header image
 

Canoe Valley National Nature Preserve

In tegenstelling tot de noordkust van Jamaica is diens zuidkust een oase van rust. Aan de zuidkant van het reggae-eiland zijn de wonderen van de flora en fauna te ervaren. Het is een gebied voor avontuurlijke bezoekers van het Caribische eiland. Een regelrechte hotspot voor eco-toeristen. Het zuiden van Jamaica bestaat uit authentieke vissersdorpjes, kilometerslange serene stranden, overheerlijke lokale gerechten, indrukwekkende panoramische vergezichten over de diepblauw gekleurde Caribische Zee, beboste valleien en oude plantages.

Indianen en kano’s

Dit is natuurlijk een hele andere wereld dan die van de noordwestkant van Jamaica. Daar zijn in de loop van de tijd talloze hotels & resorts als paddenstoelen uit de grond geschoten en bepalen daarmee de skyline van het landschap. Het zuiden van Jamaica is ook de plaats waar het Canoe Valley National Nature Preserve ligt, een bijzonder fraai natuurgebied. De naam Canoe Valley stamt nog uit de tijd dat indianen (Taíno’s) in het gebied leefden.

Het Canoe Valley National Nature Preserve is een mooi natuurgebied op Jamaica.

In de Canoe Valley National Nature Preserve groeien nog de boomsoorten waar de indianen hun kano’s van maakten.

De indianen gebruikten namelijk de bomen (katoenzijdebomen) van het gebied om er kano’s en andere vaartuigen van te maken. De Canoe Valley National Nature Preserve heeft een grootte van meer dan 3.000 hectare en bestaat uit mangrovebossen, kalksteenbossen en andere type bossen. In het gebied leven vier verschillende soorten amfibieën, drieëntwintig verschillende soorten reptielen, tien verschillende soorten vleermuizen en honderd verschillende soorten vogels.

Caribische lamantijnen

In de Canoe Valley National Nature Preserve leven zelfs zeekoeien. Zeekoeien oftewel lamantijnen kennen een lange evolutionaire geschiedenis en zijn nauw verwant aan olifanten. Vanzelfsprekend zijn de lamantijnen op Jamaica beschermd en hoeven dus niets te vrezen. Zeekoeien zijn nieuwsgierige dieren en totaal niet bang voor mensen. Als je bijvoorbeeld aan het kajakken bent, is de kans aanwezig dat ze naar je toe komen zwemmen. Uiteraard een geweldige ervaring! Tweemaal per week (dinsdag- en vrijdagmiddag) worden de zeekoeien bijgevoerd in de Canoe Valley National Nature Preserve.

Aligator Pond

Op 17 kilometer afstand van Canoe Valley aan de Caribische Zee ligt het vissersplaatsje Aligator Pond. Als je met eigen ogen wilt zien hoe het vissersbestaan eruitzAlligatoriet, ben je in Alligator Pond aan het juiste adres. In Alligator Pond bevindt zich het beroemdste visrestaurant van heel Jamaica: Little Ochie Seafood Restaurant. Dit restaurant heeft zelfs een internationale reputatie. Daarnaast is het plaatsje in het bezit van een fraai strand.