header image
 

Zeezoogdieren

Op Jamaica leven 11 verschillende soorten zeezoogdieren. Er leven in de wateren die het ‘Island in the Sun’ omspoelen 9 soorten walvissen en dolfijnen én 1 lamantijnsoort.

Caribische lamantijn

Op Jamaica leeft de Caribische lamantijn (Trichechus manatus). De Caribische lamantijn behoort samen met de West-Afrikaanse lamantijn (Trichechus senegalensis) en de Amazonelamantijn (Trichechus inunguis) tot de lamantijnen. De Caribische lamantijnen zijn grote dieren. Lengtes van meer dan 4,5 meter komen voor. Uiteraard past daar ook een hoog gewicht bij. Gemiddeld wegen de dieren 600 kilogram, maar er zijn ook exemplaren gedocumenteerd die royaal over de 1.000 kilogram gingen. In de wereld van de Caribische lamantijn zijn de dames groter dan de heren. Op Jamaica houdt de Caribische lamantijn zich voornamelijk op in de zuidelijke moerasgebieden van het eiland.

Lamantijnen zijn grote zeezoogdieren die in het water leven (zoet en zout) en al meer dan 50 miljoen jaar op de aarde voorkomen. Lamantijnen hebben veel overeen met olifanten. Lamantijnen behoren samen met doejongs tot de zeekoeien. Er zitten een paar verschillen tussen lamantijnen en doejongs. Zo is de staart van de doejong gevorkt, de staart van een lamantijn daarentegen heeft de vorm van een peddel. Ook de schedelvorm tussen de twee is verschillend. De tanden van lamantijnen worden tijdens het leven voortdurend vervangen, hetgeen bijzonder is voor zoogdieren. Deze eigenschap wordt polyfyodont genoemd. Lamantijnen zijn planteneters die het leeuwendeel van hun tijd bezig zijn met het begrazen van waterplanten, onder andere zeegrassen, die zich in ondiep water bevinden. Daarnaast eet de Caribische lamantijn ook ongewervelden en vissen.

De Caribische lamantijn is een van de zeezoogdieren van Jamaica

De Caribische lamantijn is één van de meest indrukwekkende diersoorten van Jamaica.

De draagtijd van de Caribische lamantijn bedraagt 14 maanden. Het leeuwendeel van de Caribische lamantijnen draagt één vrucht, maar daarnaast komen er ook tweelingen voor bij deze wonderbaarlijke diersoort. De voortplanting van de Caribische lamantijn verloopt heel langzaam, daardoor is het een kwetsbare diersoort. De leefgebieden van de Caribische lamantijn zijn de wateren van West-Indië en de Caribische Zee. Het indrukwekkende zeebeest heeft een grijze kleur. Echter doordat er veel algen op zijn huid groeien, ziet de Caribische lamantijn is soms groenig uit.

De levensverwachting van de Caribische lamantijn is met 60 jaar hoog te noemen. Lamantijnen hebben een lichaam dat volledig is aangepast op het leven onder water. Zo zijn ze in het bezit van een torpedovormig lichaam. Daarnaast zijn de staart en voorpoten van lamantijnen tot vinnen omgevormd. Door deze aanpassingen kunnen zij zich prima aanpassen aan het maritieme leven. Als je de Caribische lamantijn in het water ziet, lijkt het net alsof hij aan het wandelen is over de bodem van de zee.