header image
 

Winkelen

Shoppers oftewel winkelliefhebbers kunnen met een gerust hart naar Jamaica togen. Montego Bay is de belangrijkste Jamaicaanse toeristenstad. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in deze stad heel veel winkels zijn. Dat geldt uiteraard ook voor Kingston, de hoofdstad. Jamaica is één van de belangrijkste cruise-bestemmingen van het Caribisch gebied. Als de immens grote cruiseschepen aanmeren, stappen er in één klap duizenden mensen aan wal. Het leeuwendeel van de toeristen komt uit Noord-Amerika, dat wil zeggen de Verenigde Staten en Canada. Cruisetoeristen verblijven vaak maar 1 dag op Jamaica en weten dan feilloos de luxe winkels van het Caribische eiland te vinden. Ze gaan dan massaal taxfree winkelen.

Als je gaat winkelen op Jamaica kun je ook horloges kopen

In de luxe winkels van Jamaica zijn de meest exclusieve horloges van alle topmerken te koop.

Overigens zijn niet alle luxe goederen goedkoper op Jamaica dan in Nederland. Probeer daarnaast altijd je gezonde verstand te gebruiken; als er een duur merkartikel wordt aangeboden voor een lage prijs, mag je gaan twijfelen aan de echtheid van dit artikel. Zo’n nepartikel kan op de luchthaven voor grote problemen zorgen. Op de eerste plaats mag je artikel inleveren en op de tweede plaats riskeer je een hoge boete. In de hotels & resorts van Jamaica kun je veel souvenirs kopen, maar de prijzen zijn een stuk hoger dan de souvenirs die je buiten de hotels & resorts koopt. Het leeuwendeel van de winkels op Jamaica is van maandag tot en met zaterdag tussen 09.00 en 17.00 uur geopend. Mooie tijden om te winkelen.

Kleding

Zowel Montego Bay als Kingston kennen verschillende luxe winkelstraten waar zich alle grote kledingmerken hebben verzameld. Mensen die van Chanel, Christian Dior, Armani, Gucci, Fendi, Prada, Christian Louboutin, Burberry, Louis Vuitton, Versace en Hermés houden, komen hier dus ruimschoots aan hun trekken. Kleding hoeft niet altijd duur en exclusief te zijn om toch apart te kunnen zijn. Wat je bijvoorbeeld zou kunnen doen, is het kopen van een T-shirt die je vervolgens laat bedrukken met een typisch Jamaicaans thema (beeltenis of tekst). Vaak hebben deze T-shirts de kleuren waar iedereen het eiland direct mee associeert; geel, groen en zwart. Leuk om tijdens het winkelen te kopen.

Horloges

Tal van mensen hebben een grote voorliefde voor exclusieve horloges. Ook dan ben in de twee genoemde steden aan het juiste adres. Lange & Söhne, Audemars Piguet, Baume & Mercier, Bell & Ross, Blancpain, Breguet, Breil, Breitling, Cartier, Corum, Ebel, Hublot, Longines, Maurice Lacroix, Omega, Oris, Rado en Rolex zijn horlogemerken die je daar allemaal kunt kopen.

Drank

Ieder land heeft zijn eigen drankjes. Wie aan Nederland denk, denkt aan jenever. Wie aan Jamaica denkt, denkt aan rum! De Jamaicaanse rum is van een hoge kwaliteit. Het is natuurlijk heel erg leuk om een flesje voor thuis mee te nemen. Waar Jamaica ook vermaard om is, is diens koffie. Koffieliefhebbers van de hele wereld zijn het erover eens dat je met de koffiebonen die in de Blue Mountains geoogst worden de allerlekkerste koffie kunt zetten. Laat de kans niet liggen om een pak Jamaicaanse koffie mee naar huis te nemen. Een mooie doel tijdens het winkelen.

Muziek

Uiteraard is Jamaica het land van de muziek. De reggae-muziek is er ontstaan en heeft vervolgens de wereld veroverd. Maar daarnaast zijn er nog veel meer muzieksoorten die heel erg populair zijn op het eiland. Tegenwoordig leven we in het digitale tijdperk en kun je alle muziek middels internet je huis binnenhalen. Laat onverlet dat je op Jamaica op markten en winkels unieke cd’s en lp’s op de kop kunt tikken. Dat zijn natuurlijk hele leuke producten om mee naar huis te nemen.

Souvenirs

Het is uiteraard heel erg leuk om iets mee te nemen uit Jamaica wat typisch is voor het eiland, een cadeautje voor het thuisfront. Hierbij kun je denken aan schilderijen, matten, houtsnijwerken, houtsculpturen, goudsmeedkunst, rieten voorwerpen, tafellakens, wanddecoraties, hoeden, kruiden, sauzen en jams. Het is wel een leuk spel om met de verkoper een beetje over de prijs te onderhandelen. Af te dingen dus.

Culinaire souvenirs

Het is ook aantrekkelijk om een eetbaar souvenir mee naar huis te nemen. Hierbij kun je dan denken aan honing, chutneys, kruiden, jerk-sauzen, confituur, marmelade, rum en Blue Mountain-koffie.

Foute souvenirs

Daarnaast zijn er nog de zogenaamde foute souvenirs. Dat zijn voorwerpen die gemaakt zijn dieren of planten die op het eiland beschermd zijn. Hierbij moet je dan denken aan het huisje van schildpadden, de jas van slangen en koraal. Als je een product koopt dat van de bovengenoemde materialen afkomstig is, loop je een groot risico bij de douane. Uiteraard mag je dan je ‘souvenir’ inleveren en daarbovenop kun je dan een hoge boete tegemoet zien. Niet doen dus! Geen foute souvenirs scoren tijdens het winkelen.

Markten

Op Jamaica worden in vrijwel iedere stad, dorp of gehucht periodiek markten georganiseerd. Op deze kleurrijke markten zijn zowel food als non-food producten te verkrijgen. Als je op het Bob Marley-eiland vertoeft, moet je uiteraard niet vergeten om rum te kopen; Jamaica staat namelijk bekend om diens rum. Langs de weg staan er ook veel stalletjes, hoofdzakelijk zijn dat groente- en fruitstalletjes waar je het meest exotische groente en fruit kunt kopen. Daarnaast zijn er uiteraard veel markten waar je allerlei souvenirs kunt kopen, de zogenaamde craftmarkets.

Crafts Market

De Crafts Market van Kingston is de grootste craftmarket van Jamaica. Op deze markt zijn van allerlei producten te koop die met de hand zijn gemaakt. Hierbij moet je dan denken aan textiel (T-shirts, et cetera), bamboe, stro, aardewerk, hout (houtsnijwerk), lederwaar, manden, hoeden en sierraden. Als je een mooi souvenir wilt hebben, is de Kingston’s Crafts Market ‘the place to be’. Bovendien zijn de prijzen op de markt veel lager dat de prijzen in de souvenirshops van de hotels & resorts.

Winkelcentra

In Kingston zijn verschillende winkelcentra waar je heerlijk kunt shoppen zoals de New Kingston Shopping Mall en Dominica Drive. In de winkelcentra kun je ook sigaretten, parfums, lederwaren en elektronica kopen.