header image
 

Kanoën

Uiteraard kun je in Nederland gaan kanoën, maar dan moet je wel een beetje geluk hebben met het weer. Feitelijk is alleen de zomer de periode dat je dan het water op kunt. Of je moet jezelf helemaal inpakken, maar dat is uiteraard niet echt leuk. Hoe veel beter is de situatie op Jamaica. Op dit reggae-eiland heb je niet te maken met de koude Noordzee, maar met de warme Caribische Zee. Dan wordt het kanoën natuurlijk een heel ander verhaal.

Kanoën in de wateren van Jamaica is super.

Kanoën met een doorzichtige kano is natuurlijk helemaal het einde. Tijdens de kanotocht kun je dan de mooiste vissen zien.

De Caribische Zee heeft een heerlijke temperatuur en is bovendien glashelder. Als je gaat kanoën heeft dat heel veel voordelen. Uiteraard begeef je jezelf een fantastische omgeving en daarnaast ben je lekker aan het sporten en ben je derhalve calorieën aan het verbranden. Twee vliegen in één klap dus! Dat verlies aan calorieën komt natuurlijk helemaal niet slecht uit. Want des avonds in het hotel wordt er weer lekker, maar ook overvloedig gegeten. Dat zijn de momenten dat de kilogrammen er weer aanvliegen.

Zeeschildpadden spotten tijdens het kanoën

Kanoën is overigens iets anders dan kajakken. Het dek is anders: open versus dicht. De peddel is anders: enkelbladig versus dubbelbladig. Veel mensen husselen deze twee begrippen door elkaar heen. Op Jamaica zijn verschillende watersportbedrijven aanwezig waar je kano’s kunt verkrijgen en huren. Ook is het mogelijk om met een georganiseerde kanotocht mee te gaan. Als je op Jamaica gaat kanoën, is de kans vrij groot dat je wilde zeedieren gaat zien. Daarbij moet je dan denken aan dolfijnen, zeeschildpadden en roggen. Dolfijnen zijn zeezoogdieren die om zuurstof te tanken zo nu en dan naar het wateroppervlakte moeten zwemmen. Op zo’n moment zijn ze zichtbaar voor de mens. Dolfijnen zijn overigens hele nieuwsgierige dieren die graag duelleren met de golven die watervaartuigen maken. Oók dan worden ze zichtbaar voor de mens. Heel veel mensen krijgen een soort religieus gevoel bij het spotten van dolfijnen.