header image
 

Montego Bay Marine Park

Het Montego Bay Marine Park is een uitgestrekt gebied van beschermd zeewater voor de gehele kustlengte van Montego Bay, lopend van de internationale luchthaven Donald Sangster tot aan de Great River. De totale lengte bedraagt 13 kilometer.

In Montego Bay Marine Park komen zeeschildpadden voor.

Op de stranden van het Montego Bay Marine Park zetten zeeschildpadden hun eitjes af. Het is een fantastisch gezicht om te zien als de baby-zeeschildpadjes uit hun eitjes breken en snel naar de zee kruipen.

Het onderwaterpark werd opgericht in 1991 en wordt beheerd door de Montego Bay Marine Park Trust. Naast het beheer wordt er ook veel wetenschappelijk onderzoek verricht in het park zoals de observatie van vissen en koraal.

Eerste natuurpark van Jamaica

Het Montego Bay Marine Park was het eerste natuurpark van Jamaica. Voordat het een beschermd onderwaternatuurpark werd, was het een ernstig vervuild gebied. Toentertijd werd het afval nog gewoon in de oceaan gestort, met alle nare gevolgen van dien. Het park omvat de wateren van Doctor’s Cave Beach, Aquasol Beach, Cornwall Beach en Dead End Beach evenals de privéstranden van de hotels & resorts in en rondom Montego Bay. Bepaalde activiteiten zijn verboden of beperkt in verschillende delen van het Montego Bay Marine Park om de onderwaterwereld voor toekomstige generaties te beschermen en te behouden.

Zwemmen en snorkelen

Het Montego Bay Marine Park kan verkend worden door te gaan zwemmen vanaf één van de stranden van Montego Bay. Als je de onderwaterwereld van het Montego Bay Marine Park beter wilt bekijken, kun je er onder andere gaan snorkelen. Dit snorkelen kun je op je eigen houtje gaan doen, maar je kunt jezelf ook aansluiten bij georganiseerde snorkeltours. Het is zelfs één van de mondiale topbestemmingen om te gaan snorkelen.

Sportduiken

Als je echt voor de topervaring gaat, moet je uiteraard gaan sportduiken in het onderwaterpark. In Montego Bay zijn talloze duikscholen gevestigd waar je zonodig duiklessen kunt volgen. Naast de geweldige stranden bevat het Montego Bay Marine Park ook prachtige koraalriffen en intrigerende mangrovebossen. De koraalriffen zijn uiteraard goed te bekijken als je gaat sportduiken, de mangrovebossen laten zich het best verkennen middels kajakken. Het is ook een gebied waar zich heel erg veel (water)vogels ophouden.

Glasboot-tour

Als je aan boord stapt van een glasboot-tour kun je de fascinerende onderwaterwereld van het Montego Bay Marine Park ook goed bekijken. Dan kun je kennismaken met ontelbaar veel vissoorten die er leven. Eén van die vissoorten is de koraalduivel (Pterois antennata, Lion Fish). De koraalduivel hoort van origine niet thuis in de Caribische Zee. Dat is een probleem, want hij heeft er amper natuurlijke vijanden. Koraalduivels zijn op hun beurt echte vreetmachines die, als ze de kans krijgen, het hele rif leegeten. Gelukkig wordt er door speciale duikers flink gejaagd op de koraalduivels.