header image
 

Feest & gedenkdagen

Jamaica kent het hele jaar door verschillende feest & gedenkdagen. Voor de Jamaicanen zijn dat belangrijke dagen. Vaak wordt er dan heerlijk gegeten en gedronken en maakt men vrolijke muziek.

 Feest & gedenkdagen zijn op Jamaica heel erg belangrijk.

Op Jamaica zal nimmer sneeuw uit de lucht dwarrelen, laat onverlet dat je ook een sneeuwpop van zand kunt maken. Een zandpop op het strand tijdens de feestdagen geeft ook een gezellige sfeer.

1 januari

Nieuwjaarsdag

Op nieuwjaarsdag wordt het begin van een nieuw jaar gevierd. In de westerse wereld is nieuwjaarsdag 1 januari. Andere data worden gebruikt door andere culturen. De Aarde kent verschillende tijdzones. Hierdoor wordt Nieuwjaar overal op een ander tijdstip gevierd. Kiritimati is als eerste aan de beurt. Kiritimati is een eilandengroep die gelegen is in de Grote Oceaan.

17 februari

Aswoensdag

Met aswoensdag wordt het begin van de 40 dagen durende Vastentijd aangeduid. Deze loopt tot en met Paaszaterdag. Een andere naam voor Paaszaterdag is Stille Zaterdag. In totaal zijn er vanaf Aswoensdag tot Pasen 40 dagen dat er gevast wordt. De zondagen worden waarbij niet meegerekend.

Maart/april

Goede Vrijdag

De vrijdag voor Pasen is Goede Vrijdag. Op deze dag wordt door de christenen de kruisiging en dood van Jezus herdacht. Deze vond plaats op de heuvel Golgotha. Golgotha ligt op steenworp afstand van de stad Jeruzalem. Volgens de bijbel stierf Jezus door de kruisdood. De Romeinse stadhouder Pontius Pilatus had Jezus hiertoe veroordeeld.

Tweede Paasdag

Voor christenen is Pasen het belangrijkste feest gedurende het liturgische jaar. Op deze dag wordt gevierd dat Jezus is opgestaan uit de dood. Dat gebeurde volgens de overlevering op de derde dag na zijn kruisiging. Pasen heeft een duur van 2 dagen. Deze dagen vinden plaats op een zondag of maandag. Men spreekt van eerste en tweede paasdag of paaszondag en paasmaandag. In een groot aantal christelijke landen is paasmaandag een vrije dag. Dat geldt dus ook voor Jamaica.

23 mei

Labourday (Dag van de Arbeid)

Eerste maandag in augustus

Independence Day (Onafhankelijkheidsdag)

Jamaica werd als Britse kolonie onafhankelijk op 6 augustus 1962. Ieder jaar wordt deze dag op de eerste maandag in augustus gevierd tijdens ‘Independence Day’.

Derde maandag in oktober

Heroes’ Day (Dag van de Nationale Helden)

25 december

Eerste Kerstdag

26 december

Tweede Kerstdag

31 december

Oudjaarsdag