header image
 

Spanish Town

Spanish Town ligt in de binnenlanden van Jamaica, in het zuidoosten van het Caribische eiland. De stad ligt in de provincie Middlesex (Middlesex County), in het district Saint Catherine (Saint Catherine Parish). Spanish Town is de hoofdstad van het genoemde district. Het district Saint Catherine is een groot district. Niet alleen qua grootte, maar ook qua economische betekenis. Het is namelijk een bijzonder vruchtbare omgeving die het mogelijk maakt om succesvolle landbouw te bedrijven. Als je door het gebied reist, zul je dan ook veel plantages aantreffen.

In Spanish Town worden veel pompoenen verbouwd.

De grond in Spanish Town is heel vruchtbaar en zeer geschikt voor de teelt allerlei gewassen waaronder pompoenen.

Er worden verschillende soorten gewassen in het district verbouwd zoals pompoenen, citrusvruchten, ananassen, bananen, koffiebonen en suikerriet. Naast de landbouw, is er ook veel veeteelt in het gebied aanwezig. Als gevolg hiervan zijn er veel spin-off bedrijven aanwezig zoals slachterijen en melkfabrieken. Na Kingston en Montego Bay is Spanish Town de grootste stad van Jamaica. De stad kent ruim honderdzestigduizend inwoners. Aan de noordkant van Spanish Town beginnen de bergen en aan de zuidkant ligt een uitgestrekte kustvlakte.

Ontstaan

De Spanjaarden, onder leiding van Diego Columbus, stichtten in 1523 Spanish Town en noemden de stad ‘Villa de la Vega’ hetgeen ‘Stad van de Vlakte’ betekent. Een andere naam die in die tijd ronddoolde, was ‘Santiago de la Vega’ (San Jago de la Vega), een verwijzing naar een Spaanse beschermheilige. Overigens waren de Spaanse kolonisten niet de eerste mensen die in het gebied gingen wonen. Er zijn duidelijk aanwijzingen en sporen dat die eer is weggelegd voor de Taíno, een indianenvolk. Zij liepen al in de zesde eeuw rond op de plaats die wij nu Spanish Town noemen.

Toen de Engelsen het vanaf 1655 op Jamaica voor het zeggen kregen, werd de naam Santiago de la Vega behouden. In de loop van de tijd werd de stad echter Spanish Town genoemd, de naam zoals de stad nu nog steeds officieel heet. Spanish Town is tot 1872 de hoofdstad van Jamaica geweest, na die tijd werd Kingston de hoofdstad. Als je geïnteresseerd bent in de koloniale archieven en het bevolkingsregister van heel Jamaica, moet je naar Spanish Town togen. Want daar is dat allemaal te vinden.

Bezienswaardigheden

De Spaanse gebouwen die in Spanish Town stonden, zijn sinds het einde van de 18de eeuw allemaal verdwenen. Het enige dat nog doet denken aan een Spaanse koloniale stad, is het rechthoekige stratenpatroon in het centrum. In het centrum van Spanish Town aan het Spanish Town Square zijn nog wel enkele koloniale gebouwen te zien. Deze zijn opgetrokken in de Georgiaaanse stijl. Vroeger was Spanish Town Square voor zowel de Britten als de Spaanse machthebbers het centrum van hun macht. Als je door Latijns Amerika reist, zul je nog wel veel intacte Spaanse koloniale steden aantreffen.

Courthouse

Het courthouse (gerechtsgebouw) dateert uit 1819 en ligt aan de zuidkant van het Spanish Town Square. Het courthouse doet zijn naam nog steeds eer aan. Op de begaande grond van het pand wordt namelijk nog steeds recht gesproken voor zaken die zich in het district Saint Catherine hebben afgespeeld. Op de eerste verdieping van het pand zit een deel van het stadhuis.

Parish Council Office

Parish Council Office ligt aan de oostkant van Spanish Town Square. Dit fraaie pand dateert uit 1762. In de Parish Council Office kwam de eilandraad bijeen, het bestuur van de kolonie. Door de zuilengalerij ademt het pand iets statigs uit. Heden ten dage zijn er in de Parish Council Office kantoren van de gemeente gevestigd.

King’s House

King’s House wordt ook wel Old King’s House genoemd en ligt aan de westkant van het Spanish Town Square. Het werd gebouwd in 1762. Helaas werd King’s House in 1925 getroffen door een grote brand. Deze brand verwoestte het leeuwendeel van het gebouw. King’s House was vroeger de zetel van de gouverneur.

Rodney Memorial

De Rodney Memorial ligt aan de noordkant van het Spanish Town Square. Het Rodney Memorial werd in de 18de eeuw op het plein gezet als eerbetoon aan admiraal George Rodney. Rodney heeft Jamaica en andere Britse Caribische eilanden er immer voor behoed dat zij zouden worden ingenomen door de Fransen. Dit werd een reële dreiging voor Britten nadat zij een nederlaag leden in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Het standbeeld van Rodney is gemaakt van marmer. Het is een fraai beeld van Rodney als een Romeinse veldheer.

House of Assembly

Gemeentehuis

Helaas maakte in 1985 een grote brand van het gemeentehuis/gerechtsgebouw van Spanish Town een ruïne. Dit was ook een prachtig monumentaal gebouw.

Koningshuis

Het Koningshuis dateert uit 1802. Vandaag de dag zijn er alleen maar restanten van het Koningshuis te bekijken.