header image
 

Theater

Jamaica kent een bijzonder rijk theaterlandschap. Het is de moeite waard om een bezoekje aan één van de theaters te brengen tijdens het verblijf op het zonovergoten eiland. Het theater maakt je blij!

Jamaica theater

Op het tropische Jamaica ligt het wellicht niet voor de hand om een theatervoorstelling te gaan bezoeken, maar het is wel zeer de moeite waard.

National Dance Theater Company of Jamaica

Jamaica heeft op het gebied van dans een prestigieus instituut binnen haar landsgrenzen; de National Dance Theater Company of Jamaica (NDTC). Het theatergezeldschap van de NDTC heeft opgetreden in theaters op alle denkbare plekken van de wereld en geniet een hoge reputatie. Het thuishonk van de NDTC is het Little Theater te Kingston. Het theatergezeldschap van de NDTC bestaat uit musici, zangers en dansers. De stukken die het ensemble speelt, grijpen terug op de geschiedenis van Jamaica en dagelijkse leven op het eiland. Iedere keer staat er een ander thema centraal in de voorstellingen. Daarbij moet je dan denken aan het gettobestaan, het rastafari-geloof of Afrikaanse rituelen zoals kumina.

Eén van de meesterstukken van de NDTC was het theaterstuk ‘Court of Jah’. Een stuk dat geheel over de muziek van Bob Marley ging. Professor Rex Nettleford is de stuwende figuur achter de NDTC. Deze bevlogen man geeft al sinds 1962 leiding aan het danstheater als directeur en als choreograaf.

Pantomime

De pantomime die wij kennen, is niet te vergelijken de Jamaicaanse pantomime. Het is echt volkstheater met muziek en teksten. De teksten worden gesproken in het patois, het Jamaicaans dialect. De thema’s van de voorstellingen zijn meestal het sociale leven en de politiek, waarbij het wapen van de karikaturen niet geschuwd wordt. De ‘Jamaican Little Theater Movement’ staat aan de basis van de Jamaicaanse pantomime. De Jamaican Little Theater Movement is het oudste theatergezeldschap van de hele Caribische archipel. In den beginne werden voornamelijk klassieke sprookjes opgevoerd zoals ‘Assepoester’ en de ‘Schone Slaapster’. Wat verder in de tijd werden ook figuurtjes als uitgangspunt gebruikt die binnen de Jamaicaanse cultuur een rol spelen zoals Anansi, de bijdehante spin.

Als je Jamaicaanse pantomine wilt zien, moet je naar het ‘Ward Theater’ te Kingston togen. In de eerste maanden van het jaar kun je daar naar nieuwe stukken kijken. Er zijn veel vakmensen bij zo’n productie betrokken zoals regisseurs, componisten en decor- en kostuumontwerpers. Voor hen is het een hoge eer om te mogen werken aan deze nationale pantomimevoorstelling. Bij de opening van het seizoen togen Jamaicanen van het hele eiland naar het Ward Theater om te genieten van het spektakelstuk.