header image
 

Montego Bay

Montego Bay is de belangrijkste toeristische bestemming van Jamaica. Als je vanuit Amsterdam naar het Caribische eiland vliegt, land je in Montego Bay. In de badplaats zijn schitterende hotels & resorts te boeken.

Op het strand van Montego Bay is het heerlijk vertoeven .

Witte stranden, een azuurblauwe Caribische Zee en wuivende palmbomen. Alle ingrediënten voor een fantastische vakantie op Jamaica.

Montego Bay ligt aan de noordwestkust van Jamaica. De stad ligt in de provincie Cornwall (Cornwall County), in het district Saint James (Saint James Parish). Montego Bay is de hoofdstad van het genoemde district. Het district Saint James is vernoemd naar Sir Thomas Modyford en was één van de eerste districten die op Jamaica ontstond. In het district lieten de indianen, de oorspronkelijke bewoners van Jamaica, veel sporen achter. Het is ook een gebied waar veel Maroons naartoe vluchtten en zich vestigden. Montego Bay wordt doorgaans aangeduid als MoBay en is na Kingston de grootste én belangrijkste stad van Jamaica. Montego Bay telt meer dan honderdtwintigduizend inwoners. De stad is aan diens noordkant in het bezit van de grootste internationale luchthaven van Jamaica: Sir Donald Sangster International Airport. Sangster was een Jamaicaans politicus uit de jaren zestig van de vorige eeuw.

Montego Bay is zogezegd de belangrijkste toeristische stad van Jamaica. Het leeuwendeel van de toeristen dat een bezoek brengt aan het Caribische eiland, landt op Sanger International Airport en overnacht in de hotels & resorts van Montego Bay. Daarnaast is Montego Bay sinds 1960 in het bezit van een grote cruisehaven (Freeport) en ontvangt het in die hoedanigheid veel cruisetoeristen en dagjesmensen. De afstand tussen de cruisehaven en het oude centrum van Montego Bay bedraagt ongeveer 3 kilometer. Als klap op de vuurpijl bezit de havenstad een winkelgebied waar je taxfree kunt shoppen.

Ontstaan

Op 5 mei 1494 zocht Christoffel Columbus een geschikte baai vóór de noordkust van Jamaica om voor anker te gaan. Uiteindelijk werd er een baai gevonden. Deze baai werd ‘El Golfo de Buen Tiempo’ genoemd, hetgeen ‘Baai van het mooie weer’ betekent. Uiteindelijk ging Columbus aan wal. Hij was daarmee de eerste Europeaan die voet aan de grond zette op het Caribische eiland. De eerste nederzetting die gesticht werd, heette Mellila. El Golfo de Buen Tiempo werd later veranderd in ‘Golfo de Manteca’, hetgeen ‘Baai van het spek’ betekent. In het gebied werd namelijk veel varkensspek geproduceerd van de wilde zwijnen die er massaal voorkwamen. De beesten werden gevangen en het vet werd er vervolgens uitgekookt. Het gewonnen vet werd daarna naar Europa verscheept. Het woord ‘montego’ is een verbastering van het Spaanse woord ‘manteca’, hetgeen vet (reuzel) betekent. Op deze manier ontstond uiteindelijk door de Engelsen de naam Montego Bay. De Engelsen benoemden in 1665 Montego Bay tot de hoofdstad van het district Saint James.

Stranden

De kilometerslange stranden die ten oosten van Montego Bay liggen, zijn van onschatbare waarde voor de toeristenindustrie van het eiland. De stranden van Montego Bay worden verdeeld in twee categorieën: privé-stranden en openbare stranden. De privé-stranden behoren toe aan de hotels & resorts en zijn alleen maar voor de gasten toegankelijk. De openbare stranden zijn uiteraard voor iedereen toegankelijk, waarbij er in het leeuwendeel van de stranden toch een toegangsprijs dient te worden betaald. Dit heeft een paar voordelen. Zo wordt het strand mooi schoongehouden en zijn er douches en toiletten aanwezig. Daarnaast heb je op deze stranden geen last van opdringerige verkopers die je van allerlei prullaria willen aansmeren. Vaak is er een beach bar aanwezig waar je verkoelende drankjes en cocktails kunt kopen.

Buccaneer Beach

Buccaneer Beach is een strand dat buiten de hotelzone valt en daardoor lekker rustig is. Het is ook een strand waar veel locals zijn te vinden. Des avonds wordt er op Buccaneer Beach veel muziek gemaakt en wiet gerookt.

Corwall Beach

Corwall Beach is een strand dat binnen de hotelzone valt. Het is er dus gezellig druk. Op het strand zijn sanitaire voorzieningen en een bar aanwezig. De bar ontvangt schaduw van een amandelboom die er pal naast staat.

Doctors-Cave-Beach

Eén van de beroemdste stranden van Montego Bay én van heel Jamaica is ongetwijfeld Doctors-Cave-Beach. Het strand heeft een lengte van precies 150 meter. Doctors-Cave-Beach is een openbaar strand en ligt ten noorden van Montego Bay. De naam ‘doctors’ heeft te maken met het feit dat het strand in 1906 onderdeel uitmaakte van de kliniek van dr. Alexander McCatty. Men dacht toentertijd dat het zeewater bij Doctors-Cave-Beach een geneeskrachtige en heilzame werking had. Op het strand zijn sanitaire voorzieningen en een bar aanwezig. Bovendien staat er een podium op Doctors-Cave-Beach waar regelmatig muziekoptredens worden gegeven. Het is ook een strand waar vaak beach party’s worden georganiseerd.

Palm Beach

Palm Beach is een strand dat buiten de hotelzone valt en daardoor lekker rustig is.

Princess Margaret Beach

Princess Margaret Beach is een strand dat buiten de hotelzone valt en daardoor lekker rustig is. Het is een strand dat tamelijk geïsoleerd ligt.

Walter Fletcher Beach

Walter Fletcher Beach is een strand dat binnen de hotelzone valt. Het is een strand dat goed in de smaak valt bij jeugdige strandgasten. Dat heeft te maken met de aanwezigheid van het Aquasol Theme Park. Kinderen kunnen zich daar vermaken met een skelter- en waterglijbaan. Walter Fletcher Beach is ook het vertrekpunt voor tal van watersportactiviteiten zoals surfen, snorkelen en kajakken. Op het strand zijn sanitaire voorzieningen aanwezig.

White Sands

Bezienswaardigheden

Richmond Hill

Als je een mooi uitzicht wilt hebben over Montego Bay kun je het beste naar Richmond Hill togen. Richmond Hill ligt 300 meter boven zeeniveau. Des te hoger je op de berg komt, des te rijker zijn de mensen. De huizen worden mooier en luxer richting de top.

The Dome

Op Sam Sharpe Square bevindt zich The Dome, een torentje dat dateert uit 1937. The Dome is gebouwd in de Grieks-orthodoxe stijl en gefungeerde als verzamelpunt van drinkwater. Drinkwater dat uit The Creek werd gehaald, het watertje dat onder The Dome stroomt.

Town House

Op Sam Sharpe Square bevindt zich een fraai pand uit 1765; Town House. Town House heeft in de loop van de tijd verschillende functies gehad: koopmanshuis, restaurant, hotel, kantoor, opslagplaats en parochiewoning.

The Slave Ring

Op Sam Sharpe Square is The Slave Ring te bewonderen. Gedurende de 18de en 19de eeuw werd The Slave Ring gebruikt voor de slavenmarkt. Wat verder in de tijd was het een plek voor hanengevechten.

Beeld van Sam Sharpe

Op Sam Sharpe Square is het bronzen beeld van Sam Sharpe te bekijken.

The Cage

The Cage bevindt zich op Sam Sharpe Square. The Cage is een stenen kooi die in 1806 werd gebouwd. Als slaven waren weggelopen en weer opgespoord, werden ze in The Cage opgesloten. Ten tijde van de slavernij luidde iedere middag om 3 uur de koperen bel die op het dak staat. Dat was voor de slaven het teken dat zij niet meer op straat mochten zijn. Deden zij dat toch, dan werden zij in The Cage opgesloten.

Sam Sharpe Square

Sam Sharpe Square is het drukste deel van Montego Bay.

Freeport

Heden ten dage is Freeport de haven waar de cruiseschepen aanmeren. Vroeger was het de belangrijkste handelshaven aan de Jamaicaanse noordkust.

Activiteiten

Alle denkbare watersportactiviteiten worden in Montego Bay aangeboden. Liefhebbers van snorkelen en duiken moeten beslist naar Montego Bay togen. De badplaats is in het bezit van een prachtig rif dat bewoond wordt met kleurrijke vissen.

Ontspanning

Winkelen

In Montego Bay zijn verschillende markten (Crafts Market, et cetera) te bezoeken. De markten worden gehouden in Harbour Street en Old Fort. De Crafts Market bestaat uit veel marktkraampjes waar typische toeristenspulletjes worden aangeboden; hangmatten, rieten manden, houtsnijwerk, T-shirts, et cetera. De Fustic Market is veel minder toeristisch dan de Crafts Market. Op de Fustic Market zijn alle denkbare soorten groentes en fruit te koop. Daarnaast is er nog een Freeport Shopping Centre. Dit is een belastingvrij winkelgebied waar met name de cruisetoeristen hun boodschappen doen.

Uitgaan

Hét uitgaansgebied van Montego Bay is de hip strip van de havenstad. Het is een straat die evenwijdig aan de zee loopt en waar zich de souvenirwinkels, bars, restaurants en hotels & resorts bevinden. Heden ten dage is de hip strip gevrijwaard van zogenaamde hustlers die je van allerlei spulletjes willen aansmeren. Doordat het een no-go area is geworden voor deze straatverkopers en doordat op de hip strip speciale toeristenpolitie een oogje in het zeil houdt, is het een gebied waar het veilig vertoeven is. Iedere week worden er in Montego Bay zogenaamde ‘Big Party’s’ (Boonoonoonoos) en ‘Evening on the great river-events’ gehouden.