header image
 

Portland Bight Protected Area

In 1999 werd de Portland Bight Protected Area (PBPA) opgericht door de regering van Jamaica. Het doel was om een kwetsbaar natuurgebied, zowel zee als land, ten zuidoosten van hoofdstad Kingston te beschermen. Het gebied had namelijk zwaar te lijden onder vervuiling. Het eiland Little Goat Island maakt onderdeel uit van het gebied.

In de Portland Bight Protected Area leven onder andere Caribische lamantijnen

De Caribische lamantijn is één van de diersoorten die in de Portland Bight Protected Area leeft.

Met een oppervlakte van 1.876 km2 is de PBPA het grootste beschermde natuurgebied van Jamaica. De PBPA is opgericht om koraalriffen, wetlands, kusten, kliffen, lagunes, grotten, mangroven en zeegrasvelden te beschermen. In de PBPA leven heel veel verschillende diersoorten zoals vogels, leguanen, krokodillen, zeekoeien, zeeschildpadden en uiteraard veel vissen.

Zee- en landdeel

Het zeedeel van het PBPA bestaat uit drie beschermde gebieden: Galleon Harbour met een oppervlakte van 17 km2, Salt Harbour met een oppervlakte van 11 km2 en Three Bays met een oppervlakte van 12 km2. Het landdeel van de PBPA beslaat 4,7 % van het totale landoppervlakte van Jamaica. Het landdeel bevat ongeveer 210 km2 droge kalksteenbossen en meer dan zestig grotten die bekend én in kaart gebracht zijn.

Fragiel ecosysteem

Op het landdeel van de PBPA leven ongeveer 50.000 Jamaicanen. Van deze 50.000 mensen zijn er 4.500 werkzaam als vissers. Maar er zijn nog meer economische activiteiten in de PBPA. Zo wordt er suikerriet verbouwd, is er een bauxietverwerkingsfabriek, zijn er verschillende viskwekerijen, een veevoerfabriek en twee electriciteitscentrales. Old Harbour Bay en Lionel Town zijn de twee grootste dorpen/steden in het gebied. Het is de uitdaging voor de Jamaicaanse beleidsmakers om in het gebied het fragiele ecosysteem in balans te laten komen met de economische belangen die de bewoners er hebben.

Zeeschildpadden

In totaal zijn er mondiaal zeven soorten zeeschildpadden beschreven. Dit zijn achtereenvolgens de groene zeeschildpad, karetschildpad, platrugzeeschildpad, onechte karetschildpad, kemps zeeschildpad, warana en lederschildpad. Vijf van de zeven worden bedreigd in hun voortbestaan. Zeeschildpadden komen voor in alle tropische zeeën, dus ook in de wateren die Jamaica omspoelen.