header image
 

Blue and John Crow Mountains National Park

Het meest tot de verbeelding sprekende natuurgebied van Jamaica bevindt zich in Surrey. Surrey is niet alleen de county waar zich de hoofdstad Kingston bevindt, het is ook de provincie waar zich het Blue and John Crow Mountains National Park bevindt. In het park bevinden zich de hoogste heuvels en bergen van het eiland. In het Blue and John Crow Mountains National Park groeien veel verschillende planten en leven ontelbaar veel verschillende soorten dieren. Met name vogelliefhebbers komen ruimschoots aan hun trekken in het park. Zo zijn alle dertig inheemse vogelsoorten die op Jamaica leven in dit park te spotten.

In het Blue and John Crow Mountains National Park zijn veel vogels te spotten.

In het Blue and John Crow Mountains National Park leven heel veel verschillende vogelsoorten, waaronder rode ibissen.

Het grootste en hoogste gebergte van Jamaica vormen de Blue Mountains, hetgeen de blauwe bergen betekent. De Blue Mountains liggen in het zuidoosten van het eiland. Dat deel van het eiland wordt derhalve voor een groot deel door de Blue Mountains gedomineerd. De Blue Mountains liggen verspreid over vier districten; district Portland, district Saint Thomas, district Saint Mary en district Saint Andrew. Een deel van de Blue Mountains maakt onderdeel uit van het Blue and John Crow Mountains National Park. Het park werd in 1992 gesticht en wordt door de Jamaicaanse overheid beheerd.

Hoogste berg van Jamaica

De hoogste berg van het reggae-eiland ligt ook in de Blue Mountains. De Blue Mountains Peak toornt maar liefst 2.256 meter boven het landschap uit. Daarnaast zijn er nog meer hoge bergtoppen in het gebied te vinden zoals High Peak (2.067 m), Sir. Johns Peak (1.930 m), Crow Peak (1.752 m), Candlefly Peak (1.537 m), Saint Catherine’s Peak (1.541 m) en Mount Rosanna (1.219 m). Doordat tijdens zonsopgang en zonsondergang de bergen in het gebied beneveld raken, kleuren de bergen op het oog min of meer blauw. Vandaar de naam. Op de toppen van de Blue Mountains is het mogelijk om op heldere dagen de kustlijn van Cuba te zien; een eiland dat toch 200 kilometer verderop ligt.

De Blue Mountains vormen één van de grootste aaneengesloten valleien van het hele Caribische gebied. De Blue Mountains beginnen vanaf de kust van Jamaica en halen dan binnen 16 kilometer landinwaarts het hoogste punt, hetgeen vrij uniek is in de wereld. Dit grote hoogteverschil heeft uiteraard ook grote consequenties voor de temperatuur. Op zeeniveau heerst een temperatuur van 27 °C, terwijl op de Blue Mountains Peak de temperatuur daalt naar 5 °C. De hoge bergen van de Blue Mountains hebben ook een grote invloed op de hoeveelheid neerslag die er valt. De gemiddelde hoeveelheid regen op het eiland bedraagt 1.960 millimeter per jaar, terwijl op sommige plekken in de Blue Mountains jaarlijks 7.620 millimeter regen wordt gemeten.

Blue-Mountainkoffie

De wereldberoemde Blue-Mountainkoffie van Jamaica wordt overigens verbouwd in de lager gelegen gebieden van de Blue Mountains. Koffieliefhebbers uit de hele wereld zijn het erover eens, dat de lekkerste koffiebonen ter wereld afkomstig zijn van de Blue Mountains. Met een kiloprijs van 120 euro is het helaas geen goedkope koffie. Uiteraard is het wel superlekkere koffie!

Autotocht met 4WD

Mensen die met een auto het gebied gaan verkennen, kunnen het best gebruik maken van een 4WD. Niet alle wegen in het gebied zijn namelijk geasfalteerd. Daarnaast is het ook van belang dat je een beetje ervaring hebt met het rijden onder zware condities.

Wandelen

Voor mensen die het Blue and John Crow Mountains National Park te voet willen verkennen, is dat een echte uitdaging. Het is mogelijk om vanuit Kingston een dagtocht te maken in het park. Je kunt er ook voor kiezen om meerdere dagen in het gebied te vertoeven. Een ieder met een basisconditie kan met een gerust hart te voet de Blue Mountains gaan verkennen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog de echte sportklimmers die met klimijzers en touwen aan het werk gaan. Het spreekt voor zich dat deze mensen zich goed moeten voorbereiden vooraleer zij zich wagen aan deze activiteiten.

Hoe dan ook, het is wel altijd verstandig om met een gids het gebied te gaan verkennen. Eenieder die zonder gids de Blue Mountains intrekt, moet zich realiseren dat dat tot gevaarlijke situaties kan leiden. De paden zijn op sommige stukken spiegelglad en kronkelen zo nu en dan rakelings langs diepe ravijnen. De paden die in het gebied liggen, werden vroeger gebruikt voor het transport. Tijdens dat transport werden muilezels ingezet. Toen er auto’s en geasfalteerde wegen op Jamaica werden geïntroduceerd, raakten de paden in ernstig verval. Maar nu toeristen meer en meer het Blue and John Crow Mountains National Park aan het ontdekken zijn, worden veel van de hoofdpaden weer in hersteld.

De beloning in de bergen is magistraal. Om de haverklap heb je weer een adembenemend vergezicht. Als het helder weer is, kun je heel ver over de Caribische Zee heen kijken. Zowel de noord- en zuidkust van het eiland zijn dan te zien. Als je geluk hebt, kun je zelfs de contouren van het 200 kilometer verderop liggende Cuba zien liggen, uiteraard een geweldige ervaring.

De kers op de taart van wandelaars is uiteraard een klim naar de hoogste bergtop van de Blue Mountains én van het eiland: de Blue Mountain Peak. Het hoeft uiteraard geen betoog dat het uitzicht vanaf het ‘dak’ van Jamaica fenomenaal is. Daarnaast is ook de vegetatie op de hellingen van de Blue Mountain Peak heel bijzonder. De top ligt op een hoogte van 2.256 meter. De eerste 1.700 meter maak je kennis met bomen die vroeger heel Jamaica bedekten. Vanaf 1.700 meter maken de bomen ruimte voor bomen die veel kleiner zijn en struiken. Deze bomen en struiken zijn bovendien bedekt met varens. Niet voor niets dat dit gebied ‘Elfin Woodland’ (Elfenbos) wordt genoemd. Als je de Blue Mountains Peak wilt gaan beklimmen, kun je het beste vanuit het plaatsje Mavis Bank starten. Als de weergoden goed gezind zijn, is het een klimtocht van ongeveer 6 uur.

Je kunt ook starten vanuit Abbey Green. Vanaf hier kost de klimtocht naar de top ongeveer 3,5 uur. Het nadeel van starten vanaf Abbey Green is het feit dat het niet gemakkelijk is om in Abbey Green te geraken. Het is ook interessant om des nachts de Blue Mountains Peak te gaan beklimmen en dan in de ochtend de zon op te zien komen, je moet dan wel al om 2 uur des nachts uit de veren. Er zijn twee periodes geschikt om de Blue Mountains Peak te beklimmen; van juni tot september of van december tot april. Als je voor de laatste periode kiest, moet je wel goed gekleed zijn voor de frisheid die dan op de berg heerst.

Mountainbiken

Mountainbikers komen helemaal aan hun trekken in het gebied. Er zijn namelijk verschillende routes uitgezet waar je onder begeleiding van een gids helemaal los kunnen gaan.