header image
 

Beeldende kunst

Kunstenaars uit de hele wereld zijn in de loop van de tijd naar Jamaica getogen. De prachtige, idyllische landschappen van het eiland oefenen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op veel kunstenaars. Voor hen is Jamaica een inspirerende omgeving; aan de ene kant gezegend met een paradijselijk landschap en aan de andere kant een relaxte sfeer. Om van de beeldende kunst te genieten kun je op het eiland talloze musea en galeries bezoeken. Op Jamaica zijn alle vormen van de beeldende kunst aanwezig zoals de schilderkunst, tekenkunst, beeldhouwkunst, fotografie, grafiek en moderne media.

beeldende kunst

Eén van de mooiste vormen van beeldende kunst is bodyart. Het is een kunstvorm die op Jamaica veel wordt bedreven.

Beeldende kunst is een kunstvorm waarbij de afbeelding (het beeldende) voorop staat. De afbeelding kan een platte of een ruimtelijke vorm aannemen. Visual arts is een term die in Engelssprekende landen wordt gehanteerd voor beeldende kunst. Onder beeldende kunst worden de volgende vormen verstaan; schilderkunst, textiele kunst, grafiek, fotografie, film, business-art, bodyart, collage, digitale kunst, fluxus, happening, mail art, internetradio, performance, projectie en sound art.

Schilderkunst

Albert Hui

Albert Hui is een beroemde Jamaicaanse landschapschilder die ook buiten de grenzen van het Caribische eiland veel bekendheid geniet. Hij wordt gezien als één van de toplandschapschilders van de wereld.

John Dunkley

John Dunkley (1881-1949) was enerzijds kapper en anderzijds kunstschilder. Dunkley leefde en werkte in Kingston en had een bijzondere schilderstijl. De afbeeldingen die hij schilderde waren ‘primitief’ en bevatten bizarre details en afmetingen. Het was een schilderkunst die men niet in Europa gewend was. Toen Dunkley nog leefde, was zijn werk niet gewild. Tegenwoordig moet je een godsvermogen op tafel leggen, om in het bezit te komen van een schilderij van de meester.

Henry Daley

Henry Daley was een Jamaicaanse schilder die in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw actief was op Jamaica.

Karl Parboosingh

Carl Abrahams

Eugene Hyde

Ralph Campell

Gloria Escoffery

Beeldhouwkunst

Alvin Marriot

Alvin Marriot is een beeldhouwer van wereldklasse.

Edba Manley

Edba Manley is een beroemd Jamaicaanse beeldend kunstenaar. Beeldhouw- en schilderkunst zijn haar specialiteiten.

Mallica Reynolds

Mallica Reynolds (Kapo) overleed in 1989 met liet veel beeldbouw- en schilderwerk na. Reynolds heeft nimmer onderwijs genoten om te leren beeldhouwen of schilderen, maar leerde het zichzelf aan.

Cecil Bau

Cecil Bau is een pottenbakker die prachtige objecten maakt.

Wassi Art Pottery Factory

De Wassi Art Pottery Factory is een bekende pottenbakkerij op Jamaica. Er wordt mooi aardewerk gemaakt dat bovendien op een fraaie manier is afgewerkt. De Wassi Art Pottery Factory is voor belangstellenden geopend. Een bezoekje is de moeite meer dan waard, ondermeer wordt het productieproces dan inzichtelijk gemaakt. In de aanwezige winkel is het mogelijk om eigenaar te worden van prachtige vazen, potten en kruiken. De Wassi Art Pottery Factory ligt op steenworp afstand van Ocho Rios.