header image
 

Historische gebouwen

Jamaica kent een lange en boeiende geschiedenis. De indianen van Midden- en Zuid-Amerika waren de eerste mensen die zich op het Caribische eiland vestigden. Zij werden opgevolgd door de Spanjaarden. De Spanjaarden werden uiteindelijk verdreven door de Engelsen. Deze wisselingen gingen uiteraard niet zonder slag of stoot gepaard. Daar zijn grote gevechten voor geleverd, waarbij veel mensen de dood vonden. Overal waar mensen nieuwe gebieden hebben betreden, zijn zij begonnen met het bouwen van nederzettingen en gebouwen. Gebouwen die zoveel jaar later een grote historische betekenis hebben verworven. Hierbij moet je dan denken aan kastelen, watermolens, plantagehuizen, forten, geloofsgebouwen (kerken, moskeeën en synagogen), scholen en overheidsgebouwen.

De kanonnen in de forten van Jamaica zijn interessant om te bekijken.

Jamaica is in de loop van de tijd verschillende keren van eigenaar gewisseld. Daarbij werd vaak veel geweld gebruikt. In de verschillende forten zijn nog de kanonnen te bekijken.

Gelukkig is het historisch besef op Jamaica groot en worden de tastbare herinneringen uit het verleden gerestaureerd en beschermd. Dit maakt het mogelijk dat liefhebbers van geschiedenis en cultuur op Jamaica aan hun trekken komen. Jamaica is dus niet alleen een eiland om te genieten van mooie stranden en een blauwe Caribische Zee, maar het is ook een historische schatkamer. Het is de moeite waard om de historische gebouwen van Jamaica te bezoeken.

Kastelen

Op Jamaica zijn veel oude kastelen te bekijken zoals Stewart Castle.

Stewart Castle

Stewart Castle dateert uit de 18de eeuw en behoorde toe aan een plantersfamilie. Heden ten dage is het vervallen tot een ruïne. Er valt nog wel goed te zien dat het opgetrokken is met dikke muren waarin zich schietgleuven bevinden. Dat is toch een indicatie van de sfeer ten tijde van de slavernij.

Watermolens

Op Jamaica zijn veel oude watermolens te bekijken zoals de Tryall Water Wheel.

Tryall Water Wheel

Op de voormalige plantage Tryall is een oude watermolen uit het jaar 1834 te bekijken; Tryall Water Wheel.

Plantagehuizen

Op Jamaica waren vroeger veel plantages waar verschillende gewassen werden verbouwd. Hierbij moet je dan denken aan suikerriet, koffiebonen, bananen, et cetera. Om het zware werk op deze plantages te verrichten, werden slaven uit het westen van Afrika naar het Caribische gebied vervoerd, vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Op de plantages van Jamaica werden veel gebouwen gebouwd die onderdak moesten geven aan de plantage-eigenaren en de slaven die er werkten. Sommige van deze plantagehuizen zijn op het koffie-eiland te bezoeken zoals Temple Hall, Roxbro Castle, Rose Hall Great House, Roaring River, Potosi, Edinburgh Castle en Halse Hall Great House.

Lees verder over de plantagehuizen …

Forten

Lees verder over de forten …

Geloofshuizen

Lees verder over de geloofshuizen …

Vuurtorens

Lees verder over de vuurtorens …

Monumenten

Lees verder over de monumenten …