruchtboom

Naast het politiebureau van Bluefields groeit een hele bijzondere boom. Het is een eeuwenoude broodvruchtboom die door kapitein Bligh werd geplant. Blight was de kapitein van het beroemde schip Bounty.

Bluefields Beach

Bluefields Beach is een prachtig strand. Het ligt aan de weg. Het zwemwater is van goede kwaliteit en bovendien zijn er op het strand verschillende schaduwplekjes. Daarnaast zijn er op het strand volop mogelijkheden om te eten en drinken.

Bog Walk

Bog Walk is één van de oudste nederzettingen op Jamaica.

Brown’s Town

Brown’s Town is een gezellig plaatsje waar verschillende gebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw zijn te bewonderen; het gerechtsgebouw en de St. Mark’s Church. De St. Mark’s Church is een gotische kerk. Brown’s Town is vernoemd naar een Ierse grootgrondbezitter. Deze man heette Hamilton Brown.

Buff Bay

Aan de noordoostkust van Jamaica ligt Buff Bay. Buff Bay ligt in een gebied waar zich vroeger veel plantages en plantagehuizen bevonden. Veel van die plantagehuizen verkeren heden ten dage nog in een prima staat.

Burnt Hill

Denbigh

Als je een liefhebber van landbouwshows bent, moet je op de onafhankelijkheidsdag van Jamaica (6 augustus) naar Denbigh togen. Daar vindt dan de Denbigh Agricultural Show Grounds plaats en kun je zien wat er allemaal op het eiland verbouwd wordt.

Duncans

Duncans ligt aan de noordkust van Jamaica en is beroemd om diens wonderschone stranden, de zogenaamde Silver Sands. Verder heeft het plaatsje een fraaie kloktoren. Duncans werd gesticht in 1794 door de eigenaar van de grondeigenaar Patrick Duncans. Ten tijde van Patrick Duncans stond het gehucht vol met suikerrietplantages.

Frome

Frome is een plaatsje dat een prominente rol speelt in de suikerindustrie van de districten Westmoreland en Hanover. In de genoemde districten is suikerriet het belangrijkste gewas dat verbouwd wordt. Overal waar je kijkt, zie je suikerrietplantages. In de maanden december tot mei worden de rietstengels geoogd door de rietkappers. Vervolgens worden de rietstengels naar de Frome Sugar Factory gebracht. De Frome Sugar Factory is de grootste suikerfabriek van de Caribische archipel en is in Chinese handen. Vroeger was de Frome Sugar Factory onderdeel van de West Indies Sugar Company. De West Indies Sugar Company hoorde op haar beurt bij de Britse multinational Tate & Lyle.

Green Island

Green Island ligt aan de westkant van Jamaica en is een echt vissersplaatsje. Het is de moeite waard om op het strand te gaan kijken om daar de kleurrijke vissersbootjes te aanschouwen.

Gordon Town

Gordon Town ligt op 5 kilometer afstand van New Kingston. Het is een gezellig plaatsje en een belangrijk bestuurscentrum voor de regio van de Blue Mountains. Gordon Town heeft haar naam te danken aan het Schotse regiment der Gordon Highlanders die toentertijd in Newcastle zaten.

Irish Town

Gedurende de koloniale tijd streken er veel Ieren neer in een plaatsje dat derhalve de naam Irish Town verwierf. Op steenworp afstand van Irish Town zijn prachtige landhuizen te aanschouwen zoals Strawberry Hill en Craighton Great House.

Lacovia

Lacovia is een langgerekt plaatsje dat haar naam aan de Spanjaarden te danken heeft. Het is namelijk afgeleid van het Spaanse woord ‘la caoba’ hetgeen mahonie betekent. Dit heeft alles te maken met de houthandel die er ooit welig tierde.

Lacovia Tombstone

In Lacovia is een graftombe te bezoeken; Lacovia Tombstone. In de graftombe liggen twee Engelse soldaten begraven. In de 18de eeuw kwamen zij allebei om het leven gedurende een duel. Eén van de soldaten was Thomas Jordan Spencer.

Cashoo Ostrich Park

Op steenworp afstand van Lacovia is een struisvogelfarm te bezoeken; Cashoo Ostrich Park. Op de struisvogelfarm is het mogelijk om een tour te krijgen. Daarnaast kunnen kinderen plezier maken in de speeltuin.

Little London

Little London ligt aan de zuidwestkust van Jamaica tussen Savanna-La-Mar en Negril. Met een inwonersaantal van tienduizend is het een relatief grote plaats. In Little London wonen veel afstammelingen van de Indiërs. In de 19de eeuw werden namelijk veel Indiërs naar Jamaica gehaald om het werk te gaan verrichten op de plantages. Dat was de tijd dat de slavernij werd afgeschaft en de slaven niet meer het zware werk op de plantages hoefden te verrichten.

Lluidas Vale

Lluidas Vale is in het bezit van een 300 jaar oude suikerrietplantage. Deze plantage luistert naar de naam Wort Park Estate.

Maggotty

Maggotty bevindt zich in Cockpit Country midden tussen de suikerrietplantages. In Maggotty is een prachtig wandel- en recreatiegebied aanwezig; Apple Valley Park. Naast wandelen kun je in Apple Valley Park ook vissen, zwemmen, waterfietsen en roeien in de Black River. In het park is ook een plantagehuis aanwezig van meer dan 250 jaar oud. Vlak in de buurt van Maggotty bevindt zich een oude bauxietmijn. In 1952 is het Amerikaanse bedrijf Reynolds daar begonnen met winnen van bauxiet.

Maroon Town

Martha Brae

Martha Brae ligt op 3 kilometer afstand van de noordkust van Jamaica. Het plaatsje heeft diens naam te danken aan de gelijknamige rivier waar het aan ligt, de Martha Brae. De Spanjaarden gaven ooit de rivier de naam ‘Rio Mateberion’. Deze naam is in de loop van de tijd verbasterd tot Martha Brae. Andere mensen beweren echter dat de rivier is vernoemd naar een indiaan van het Taíno-volk. Deze indiaan zou een flinke hoeveelheid goud verstopt hebben in één van de grotten die langs de oevers van de Martha Brae ligt. Uiteindelijk moest hij de schuilplek aan de Spanjaarden prijsgeven. Echter toen zij het goud naar de kust wilden brengen, spoelde het water van de rivier het goud weer terug en verdronken de Spanjaarden. Vroeger was de rivier belangrijk voor het transport van goederen, tegenwoordig is de rivier een grote toeristische trekpleister. Zo is het zeer de moeite waard om de Martha Brae te bevaren met een bamboevlot.

Mavis Bank

Mavis Bank ligt in de Blue Mountains en staat bekend om diens koffiefabriek: Mavis Bank Coffee Factory. In deze koffiefabriek vindt het sorteren, drogen en branden van de koffiebonen plaats van de boeren uit de omgeving.

Moneaque

Moneaque ligt in de binnenlanden van Jamaica. Tijdens het koloniale tijdperk speelde Moneaque een belangrijke rol als overnachtingsplaats voor reizigers die van het noorden van Jamaica naar het zuiden reisden. In het plaatsje was derhalve een belangrijk hotel aanwezig: Moneaque hotel. Heden ten dage is er een hogeschool in het Moneaque hotel gevestigd; Moneaque College. Op steenworp afstand van Moneaque ligt een meertje, Moneaque Lake genaamd. Dit meertje werd in 2006 wereldnieuws omdat het buiten diens oevers trad, na een periode van hevige regenval. Deze overstroming zorgde ervoor dat een deel van Moneaque verwoest werd. Ook onder Moneaque ligt een meer. De naam Moneaque heeft hier ook mee te maken. Moneaque is namelijk voortgekomen uit de naam Mana-ahuac hetgeen ‘grenzend aan water’ betekent.

Mountain Top

Moore Town

In Moore Town wonen de zogenaamde Windward Maroons. Een andere naam voor de Windward Maroons is Blue Mountain Maroons. Het zijn de slaven die van de plantages wisten te vluchten. Vroeger heette Moore Town, New Nanny Town. In Moore Town is het zogenaamde Bumb Grave monument te bekijken. Het is een herinnering aan de twee Maroonse oorlogen die zich hebben afgespeeld. Gelukkig kwam er in 1739 een einde aan de strijd tussen de Maroons en de Engelsen.

Nanny Town

Newcastle

Het plaatsje Newcastle ligt in de Blue Mountains op een uitloper van Mount Horeb. Mount Horeb heeft een hoogte van 1.377 meter. In 1841 werd er in Newcastle een legerkamp gevestigd. Het was commandant William Gomm die er voor pleitte om een legerkamp te bouwen om op hoogte een legerbasis op te zetten. Volgens hem was het een gezonde omgeving die ten goede kwam aan de manschappen. Een mooi pad om te bewandelen in het gebied is de Fairy Glades Trail. Dit hoofdpad leidt je langs de gele ginger lilly, kostmossen en varens. Vandaag de dag zit er in Newcastle een garnizoen van de Jamaica Defence Force.

Port Morant

Vroeger was Port Morant een belangrijke haven op Jamaica. Het was het centrum van de handel in suiker en bananen. Om deze handel te bewaken, waren er twee forten bij de havenstad opgetrokken; Fort Lindsay en Fort William. Heden ten dage is de haven niet meer relevant en zijn de forten vervallen. Aan de oostkant van Port Morant ligt een schiereiland. Een schiereiland met een grote geologische waarde. Aan het oppervlakte komt hier de Bowden Pen-formatie, bestaande uit vulkanisch gesteente dat boordevol zit met fossielen.

Portmore

Portmore ligt aan de zuidkust van Jamaica. Portmore is in de jaren zestig van de vorige eeuw gebouwd, is een agglomeratie en telt ruim honderdtachtigduizend inwoners. Het gebied is feitelijk gebouwd om Spanish Town en Kingston te ontlasten. Iedere dag vindt er veel forensenverkeer plaats tussen enerzijds Portmore en anderzijds Spanish Town en Kingston. Het is een regio waar vroeger indianen hebben geleefd. De sporen hiervan zijn gevonden in de talloze grotten die in het gebied zijn te vinden. Belangstellenden kunnen bijvoorbeeld eens gaan kijken in de grotten van de Twin Sisters’ Cave bij de kustplaats Port Henderson. Port Henderson staat ook bekend om diens minerale bronnen, hetgeen jaarlijks duizenden Jamaicanen de reis naar Port Henderson doet maken.

Quick Step

Rio Bueno

Rio Bueno ligt aan de noordkust van Jamaica. Er wordt beweerd dat Columbus op dit stukje Jamaica aan wal is gegaan en wel op 4 mei 1494. In Rio Bueno kun je nog kennismaken met de authentieke Jamaicaanse visserij. Het vissersplaatsje is zelfs in het bezit van de diepste haven van Jamaica. Ook cultuurliefhebbers komen helemaal aan hun trekken in Rio Bueno. Zo kun je een bezoekje brengen aan Fort Dundas (1778), de Anglicaanse kerk Saint Mark (St. Mark’s Church) (1833) en de restanten van de Baptistenkerk (1901). In Rio Bueno is ook een 18de eeuwse brug te aanschouwen en te gebruiken: de Bengal Bridge. De Bengal Bridge ligt over de Rio Bueno heen.

Rio Nuevo

Het plaatsje Rio Nuevo heeft haar naam te danken aan de gelijknamige rivier die er zijn water in de Caribische Zee loost. Rio Nuevo is historisch van belang. Vlak in de buurt van Rio Nuevo heeft namelijk op 27 juni 1658 een enorm gevecht plaatsgevonden tussen enerzijds de Britse troepen en anderzijds de Spanjaarden. Het Spaanse expeditieleger stond onder leiding van Cristóbal Arnaldo de Ysasi, kwam vanuit Cuba en telde meer dan achthonderd manschappen. De Britten wonnen het uiteindelijk van de Spanjaarden die een dikke driehonderd man zagen sneuvelen. Arnaldo de Ysasi wist met de overgebleven soldaten de heuvels rondom Rio Nuevo in te vluchten en ontketende een guerrillaoorlog tegen de Britten. Om deze grootste veldslag op Jamaicaanse bodem te herdenken, is er een monument in de heuvels bij Rio Nuevo opgericht.

Rock

Rock ligt aan de noordkust van Jamaica. Rock is één van de topduiklocaties van Jamaica. Duikers die tonijnen, wahoo’s, zwaardvissen, barracuda’s en haaien willen zien, kunnen derhalve het best naar Rock togen.

Luminous Lagoon

De Luminous Lagoon is een fascinerend natuurverschijnsel. De lagune is namelijk gevuld met bepaalde micro-organismen die des nachts gaan glinsteren op het moment dat het water in beweging gebracht wordt. Er ontstaat dan een fascinerende groene gloed boven het wateroppervlakte.

Rocky Point

Rocky Point is een klein vissersdorp. De eieren van schildpadden worden in Rocky Point als een delicatesse gezien. Op steenworp afstand van Rocky Point ligt de Jackson Bay. Deze baai heeft een fraai strand en een fantastisch rif waar gedoken kan worden.

Sandy Bay

Dominee Thomas Burchell stichtte voor vrije slaven het plaatsje Sandy Bay. In Sandy Bay is een oude suikerrietplantage te bekijken; Kenilworth Estate. Op deze plantage staat een twee verdiepingen tellende suikerfabriek. Dit pand is gezegend met een mooie architectuur.

Santa Cruz

Santa Cruz ligt in de binnenlanden van het zuidwesten van Jamaica. In Santa Cruz werden vroeger veel veemarkten gehouden waar met name veel (muil)ezels en paarden werden verkocht. Heden ten dage wordt er nog iedere zaterdag een veemarkt georganiseerd en wisselen kippen, ezels, varkens, runderen en paarden van eigenaar. Santa Cruz was vroeger ook een echte mijnwerkersstad.

Scots Hall

Silver Hill

Silver Hill ligt in de Blue Mountains. Gedurende de 19de eeuw was Silver Hill het centrum van de Jamaicaanse koffieproductie. Heden ten dage wordt er nog steeds koffie verbouwd. De koffiebonen worden in de winter geplukt, het is dan zeer interessant om een bezoek aan Silver Hill te brengen. Met name aan de Silver Hill Coffee Factory. Daar kun je getuige worden van het arbeidsintensieve proces van de verwerking van koffiebonen. De koffiebonen moeten worden gepeld, gedroogd en gesorteerd op kleur en grootte.

Stony Hill

Stony ligt op steenworp afstand van Kingston en heeft de uitstraling van een plattelandsdorpje in Engeland. Dus ook in Stony Hill tref je veel glooiende gazons die omzoomd worden met stenen omheiningen.

The Cooperage

In de Blue Mountains ligt het plaatsje The Cooperage. Deze naam is afgeleid van ‘kuipers’ hetgeen Ieren waren die tijdens de koffiebloeiperiode op Jamaica kuipen en vaten voor het transport van de koffie maakten.

Trelawny Town

Trout Hall

Trout Hall vormt het hart van de Jamaicaanse fruitindustrie. In de omgeving van Trout Hall is een unieke fruitsoort tot stand gekomen; Ugli Fruits. Het is een kruising tussen een pompelmoes en een mandarijn.

Whitehouse

Whitehouse is een vissersdorp. Als je een liefhebber bent van verse vis, moet je je des ochtends op het strand melden. Het is sowieso een heerlijk strand om op te vertoeven, je kunt er fantastisch in de zee zwemmen. Sportduikers komen ook helemaal aan hun trekken in Whitehouse. Bij Scott’s Cove is een fantastisch rif aanwezig waar je kunt genieten van mooi koraal en diens kleurrijke bewoners.