header image
 

Cockpit Country Reserve

Cockpit Country (Cockpits) ligt in het midwesten van Jamaica en is van onschatbare waarde. Het is een gebied met een unieke natuur en cultuur. De ondergrond is van kalksteen, daardoor kent het gebied veel grotten en ondergrondse rivieren. De Cockpits was ook een belangrijk vluchtgebied voor de Maroons, zij werden de Trelawny Maroons genoemd. De leider van de Trelawny Maroons was Cudjoe. Tal van plaatsnamen herinneren nog aan de roerige tijden van de Maroons; ‘Quick Step’, ‘District of Look Behind’ en ‘Me no sen, you no come’. Het was namelijk een gebied waar de Britse soldaten niet graag kwamen, overal kon zomaar uit het niets de vijand opduiken.

In de Cockpit Country Reserve leven veel vleermuizen.

Op Jamaica leven vijfentwintig verschillende soorten vleermuizen. In de Cockpit Country Reserve kunnen de vliegende zoogdieren beschutting vinden in de grotten.

Cudjoe vocht evenals Nanny een guerrillaoorlog uit tegen de Britten. Nanny was de leider van de Maroons die hun toevlucht zochten in de Blue Mountains. Cudjoe sloot uiteindelijk vrede met de Britten, de Trelawny Maroons konden nu een eigen legale nederzetting in de Cockpits stichten; Accompong. De naam van de broer Cudjoe was Accompong. Daarnaast is het ook een gebied met grote economische belangen. Helaas botsen deze verschillende belangen zo nu en dan met elkaar. Het is niet alleen een uniek en belangrijk gebied voor Jamaica, zelfs voor de hele wereld.

Grotten

Het beschermde gebied van de Cockpit Country, de Cockpit Country Reserve, telt ruim 23.000 hectare, ongeveer tien procent van de oppervlakte van het eiland. Rondom het gebied loopt een weg met een lengte van 450 kilometer. Cockpit Country Reserve kent een bergachtig landschap met scherpe pieken en fraai gevormde kalksteenformaties. Door miljoenen jaren van erosie zijn er in het gebied heel veel indrukwekkende grotten ontstaan. Daar is dan ook de naam van afgeleid. De ondergrond kan geen water vasthouden, het sijpelt er doorheen waardoor er dus grotten ontstaan. Eén van de mooiste grotten die je in Cockpit Country vindt, is Windsor Cave. Over de Cockpit Country stromen ook honderden verschillende rivieren die dus aan het oog worden onttrokken.

In Jamaica leven honderden verschillende vogelsoorten. Van deze vogelsoorten zijn er zelfs achtentwintig endemisch. Van deze achtentwintig endemische vogelsoorten leven er zevenentwintig in de Cockpit Country Reserve. Met endemisch wordt bedoeld dat ze alleen maar op Jamaica voorkomen er verder nergens anders in wereld.

Cockpit Country verkennen

Het is voor natuurliefhebbers uiteraard geweldig om Cockpit Country te gaan ontdekken. Dat kan op verschillende manieren. Hierbij kun je het gebied op de eigen houtje gaan verkennen of middels een georganiseerde tocht. Escarpments: route die van west naar oost loopt. Barbeque Bottom Road: route die van noord naar zuid loopt. Troy Trail: route die in het westen loopt. Quick Step Trail. Er zijn verschillende plaatsen waar je het beste kunt starten om Cockpit Country te gaan verkennen: Sherwood Content, Litchfield, Wait-A-Bit, Windsor, Accompong, Maroontown en Flagstaff. Als je met een auto Cockpit Country wilt gaan ontdekken, kan het geen kwaad als dat een via een 4WD-auto gebeurt. Het leeuwendeel van de wegen is namelijk niet geasfalteerd. In Cockpit Country zijn ontelbaar veel grotten. Speleologen kunnen er hun hart ophalen. In het gebied is het mogelijk om onder begeleiding van een gids grotten te gaan verkennen.