header image
 

Weekdieren

Alle verschillende diergroepen zijn op Jamaica vertegenwoordigd, dus ook de weekdieren. Zoals de naam al doet vermoeden, bezitten weekdieren een week lichaam en een uitwendig kalkskelet. Weekdieren kunnen voorkomen op het land, in een maritieme omgeving en in een zoetwateromgeving. Het leeuwendeel van de weekdieren leeft in zee. Men denkt dat er meer dan 50.000 verschillende soorten maritieme weekdieren bestaan. Weekdieren worden verdeeld in acht klassen. De slakken, tweekleppigen en de inktvissen zijn de bekendste klassen van de weekdieren. Mensen die op Jamaica gaan snorkelen of duiken, kunnen oog in oog komen te staan met boeiende weekdieren.

Roze vleugelhoorn

Maar liefst 90% van de landslaksoorten van Jamaica is endemisch. Dat betekent dat zij alleen maar voorkomen op het Bob Marley-eiland. Dan praat je over 505 verschillende landslaksoorten. De roze vleugelhoorn is een slakkensoort die in de zee leeft. Andere namen voor het beest zijn grote kroonslak, koninginneschelp, koninginnehoren, carco (karko). De wetenschappelijke naam voor het dier is Strombus gigas (Tricornis gigas).

Een van de mooiste weekdieren van Jamaica is de roze vleugelhoorn.

De roze vleugelhoorn is een prachtige zeeslak. Met een beetje geluk spot je ze op het strand van Jamaica.

De roze vleugelhoorn leeft van planten en is dus een herbivoor. Het zeedier kan een lengte bereiken van meer dan 35 centimeter. Hij leeft in ondiepe, warme wateren op zeegrasvelden en zandgronden. Het verspreidingsgebied van de roze vleugelhoorn is de noordkust van Zuid-Amerika, de Caribische archipel en de zuidkust van de Verenigde Staten.

Caribische rif-inkvis

De Caribische rif-inkvis heeft een lengte van 20 centimeter. Het beest heeft de vorm van een torpedo. Over de hele lengte van zijn lichaam heeft hij vinnen. Het dier is zelfs in staat om 2 meter uit het water te springen en over een afstand van 10 meter te vliegen. In totaal zijn er maar zes inkvissoorten beschreven die kunnen ‘vliegen’. Zoals de naam al doet vermoeden komt de Caribische rif-inkvis voor in de Caribische archipel. Ze leven in de ondiepe wateren van het rif en komen dan voor in scholen van vier tot dertig exemplaren.