header image
 

Praktisch Jamaica

Om een aangename en zorgeloze vakantie op Jamaica te hebben, is het uiteraard van groot belang om diverse zaken goed uit te zoeken en op een rijtje te zetten. Kortom, om bepaalde praktische zaken goed te regelen.

Jamaica is een watervallen-eiland. Op het biljet van 100 dollar is dat goed te zien. Het is praktisch Jamaica dat geregeld moet worden.

Op Jamaica wordt betaald met de Jamaicaanse dollar (JMD). Op het biljet van 100 dollar is een afbeelding van de Dunn’s River Falls te zien.

Aangifte goederen

Als je ouder bent dan 18 jaar mag je op Jamaica verschillende goederen invoeren voor eigen gebruik: 1 liter wijn, 1 liter sterke drank en vijftig sigaren of tweehonderd sigaretten of 500 gram tabak. Verder is het van belang om te weten dat het niet is toegestaan om Jamaicaans geld in of uit te voeren. Dat geldt niet voor buitenlands geld.

Ambassades en consulaten

In Nederland is geen Jamaicaanse ambassade aanwezig, je moet daarvoor naar België. Het adres van de Jamaicaanse ambassade in België is Avenue Hanssen Soulie 77, 1040 Brussel. In ons land is wél een Jamaicaanse consulaat aanwezig. Het adres van het Jamaicaanse consulaat in Nederland is Herengracht 316, 1016 CD Amsterdam. Op Jamaica is geen Nederlandse ambassade aanwezig, de Nederlandse ambassade op Cuba verzorgt ook de diplomatieke zaken op Jamaica. Het adres van de Nederlandse ambassade op Cuba is 7ma. Eve. No 2007, esq.22 Miramar, Playa. La Habana. Op Jamaica is wél een honorair consul aanwezig. Het adres van het Nederlandse honorair consulaat op Jamaica is c/o Selective Homer ltd. 1st floor, building nr 3, 17 Ruthven Road.

Bagage

Als je gaat vliegen, zijn er twee plekken waar je je bagage kunt laten: het ruim en de cabine. Als je kijkt naar het aantal kilo’s dat je mee mag nemen, is dat sterk afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij waar je mee vliegt, maar dat varieert tussen de 20 en 30 kilogram voor de ruimbagage en 5 kilogram voor de cabinebagage. Als over deze gewichten heen gaat, moet je bijbetalen.

Belastingen

Als Jamaica weer verlaat, moet je vertrekbelasting betalen. Dat geldt voor iedere bezoeker aan Jamaica die er langer dan 24 uur vertoeft. Overigens is in het leeuwendeel van de gevallen de vertrekbelasting in de vliegticket verwerkt.

Drinkwater

In de toeristische gebieden van Jamaica kun je in principe het kraanwater drinken. Het heeft wel een andere smaak dan dat je gewend bent, dat heeft te maken met de kleine hoeveelheid chloor die men op het eiland aan het water toevoegt. Als je geen risico wil lopen en je wilt smaakloos water drinken, kun je het beste flessenwater in de winkel kopen. Het is wel verstanding om op je hotelkamer eerst de kranen een paar minuten op de heetste stand door te laten lopen. Op deze manier voorkom je dat eventuele micro-organisme, zich zich in het stilstaande water hebben opgehoopt, voor narigheid kunnen zorgen in het maagdarmkanaal.

Drugs

Het is belangrijk om te benadrukken om geen enkele vorm van drugs mee naar Jamaica te brengen. Als je op het vliegveld wordt betrapt met drugs, heb je een heel groot probleem, je verdwijnt dat voor lange tijd achter de tralies. Hierbij dient opgemerkt te worden dat de gevangenissen op Jamaica niet te vergelijken zijn met die in Nederland; je gaat dan een hele beroerde tijd tegemoet. Op Jamaica wordt veel marihuana (ganja) verbouwd. Deze softdrugs ruik je overal op het eiland en het word je ook overal aangeboden. Tot kort geleden kon je voor een beetje marihuana (ganja) in de gevangenis belanden. Intussen is de wet aangepast. Sinds 2015 wordt bezit van maximaal 57 gram ganja niet langer beboet met een gevangenisstraf, maar met een geldboete van ongeveer 3 euro. Toeristen jonger dan 18 jaar met ganja of toeristen die in het bezit zijn van meer dan 57 gram worden strenger bestraft. Het roken van ganja in publieke plaatsen, net als het roken van sigaretten en wordt bestraft met een boete van ongeveer 3 euro, maar daarbuiten is het toegestaan. Medische ganja is toegestaan, mits op doktersvoorschrift. Rastafari’s mogen ongestraft ganja roken omdat dat bij hun levensbeschouwing hoort. Ook paddenstoelen met een hallucinerende werking worden op het eiland aan toeristen aangeboden, je moet daar uiteraard ook niet op ingaan.

Elektriciteit

Op Jamaica bedraagt de spanning 110 volt (50 hertz). Als je elektrische apparaten (scheerapparaten, et cetera) meeneemt vanuit Nederland, is het van belang om een adapter mee te nemen die de spanning omzet van 220 volt naar 110 volt. Het is ook noodzakelijk om een wereldstekker (tweepolige stekker met platte poten of driepolige stekker met platte poten) mee te nemen. Het kan ook slim zijn om een zaklamp mee te nemen, het komt namelijk wel eens voor dat het licht uitvalt.

Fotograferen en filmen

Op het kleurrijke Jamaica is het uiteraard heel erg verleidelijk om veel foto’s en filmpjes te maken, er zijn echter wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is het verboden om foto’s en filmopnames te maken van militaire objecten en industriële installaties. Rastafari’s zijn ook gewilde mensen om foto’s van te maken. Zo kleurrijk, zo iconisch. Maar pas op, niet iedere Rastafari is er van gediend om ongevraagd gefotografeerd te worden. Vaak als je het eerst vraagt, is het totaal geen probleem. Als je pech hebt vragen ze er wel geld voor.

Geldzaken

Niemand kan zonder geld. Als je iets wilt, zul je toch de portemonnee moeten trekken. Men zegt weleens voor niets gaat de zon op. Op Jamaica is dat dan wel een hele mooie zon! Het is verboden om Jamaicaans geld het land in te voeren danwel uit te voeren. Het is verstandig om losse dollars mee te nemen naar Jamaica. Dan heb je in ieder geval wat geld voor de taxi. Probeer verder zo min mogelijk cash geld mee te nemen als je de straat of het strand op gaat. Het is veel veiliger om een creditcard mee te nemen.

Munt- en papiergeld

Op Jamaica wordt betaald met de Jamaicaanse dollar (JMD). Er bestaan de volgende biljetten van de JMD: 50, 100, 500, 1.000 en 5.000. Er bestaan de volgende munten van de JMD: 1, 5, 10 en 20.

Bank

Op Jamaica is het mogelijk om bij de banken geld op te nemen die in het bezit zijn van het logo van Cirrus of Maestro. De Banken op Jamaica hebben de volgende openingstijden; ma t/m do: 09.00 – 14.00 uur en vr: 09.00 – 12.00 uur en 14.30 – 17.00 uur. In de gebieden waar veel toeristen verblijven kunnen de openingstijden van de banken afwijken.

Geldautomaten

Op Jamaica zijn geldautomaten (ATM’s) te vinden in alle grote steden. Voorbeelden van grote banken zijn de Nova Scotia, Citizen’s Bank, NCB (National Commercial Bank), Mutual Security Bank en de Workers Bank. Let op dat je bankpas werelddekking heeft, dan kun je bij de meeste ATM’s gewoon Jamaicaanse dollars wisselen; maximaal 30.000 JMD. 

Creditcard

Op Jamaica kun je overal met een creditcard (American Express, Euro/MasterCard, Visa, et cetera) betalen. Er is echter één belangrijke uitzondering, dat is namelijk bij tankstations. De meeste tankstations zijn vaak wel in het bezit van een pinautomaat waar je geld kunt opnemen. Het is overigens verstandig om nimmer je creditcard uit handen te geven. Dit om misbruik te voorkomen.

Geld wisselen

Er zijn vier verschillende plekken waar je op Jamaica geld kunt wisselen: banken, geldwisselkantoren, vliegvelden en hotels & resorts. Naast cashgeld kun je op het eiland ook travellercheques wisselen. Het is belangrijk om de wisselbewijzen goed te bewaren, daarmee kun je immer aantonen dat je niet op de zwarte markt geld hebt gewisseld. Het is verstandig om wat dollar- en eurobriefgeld (kleine coupures) mee naar Jamaica te nemen, dat is altijd gemakkelijk. De beste wisselkoers krijg je bij de Cambio’s. Wissel niet te veel op het vliegveld, zij hebben de slechtste wisselkoers. Wissel bovendien NOOIT op straat, er zijn geldwisselaars die een hele mooie koers aanbieden, maar het zijn ware goochelaars; dus je krijgt altijd te weinig; ik heb daar helaas ervaring mee; tijdens het wisselen op straat; heb ik het nageteld en teruggeven, hij telde het na en het was inderdaad te weinig; dus deed hij er 2.000 JMD bij zodat het klopte en gaf het weer terug aan mij. Wederom telde ik het na en weer klopte het niet! De reactie van de wisselaar was; ya man, I cannot pay that much!

Fooi

Uiteraard bepaalt iedereen of hij wel of geen fooi wilt geven. Laat onverlet dat er toch een paar ongeschreven wetten zijn op Jamaica. Op de restaurantrekening is al vaak de fooi opgevoerd hetgeen 10% bedraagt. Als dat niet het geval is, verwacht het bedienend personeel dat je 10% fooi geeft. In de hotels & resorts werken mensen die zich ontfermen over jouw bagage, de zogenaamde hotelbedienden oftewel kruiers. Zij verwachten 1,0 dollar per stuks bagage te ontvangen. Als je over meer koffers en of tassen beschikt, verwachten zij 0,50 dollar per stuk te krijgen. Ook taxichauffeurs vinden het prettig om wat extra te incasseren bovenop hun ritprijs. Doorgaans ontvangen zij een fooi van 10% extra op de ritprijs. Kamermeisjes krijgen doorgaans 1,0 dollar per dag.

Gezondheid

Als je op vakantie gaat naar Jamaica wil je uiteraard niet ziek worden of een ongeluk krijgen. Om dat te voorkomen zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen en bepaalde risico’s die je uit de weg kunt gaan.

Vaccinaties en inentingen

Als je naar Jamaica reist, is het niet verplicht dat je jezelf van tevoren laat vaccineren of inenten. Zo komt gelukkig op het reggae-eiland geen malaria voor. Als je echter uit een land komt waar geelzucht (hepatitis A) heerst, moet je aan de Jamaicaanse douane kunnen overleggen dat je daartegen ingeënt bent, deze verklaring mag niet ouder zijn dan 10 dagen. Het is altijd verstandig om bij de GGD advies in te winnen voor vaccinaties en inentingen als je naar een tropische bestemming afreist.

Muggen, teken, wespen en bijen

De muggen die op Jamaica rondzoemen, zijn niet besmet met malaria, maar kunnen wel besmet zijn met een virus dat ook voor de nodige medische problemen kan zorgen. De naam van deze ziekte is dengue oftewel knokkelkoorts. Het goede nieuws is, dat knokkelkoorts niet een ernstige ziekte is, maar je kunt je er wel tamelijk beroerd van voelen. Centrale rol bij het overbrengen van het knokkelkoortsvirus zijn dus muggen. Als je aan muggen denkt, denk je aan water. Des te meer regen uit de hemel komt zeilen, des te meer muggen er uiteindelijk ten tonele zullen verschijnen. Zoals de meeste mensen wel zullen weten, zijn de meeste muggen vooral actief gedurende de schemer, avond en nacht. Veel mensen hebben er dan last van. Maar er zijn ook muggen daarentegen die overdag tot leven komen. Dát is het moment dat zij op jacht gaan, lees bloed gaan zuigen. De mug die het knokkelkoortsvirus verspreidt, is daar een voorbeeld van.

Om te voorkomen dat je wordt gestoken door muggen, kun je jezelf het beste insmeren met een anti-muggenmiddel. Als je naar de winkel toogt, valt het op dat er veel verschillende anti-muggenmiddelen zijn te verkrijgen. Het is wel van belang om een anti-muggenmiddel te gebruiken dat DEET bevat. Naast muggen leven er ook teken, wespen en bijen op Jamaica. Als je onverhoopt door één van deze priegelbeestjes wordt gestoken, handel dan op dezelfde manier zoals je dat ook in Nederland gewend bent. Het altijd verstandig om een EHBO-setje (pleister, desinfecterend middeltje, paracetamol, keeltabletten, diarreeremmers, tekentrekker, et cetera) mee te nemen als je de Jamaicaanse natuur intrekt.

Slangen

Op Jamaica leven vijf verschillende soorten slangen. Als je geluk hebt, spot je er één. De slangen op Jamaica zijn niet giftig of agressief, dus je hoeft ze niet te vrezen. Als je in de Caribische Zee gaat zwemmen, snorkelen of duiken is het verstandig goed op te letten waar je je voeten plaatst en dat je verder niets met je blote handen aanraakt.

Reizigersdiarree

Op Jamaica kan het voorkomen dat je reizigersdiarree krijgt door het drinken van geen goed drinkwater en het eten van geen goed eten. Reizigersdiarree is een stoornis aan het maagdarmkanaal. Op de plekken waar veel hotels & resorts aanwezig zijn, is het water uit de kraan in principe prima drinkbaar, maar wees toch immer waakzaam. Op deze locaties wordt het water gefilterd en voorzien van een kleine hoeveelheid chloor.

Reizigersdiarree is een vervelende kwaal die je wel een dagje aan de kant houdt, maar gelukkig herstelt het lichaam weer snel en kun je de draad weer oppakken. Uiteraard kun je ook de nodige medicijnen meenemen zoals diarreeremmers. Je kunt natuurlijk ook alleen maar water drinken dat uit flessen komt die je in een supermarkt hebt gekocht en geen kraanwater gebruiken. Daarnaast moet je ook geen ijsblokjes in je drankje op een terrasje bestellen. Het water dat ze daarvoor gebruikt hebben, komt namelijk ook gewoon uit de kraan. Daarnaast is het van belang dat je je handen goed wast na een bezoek aan de toilet.

Zonnesteek

Mensen togen naar Jamaica om diens heerlijke zonnige weer. Maar de zon is niet per definitie altijd een vriend. Je moet ervoor waken dat je je huid verbrand en dat je uitgedroogd raakt. Het is verstandig om de eerste dagen op Jamaica niet te veel in de zon te zijn. Met name tussen de middag is de de zon het meest fel, probeer hem dan te vermijden. Voordat je de zon ingaat, is het belangrijk om je huid goed in te smeren met een zonnebrandcrème dat bovendien een hoge beschermingsfactor bevat. Daarnaast is het verstandig om een hoed of een petje te dragen. Om de ogen te beschermen, is het het verstandig om een goede zonnebril te dragen. En om te voorkomen dat je uitdroogt, is het belangrijk om je vochtbalans goed op orde te houden en zonodig preventief te drinken.

Medisch paspoort

Sommige mensen moeten iedere dag pillen slikken, uiteraard stopt dat niet tijdens de vakantie. Het is dan belangrijk om een medisch paspoort mee te nemen om problemen bij de douane te voorkomen. Dit medisch paspoort is bij de apotheek verkrijgbaar.

Ziekenhuizen

Andrews Memorial Hospital, Kingston
University of West Indies Hospital, Kingston
Medical Associates Hospital, Kingston
Savanne-la-Mar Hospital, Savanne-la-Mar
St. Anns Bay Hospital Seville Road, St. Ann’s Bay

Homoseksualiteit

Op Jamaica bestaat een wet die homoseksualiteit verbiedt, echter er is nog nooit een veroordeling geweest. Het leeuwendeel van de hotels & resorts op het eiland heeft totaal geen moeite met homoseksuele gasten. Zolang je in het publieke domein niet te openlijk en niet te uitdagend de homoseksualiteit belijdt, zullen er geen problemen ontstaan.

Huisdieren

Sommige mensen kunnen hun huisdieren geen dag missen. Dat geldt ook voor het moment als zij op vakantie gaan. Het echter niet zo gemakkelijk om een hond of een kat mee te nemen naar Jamaica. Vaak moet het dier dan eerst een tijd in quarantaine. Derhalve is het niet verstandig om je huisdier mee te nemen naar Jamaica als je er maar een paar weken blijft. Dat wordt uiteraard een heel ander verhaal als je voornemens bent om op het eiland te gaan wonen. Als je dus naar het eiland gaat emigreren.

Hulpdiensten

Als je op Jamaica een arts, ambulance of brandweer wilt bellen, geldt het volgende nummer: 110. Als je op Jamaica de politie of reddingsbrigade (lucht/zee) wilt bellen, geldt het volgende nummer: 119.

Kerkdiensten

Als je op Jamaica een kerkdienst wilt bijwonen, staat bij de meeste kerken op het eiland in het weekend de deur open. Wat opvalt aan de kerkdiensten, is dat het vrolijke gebeurtenissen zijn. Er wordt veel gezongen en gedanst waarbij veel ‘halleluja’ worden gezongen. Het meest vrolijk en uitbundig zijn de diensten van de Church of God-aanhangers en de Zevendedagsadventisten. Het is zeer aanbevelenswaardig om op Jamaica een gospelkerkdienst mee te maken. Dat is een bijzondere ervaring waar je heel erg blij van wordt.

Kleding

Het weer is op Jamaica uiteraard fantastisch, maar er is wel een verschil tussen de kuststreek en de bergachtige binnenlanden. In het laatst genoemde gebied kan het des avonds behoorlijk afkoelen. Hou daar rekening mee als je naar Jamaica afreist. Dus naast luchtige kleding ook wat warmere kleding. In het leeuwendeel van de eet- en drinkgelegenheden én uitgaansgelegenheden geldt geen dresscode. Alleen als je gaat eten in een chique restaurant wordt het op prijs gesteld dat je ‘netjes’ gekleed bent.

Met een handicap naar Jamaica

Op Jamaica zijn veel hotels & resorts die prima faciliteiten hebben voor mensen met een beperking. Mensen die aan een rolstoel gekluisterd zijn, kunnen met een gerust hart naar het Caribische eiland togen.

Post

Overal waar je (ansicht)kaarten kunt kopen, kun je ook postzegels kopen. Daarnaast zijn postzegels ook te koop bij recepties van hotels & resorts. Op Jamaica zijn de postkantoren op doordeweekse dagen geopend van 08.00 uur tot 16.00 uur. Zaterdag en zondag zijn de postkantoren op het eiland gesloten.

Reisdocumenten

Als je naar Jamaica gaat, moet je ervoor zorgen dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is. Het is dus niet noodzakelijk om een visum te hebben. Voordat je het land binnenkomt, ben je verplicht om een tweedelig formulier in te vullen voor de immigratiedienst. Het eerste deel blijft achter bij de immigratiedienst en het tweede deel moet je inleveren op het moment dat je het eiland weer verlaat. Als je op het eiland landt, zijn er verschillende opties.

Als je een pakketreis hebt geboekt, word je opgewacht door de vertegenwoordiger van de reisorganisator. Hij of zij maakt zich dan kenbaar met een bordje. Het kan ook zijn dat je zelf een reis hebt geboekt, dan moet je uiteraard er zelf voor zorgen dat je middels een taxi of huurauto op de vakantieaccommodatie terecht komt. Sommige mensen boeken een fly-drive. In dat geval zoek je je autoverhuurvertegenwoordiger op het vliegveld en rij je naar je accommodatie toe. Je kunt maximaal 90 dagen op Jamaica verblijven zonder visum. Wil je langer blijven, moet je een visum aanvragen bij de Immigration in Kingston voor afloop van de 90 dagen. Het is verplicht om bij aankomst in Jamaica ook al een terugvlucht geboekt te hebben; dit wordt wel niet vaak gecontroleerd, maar als het wel gecontroleerd wordt, dan moet je alsnog op het vliegveld een retourticket kopen voordat je Jamaica binnen mag. 

Telefoneren en internetten

Telefoneren

Smartphones werken prima op Jamaica. Als je vanuit Jamaica naar Nederland belt, moet je wel eerst het landennummer gebruiken. Voor Nederland is dat 0031 en voor België geldt 0032. Op Jamaica kun je ook telefoonkaarten kopen. Wil je contact houden met familie en vrienden, ook als je geen wifi kunt gebruiken, dan is het aan te bevelen om een Jamaicaanse kaart aan te schaffen met data en beltegoed, bellen of internetten is erg duur en de Jamaicaanse kun je kopen met een tegoed voor enkele dagen tot een maand, afhankelijk van hoe lang je in Jamaica verblijft. 

Internetten

Uiteraard bezitten alle hotels & resorts op Jamaica uitstekende internetfaciliteiten. Veelal wordt gratis WiFi aangeboden. Daarnaast zijn er op het eiland nog veel internetcafés te vinden.

Televisie

In de hotels & resorts van Jamaica zijn op de kamers uiteraard tv’s aanwezig. Op deze tv’s zijn uitzendingen te volgen van de landelijke tv-zender van Jamaica: Jamaica Broadcasting Corperation (JBC). Daarnaast zijn alle grote Amerikaanse zenders aanwezig. Kinderen hoeven zich ook niet te vervelen, op de tv’s worden kinderprogramma’s uitgezonden zoals tekenfilms.

Toeristische informatie

We leven in het internettijdperk. Alle denkbare informatie is op het internetnet te vinden. Op het net is onmeetbaar veel informatie over Jamaica te vinden. Het loont zich wel om jezelf goed voor te bereiden als je op vakantie gaat naar Jamaica, je kunt er dan veel meer uithalen. Op het eiland zijn verder verschillende locaties (Kingston en Montego Bay) aanwezig van de Jamaica Tourist Board.