header image
 

Port Maria

Port Maria ligt aan de noordkust van Jamaica. De stad ligt in de provincie Middlesex (Middlesex County), in het district Saint Mary (Saint Mary Parish). Port Maria is de hoofdstad van het genoemde district.

Mooie bootjes op het strand van Port Maria. Hierdoor krijg je een leuke sfeer.

Op het strand van Port Maria liggen kleurrijke bootjes die voor een idyllische sfeer zorgen.

Ontstaan

Het kleine district Saint Mary werd in 1867 gesticht. Eén van de belangrijkste landeigenaren van het district was Blanche Blackwell. Chris Blackwell, de ontdekker van Bob Marley, was de zoon van Blanche Blackwell. De kust van het district is heel rotsachtig. De bergruggen die in het midden van Jamaica ontspruiten, lopen namelijk in het district door tot aan de kust, met als resultaat dat daar indrukwekkende baaien en inhammen zijn op te tekenen. Het spreekt voor zich dat dit tot geweldige vergezichten leidt. De bodem van het district is bijzonder vruchtbaar. Als je door het gebied reist, zie je overal plantages. Hierbij moet je dan denken aan koffiebonen, suikerriet, kokosnoten, bananen en cacao.

Puerto Santa Maria

De tweede nederzetting die de Spanjaarden op Jamaica stichtten, noemden zij Puerto Santa Maria. Toen de Britten de Spanjaarden van het tropische eiland verjoegen, veranderden zij de naam in Port Maria. Heden ten dage leven er in Port Maria ruim achtduizend mensen. Port Maria was voor veel historische personen de thuishaven. Hierbij moet je dan onder andere denken aan Sir Henry Morgan (1635-1688). Morgan was de Britse opperbevelhebber van de zeemacht. Daarnaast was hij een belangrijke piraat in Britse overheidsdienst. Het huis van Morgan staat op een heuvel waardoor hij een goed uitzicht had over de hele stad. Vanuit het huis loopt een geheime tunnel naar de stad.

Bezienswaardigheden

Courthouse

Het courthouse (gerechtsgebouw) dateert uit 1820.

Firefly Estate

Firefly Estate was ooit het bezit van Sir Henry Morgan. Een andere beroemde eigenaar was Noël Coward. Coward was een succesvolle Britse acteur, dichter en toneelschrijver. Coward woonde meer dan 30 jaar op Jamaica. In 1973 stierf Coward aan een hartkwaal en werd hij begraven op het landgoed van Firefly Estate. Na diens overlijden nam de partner van Coward, Graham Payne, de regie over van Firefly Estate. Payne schonk in 1988 Firefly Estate en de bezittingen van Coward aan de overheid van Jamaica. Heden ten dage is Firefly Estate ingericht als museum en kunnen belangstellenden een kijkje nemen in het huis waar ooit de belangrijke kaperkapitein Sir Henry Morgan én de beroemde schrijver Noël Coward leefden.

Monument van Tacky

Gedurende het Pasen van 1760 vond op Jamaica één van de eerste slavenopstanden plaats waarbij Tacky de leider was. Het was een lokale opstand die zich voltrok in Port Maria en diens directe omgeving. De opstand duurde ruim een maand waarna Tacky en diens mannen gevangen werden genomen en terechtgesteld. Naast de St. Mary Parish Church staat het standbeeld van Tacky.

Brimmer Hall

Brimmer Hall is een bananenplantage die voor belangstellenden is opengesteld. Op de plantage staat een plantagehuis uit de 18de eeuw. In 1817 werd Brimmer Hall geopend. Op de plantage kun je een rondleiding krijgen en loop je langs alle gewassen die op Jamaica worden verbouwd. Op die manier kun je een mooi beeld krijgen van de werkzaamheden op een Jamaicaanse plantage. Als je wilt, word je er rondgereden per jitney.

Sun Valley Plantation

Sun Valley Plantation is een bananenplantage waar je een kijkje kunt nemen. Daarnaast kun je er kennis vergaren over de tijd dat de slaven nog het zware werk moesten verrichten op de plantage. Uit die tijd zijn nog veel voorwerpen, documenten en afbeeldingen te bekijken.