header image
 

Dans

Dans is een deel van de Jamaicaanse cultuur in het dagelijkse leven. Dat is altijd al zo geweest. Of je nu praat over de Europese kolonisten of de Afrikaanse slaven, iedere nieuwe Jamaicaan bracht de dans naar het eiland toe die hij thuis gewend was. Deze dansvormen werden verder op Jamaica doorontwikkeld of met elkaar gecombineerd tot nieuwe dansvormen.

dans jamaica

Op Jamaica kun je getuige zijn van veel traditionele vormen van dans.

Geschiedenis van dans

De traditionele dansen die de Europeanen en Afrikaanse slaven op Jamaica importeerden, waren onderdeel van feesten en rituelen die zij van thuis uit gewend waren om te vieren en uit te oefenen. Een fraai voorbeeld hiervan is de ‘Morris dance’ die door de Engelsen, Schotten en Ieren naar het Caribische eiland werd gebracht. In de loop van de tijd zijn er ongeveer veertig verschillende danssoorten op het Bovenwindse Eiland geïntroduceerd en ontstaan. Daarvan zijn zeven hoofdstijlen te onderscheiden. Dat zijn achtereenvolgens; Maroon, Myal, Kumina, Revival, Rastafari, Jonkonnu en Hosay. De Jonkonnu en Hosay zijn religieuze dansvormen. Heden ten dage bestaat de Jonkonnu nog steeds. Dat geldt ook voor de Revival dansstijl van de Pukkumina.

Jonkonnu

Jonkonnu is meer dan een feest, het is ook een dans- muziektraditie. Jonkonnu is de zelfs de oudste dansstijl van Jamaica.

Pukkumina

De Pukkuminadansstijlen zijn gebaseerd op de rituelen van het Myalisme, maar zijn bovenal onderdeel van Revivaltraditie. Op verschillende plekken op Jamaica hebben zich verschillende stijlen van de Pukkumina ontwikkeld. Vaak worden er driedaagse evenementen op het Caribische eiland georganiseerd waar Pukkumina wordt uitgevoerd.

Performance Dancing

Sinds het midden van de jaren negentig van de vorige eeuw heeft zich ‘Performance Dancing’ op Jamaica ontwikkeld.

Dancehall

Jamaica staat uiteraard bekend in de wereld door het feit dat zich er heel veel verschillende soorten muziek hebben ontwikkeld. Waar muziek wordt gemaakt, wordt er ook gedanst. Een fraai voorbeeld hiervan is de Jamaicaanse muziekstijl ‘Dancehall’. Dancehall was overigens niet de eerste muziekstijl op Jamaica die tot het ontstaan van een nieuwe dansstijl leidde.