header image
 

Vervoer op Jamaica

Jamaica is qua grootte ongeveer een kwart van Nederland, een tamelijk groot eiland dus. Iedereen die derhalve wat van het Bob Marley-eiland wilt zien, ontkomt er niet aan een bepaalde vorm van vervoer te regelen: een huurauto bijvoorbeeld. Je kunt het beste een auto huren via Sunny Cars of TUI Cars. 

Als je goed vervoer hebt geregeld, kun je binnen 1 week een prima beeld van het eiland krijgen. Jamaica heeft namelijk een totale kustlijn van ongeveer 1.000 kilometer.

Met een auto is Jamaica prima te ontdekken.

Het is heel erg leuk om Jamaica met de auto te gaan ontdekken.

Verkeersregels

Jamaica is een voormalige Engelse kolonie, er wordt dus aan de linkerkant van de weg gereden. Uiteraard zijn wij dat als Nederlanders en Belgen niet gewend, goed opletten dus. Het is verstandig om een automaat te huren, dan kun je je volledig focussen op het sturen. Gelukkig zijn de meeste huurauto’s op Jamaica uitgerust met een automaat. Tegenwoordig kun je met slimme navigatie op je smartphone amper meer verdwalen in Nederland. Zo’n slimme telefoon werkt uiteraard ook op Jamaica. Echter het is wel verstandig om op het Caribische eiland ook een goede wegenkaart (Discover Jamaica Road bijvoorbeeld) mee te nemen voor onderweg.

De verkeersborden op Jamaica lijken veel op de verkeersborden die wij in Europa gewend zijn. De snelheden worden in km per uur aangegeven. Als je binnen de bebouwde kom of op secundaire wegen aan het rijden bent, mag je maximaal 50 km per uur rijden. Op hoofdwegen mag je het gaspedaal iets verder indrukken en mag je maximaal 80 km per uur rijden.

Houd je strikt aan de snelheidsregels, er wordt regelmatig op snelheid gecontroleerd. Op rotondes (verkeerspleinen) hebben de weggebruikers die zich daarop bevinden voorrang. Het wegennet van Jamaica is uitgebreid. Het leeuwendeel van de hoofdwegen ligt er goed bij. De belangrijkste hoofdweg wordt aangeduid met de letter A. Deze weg loopt rond het eiland langs de kust. De wegen die van het noorden van het eiland naar het zuiden lopen en visa versa, worden aangegeven met de letter B. De overige wegen op Jamaica zijn van mindere kwaliteit.

Auto

Als je minimaal een leeftijd hebt van 21 jaar en minimaal 1 jaar in het bezit bent van een rijbewijs, mag je op Jamaica een auto huren. Het beste kun je via Sunny Cars of TUI Cars een auto op Jamaica huren. Als je achter het stuur van een auto plaatsneemt, is het dragen van een veiligheidsgordel verplicht. Een auto huren op Jamaica verloopt het beste via de receptie van het hotel of resort waar je verblijft. Los van het huren van een auto moet je ook een goede WA-verzekering afsluiten (verplicht) en bovendien het eigen risico goed afdekken. Het is niet slim om buiten de receptie van een hotel een auto te huren, dan kun je namelijk voor minder aangename verassingen komen te staan. Lees het formulier waarin de staat van de auto bij het afhalen staat goed na, want bij het inleveren van de auto, wordt de auto aan de hand van dit formulier bekeken en eventuele nieuwe beschadigingen (of vergeten in te vullen bij afhalen) worden in rekening gebracht. Voor de zekerheid kun je wat foto’s maken met je mobiele telefoon van je auto; met datum!

Voordat je bij het autoverhuurbedrijf met je auto wegrijdt, is het belangrijk om de auto goed te controleren op beschadigingen. Als deze aanwezig zijn, is het belangrijk deze op te schrijven en te melden bij de autoverhuurder. Het is ook belangrijk om de kijken naar de banden (nog voldoende profiel), de verlichting en de remmen. Controleer of er een reservewiel in de auto aanwezig is. Zorg er voor dat de tank gevuld is en dat hij ook weer gevuld is als je hem weer terug gaat brengen.

Als je een auto huurt, moet je borg betalen. Op Jamaica is die borg hoog, minimaal 500 USD. Dit hoeft niet per se cash betaald te worden, dat kan ook middels een zogenaamde blanco slip via een creditcard. Informeer naar het pech-telefoonnummer dat je 24 uur per dag kunt gebruiken voor het geval dat je pech krijgt. Mocht je onverhoopt een aanrijding krijgen, haal dan altijd de politie erbij.

Voor mensen die over weinig autorijervaring beschikken, is het niet verstandig om op Jamaica te gaan autorijden. De kwaliteit van het Jamaicaanse wegennet is namelijk niet al te best, hetgeen ook voor het rijgedrag van veel Jamaicanen geldt. Daarnaast is het niet slim om in het donker te gaan rijden. Als je een bocht ingaat die niet bijster overzichtelijk is, is het verstandig om te toeteren. Als je op Jamaica met een huurauto gaat rondrijden, zul je merken dat er veel lifters langs de weg staan. Net als elders in de wereld steken zijn hun duim op en maken dan een zwaaiende beweging. Om alle risico’s uit te sluiten, wordt het afgeraden om lifters mee te nemen.

Taxi

Op Jamaica zijn taxi’s gemakkelijk te herkennen, ze hebben namelijk een rode nummerplaat met de letters PP daarop. PP staat voor Public Passenger, deze taxi’s zijn verzekerd. De taxi’s op Jamaica zijn niet uitgerust met een ritmeter, je moet dus altijd vooraf met de taxichauffeur de ritprijs afspreken. Je kunt het beste betalen met JMD, want als je met USD betaalt, betaal je veel meer. Tussen 00.00 en 06.00 uur wordt op Jamaica een toeslag gerekend van 25 procent.

het vervoer op Jamaica kan goed plaatsvinden middels een taxi

Jamaica is heel goed te verkennen met een taxi.

Het leeuwendeel van de taxistandplaatsen vind je bij de hotels & resorts. Meestal zijn bij hotels & resorts borden aanwezig met daarop de prijzen van de taxiritten naar de meest voorkomende bestemmingen. Als de bestemming waar je naartoe wilt gaan er niet opstaat, moet je met de taxichauffeur onderhandelen over de ritprijs.

Bus

Naast openbare bussen, rijden er op Jamaica voornamelijk mini-busjes rond. De bushaltes zijn echter dun gezaaid. Als je met de bus mee wilt, kun je het beste aan de kant van de weg gaan staan en je hand opsteken. Als dat door de chauffeur wordt waargenomen zal hij zeker stoppen, mits de bus al niet helemaal vol zit. De bestemming van de bus staat op de voorruit. Om op Jamaica in een bus te stappen, moet je niet claustrofobisch zijn aangelegd, de bussen gaan namelijk pas rijden als ze helemaal tjokvol zitten. Bovendien worden niet alleen mensen met de bus vervoerd. Jamaicanen nemen van alles mee de bus in; kippen, bagage, kisten, et cetera. Uiteraard wordt er aan boord van de bussen reggae-muziek gedraaid.

In de grote steden van het Rastafari-eiland zoals Kingston en Montego Bay, zijn de buszaken goed geregeld. In de deze steden zijn kun je jezelf prima verplaatsen met de bus en bestaan er betrouwbare dienstregelingen. Als je met een bus de binnenlanden van Jamaica wilt gaan verkennen, moet je meer geluk hebben met betrouwbare dienstregelingen.

Trein

Op Jamaica is een spoornet aanwezig, echter de treinen die daar overheen rijden zijn niet meer bedoeld voor het vervoer van mensen, maar voor het vervoer van goederen.

Fiets

In alle toeristische gebieden van Jamaica is het mogelijk om fietsen te huren.

Scooter

In alle toeristische gebieden van Jamaica is het mogelijk om scooters te huren. Het dragen van een helm is op Jamaica niet verplicht, maar wel dringend aan te raden, omdat veel wegen vol met gaten zitten.

Bromfiets

In alle toeristische gebieden van Jamaica is het mogelijk om bromfietsen te huren. Het dragen van een helm is op Jamaica niet verplicht, maar wel dringend aan te raden, omdat veel wegen vol met gaten zitten.

Motor

Voor het besturen van een motor met een inhoud van 500 cc is een rijbewijs noodzakelijk. Het dragen van een helm is op Jamaica niet verplicht, maar wel dringend aan te raden, omdat veel wegen vol met gaten zitten.

Tankstations

Het leeuwendeel van de huurauto’s op Jamaica rijdt op ongelode benzine. Bij vrijwel alle pompstations is het mogelijk om met een creditcard te betalen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om met cash geld te betalen.