header image
 

Kingston

Kingston ligt aan de zuidoostkust van Jamaica. De havenstad ligt in de provincie Surrey (Surrey County), in het district Kingston (Kingston Parish). Kingston is de hoofdstad van het genoemde district en tevens de hoofdstad van Jamaica. Het district Kingston is het kleinste district van het tropische eiland. Het heeft een oppervlakte van slechts 25 vierkante kilometer. Het wordt derhalve ook wel een stadsdistrict genoemd. Want op de kieper beschouwd, is het district een verzameling van verschillende gemeentes.

Kingston kent een geschiedenis van piraten.

In de film Pirates of the Caribbean valt het piratenschip de Black Pearl de Jamaicaanse piratenstad Port Royal aan. Port Royal was de voorloper van Kingston.

Kingston is het kloppende cultuurhart van Jamaica. Qua culturele bezienswaardigheden moet je in Kingston zijn. Het is tevens het economische en politieke centrum van het Caribische eiland. Het is ook de plaats waar de internationale congressen en conferenties plaatsvinden. Kingston is in het bezit van een natuurlijke haven. Deze haven wordt door het schiereiland Palisadoes beschermd. Het aantal inwoners van de hoofdstad gaat ruim over de negenhonderdduizend heen. Daarmee is Kingston de grootste Engelstalige stad van de hele Caribische archipel. De stad wordt doorkliefd met verschillende wegen. De bezienswaardigheden liggen in Kingston te ver uit elkaar om allemaal te belopen. Het is derhalve aanbevelenswaardig om een auto te huren om te stad te ontdekken.

Tegenover Kingston ligt zogezegd Palisadoes. Palisadoes is middels de Norman Manley Highway verbonden met de vaste wal van Kingston. Het internationale vliegveld van Kingston, het Norman Manley International Airport, is gesitueerd op Palisadoes. Norman Manley was de eerste premier van Jamaica en behoort tot één van de zeven nationale helden van het Caribische eiland. Helemaal op het puntje van Palisadoes bevinden zich de vervallen ruïnes van de voormalige Engelse nederzetting Port Royal. Aan de enige kant wordt de hoofstad begrensd door de uitlopers van de Blue Mountains en aan de andere kant ligt Kingston Harbour. Kingston kent een skyline van hoge gebouwen. De stad bestaat uit verschillende delen: downtown (zuiden), uptown (noorden), villawijken in de uitlopers van de Blue Mountains en Palisadoes.

Uptown is het nieuwste deel van Kingston, het ontstond in jaren zestig van de vorige eeuw. Derhalve is het logisch dat dit ‘New Kingston’ wordt genoemd. Het is het deel van de stad waar zich theaters, winkelcentra, kantoren, banken, overheidsgebouwen en ambassades bevinden. Het is ook het deel van de stad waar de rijkere Jamaicanen gingen wonen en nog steeds wonen. Hier zijn dan ook nog fraaie, koloniale landhuizen te bezichtigen. Downtown is het oude deel van de stad. Hier bevinden zich wijken als Denham Town, Jones Town, Trench Town, Franklyn Town en Rockfort. Downtown Kingston heeft een fraaie waterkant waar in de jaren zeventig van de vorige eeuw een zakencentrum uit de grond is gestampt.

De belangrijkste wegen in Kingston zijn Old Hope Road (noorden), Half Way Tree Road (noorden), Slip Road (zuiden), King Street, The Parade, Duke Street (oosten), East Street (oosten), Harbour Street, Hope Road, Constant Spring Road, Skyline Drive, Jack’s Hill Road, Gordon Town Road en Barbican Road. Hope Road is de meest interessante straat van Kingston. Paradoxaal genoeg behoort Hope Road niet tot het district Kingston, maar tot het district Saint Andrew.

Ontstaan

De Britten hebben Kingston in 1693 gesticht. Dit had een duidelijke reden. De vorige hoofdstad van Jamaica, Port Royal, werd namelijk door een zware aardbeving getroffen en verdween vrijwel volledig van de aardbodem. De mensen die de ramp overleefden, werden gehuisvest in een tentenkamp. Helaas kregen zij toen nog een tweede ramp te verhapstukken, een muskietenplaag eiste het leven van meer dan tweeduizend mensen. Uiteindelijk was het de bedoeling dat de overgebleven bewoners weer terug zouden keren naar Port Royal, maar de restanten van de stad werden in 1703 door piraten geplunderd en platgebrand. Men besloot derhalve zich te gaan vestigen in het toen al bestaande maar niets voorstellende Kingston. Dit was het startsein voor een enorme groeispurt van de stad. Dit leidde ertoe dan Kingston zich in 1716 al had opgewerkt tot de belangrijkste havenstad van het hele eiland.

Men wilde de regering van Jamaica al in 1755 verhuizen van Spanish Town naar Kingston. Dit was een besluit dat werd genomen door de toenmalige gouverneur van het eiland, Charles Knowls. Op deze manier probeerde hij Kingston een internationale uitstraling te geven. Er was echter veel weerstand vanuit de gevestigde orde die vond dat Kingston een dorp was. Toentertijd telde Kingston nog geen elfduizend inwoners en was Spanish Town hét handelscentrum van het eiland. In 1872 was de tijd er wel rijp voor en werd Kingston de thuisbasis voor de regering van Jamaica. Ook toen het koffie-eiland in 1962 onafhankelijk werd, bleef de regeringszetel in Kingston. Evenals Port Royal was Kingston in diens geschiedenis niet gevrijwaard van zware aardbevingen. In 1907 eiste een aardbeving in Kingston het leven van meer dan duizend Jamaicanen. De aardbeving ging gepaard met felle branden en legde de binnenstad in as.

Naast het feit dat ‘de Kingston aardbeving van 1907’ veel mensen het leven kosten, werd ook het leeuwendeel van de historische gebouwen totaal verwoest. Dat was dan ook de reden dat besloten werd dat er in Kingston geen gebouwen meer mochten worden gebouwd met een hoogte van meer dan 18 meter (60 voet). Kingston groeide dermate hard, dat in 1923 werd besloten om de stad bestuurlijk te laten samenvoegen met het district Saint Andrew. De hoofdstad van Jamaica is onderverdeeld in verschillende postdistricten. Dat loopt van Kingston 1 tot en met Kingston 20. Zo is het gemakkelijk om een stadsdeel te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk het Bob Marley-museum vinden, dat bevindt zich namelijk in Kingston 10. Andere voorbeelden zijn Kingston 1 (Port Royal) en Kingston 10 (Half Way Tree). Half Way Tree is de hoofdstad van het district Saint Andrew.

Bestuurlijk gezien is Kingston een apart geval. Onder het district Kingston valt alleen het oude centrum. Onder het district Saint Andrew vallen alle overige wijken van de hoofdstad van Jamaica. Daarbij worden ook gerekend het zakencentrum van de stad én de wijken waar de luxe villa’s zijn opgetrokken. De meest luxe villa’s liggen in de heuvels die de stad omringen.

Port Royal

De piraterij die gedurende de 17de eeuw welig tierde in de Caribische archipel, is feitelijk de oorzaak van het ontstaan van Kingston. Hoe zit dat? In de 17de eeuw was piraterij de gewoonste zaak van de wereld. Het was feitelijk een bezigheid die door de overheid gelegaliseerd was, zij gaven de zogenaamde ‘kaperbrieven’ af. Beroemde kapers in overheidsdienst waren onder andere Piet Hein (Nederland) en Henry Morgan (Engeland). Daarnaast waren er talloze andere kapers die hun eigen kapershandeltje runden. De piraten die in de Caribische Zee actief waren, werden boekaniers genoemd. Voor de boekaniers was Jamaica een geschenk uit de hemel. Het was de perfecte uitvalsbasis voor hun acties. Deze boekaniers hadden verschillende nationaliteiten zoals Nederlands, Brits en Frans. In de loop van de tijd werd Port Royal de thuisbasis voor de boekaniers.

Op Port Royal hadden de Engelse kolonisten al een fort gebouwd ‘Fort Charles’. Dit naar de Engelse koning vernoemde fort werd door de boekaniers dankbaar ingepikt. Port Royal is het meest westelijke puntje van het schiereiland Palisadoes. Palisadoes werd schiereiland doordat in de loop van de tijd tientallen mini-eilandjes met elkaar werden verbonden. Vanuit Port Royal was Hispaniola, het eiland waar vandaag de dag de landen de Dominicaanse Republiek en Haïti op liggen, een geliefde plek voor de boekaniers om te roven en te plunderen. Dat ging goed tot 1630. Vanaf toen was de bewaking en verdediging van Hispaniola door de Spanjaarden dusdanig dat de boekaniers geen kansen meer hadden om aan wal te komen.

De boekaniers bleven echter door gaan met hun kaapactiviteiten vanuit Port Royal in de Caribische wateren, waarbij ze grote wreedheden begingen. Ze waren dus erg gevreesd. De boekaniers hadden het voornamelijk gemunt op de Spaanse galjoens, dit tot grote vreugde van alle landen die toentertijd in oorlog waren met Spanje. De schepen van de boekaniers werden op de rede van Port Royal bevoorraad en gerepareerd. De boekaniers maakten van Port Royal een onneembaar piratennest dat verder bestond uit kroegen, pakhuizen en hoerenkasten. Uiteindelijk maakte een tsunami op 7 juni 1692 een einde aan de perfecte uitvalsbasis van de boekaniers. Het leeuwendeel van Port Royal verdween in de Caribische Zee. De boekaniers werden gedwongen om een andere vestigingsplaats te gaan stichtten. Dat deden ze aan de andere kant van de baai, Kingston zag het levenslicht. Een klein deel van Port Royal overleefde de vloedgolf, maar werd alsnog in as gelegd door een brand in 1703.

Op de plek waar Kingston het levenslicht zag, werden vóór die tijd varkens gehouden. De overleveraars van de vloedgolf van Port Royal kregen in eerste instantie een stuk grond van 1.000 bij 1.000 meter aangewezen. Dit stuk land was aan vier kanten met straten begrensd; North Street (noorden), Harbour Street (zuiden), West Street (westen) en East Street (oosten). Heden ten dage bestaan deze straten nog steeds, maar zijn er uiteraard honderden nieuwe straten bijgekomen.

In de jaren dertig van de vorige eeuw beleefde Kingston een echte bloeiperiode. Veel bedrijven verhuisden hun kantoren naar de stad. Ook de haven werd belangrijk. Verschillende politieke partijen en vakbonden zagen toen ook het levenslicht. Een andere mijlpaal was de oprichting van de ‘University of the West Indies’. Vandaag de dag studeren er meer dan dertigduizend studenten aan deze universiteit.

Stranden

Fort Clarence Beach

Fort Clarence Beach is een geweldig zandstrand. Het zand heeft een zwarte kleur. Het strand is gezegend met een prachtige omgeving.

Hellshire Beach

Eén van de mooiste stranden van Kingston bevindt zich aan de voet van de Hellshire Hills, Hellshire Beach. Hellshire Beach is een prachtig strand waar een geweldige sfeer hangt. Overal op het strand is muziek te horen en overal hangt de geur van lekkere spijzen. In tegenstelling tot de Blue Mountains zijn de Hellshire Hills een gebied waar het niet veel regent. Het weinige water dat er wel valt en is gevallen heeft er wel voor gezorgd dat er fraaie grotten zijn ontstaan. Eén van de meest aantrekkelijke grottenstelsels is de Twin Sisters’ Cave. Bovendien zijn dit grotten waar je doorheen kunt varen.

Lime Cay

Lime Cay is één van de onbewoonde eilandjes die voor de kust van Kingston ligt. Lime Cay is gezegend met fantastische stranden. Daarnaast is het ook in het bezit van mooie koraalriffen hetgeen Lime Cay een topbestemming maakt voor zwemmers, snorkelaars en duikers. Je kunt er met een ferry naartoe varen en vervolgens te genieten van veel rust en schoonheid. Op dit tropische eilandje zul je geen bebouwing aantreffen. Ook onder de Jamaicanen is het een geliefde bestemming. Met name in het weekend kan het er heel erg druk zijn.

Buccaneer Beach

Gunboat Beach

Bezienswaardigheden

Devon House

George Stiebel was de eerst zwarte miljonair van Jamaica, zijn vader was een Brit uit Hamburg. Stiebel liet in Kingston het ‘Devon House’ bouwen, een prachtig monumentaal plantagehuis uit de 19de eeuw. Stiebel werd rijk van de inkomsten uit zijn goudmijn en van de handel. Sinds 1990 is het een nationaal monument en behoort het tot één van de topmonumenten van Jamaica. Het Devon House werd in 1881 gebouwd, maar vóór die tijd stonden er andere panden op die plek. In 1960 werd het Devon House grondig gerestaureerd.

In 1967 is het Devon House door de Jamaicaanse overheid aangekocht om als onderdak te dienen voor de National Gallery. Uiteindelijk is de National Gallery naar downtown Kingston verhuisd. Dat was het moment om het Devon House weer aan een grondige restauratie te onderwerpen. Het huis werd volledig teruggebracht in een stijl hoe het ooit gebouwd was, een Jamaicaans ‘great house’. Het Devon House kent een bijzondere architectuur en inrichting. Het gebouw is in het bezit van fraaie zuilen waardoor het een klassieke uitstraling heeft. Verder is het huis ingericht met antieke meubels, luchtkokers en spiegels. Deze spullen komen van het hele eiland en van andere Caribische eilanden die ooit door de Britten zijn gekoloniseerd. Heden ten dage fungeert het Devon House enerzijds als museum en anderzijds is het een locatie waar recepties en diners worden georganiseerd.

Gordon House

Het Gordon House is sinds de onafhankelijkheid van Jamaica de thuisbasis van het Huis van Afgevaardigden. De naam refereert naar George William Gordon. Gordon is één van de zeven nationale helden van Jamaica. Tijdens de Morant Bay Rebellie van 1865 speelde hij een centrale rol.

Gleaner Building

In de Gleaner Building zit het oudste dagblad van Jamaica; Daily Gleaner. De Daily Gleaner werd in 1834 opgericht en wordt al sinds die tijd gemaakt. De uitgever die de Daily Gleaner op de markt zet, is ook verantwoordelijk voor het uitgeven van The Star en The Sunday Gleaner. Dit zijn twee andere belangrijke kranten.

Headquarters House

Het Headquarters House dateert uit de 18de eeuw en fungeerde tot 1960 als vergaderruimte van het parlement. Heden ten dage is het een prachtig gerestaureerd pand.

Independence Park

In Kingston is sport erg belangrijk; zo was Kingston in 1966 de plek waar de Gemenebestspelen werden georganiseerd. Daarvoor werd een groot sportcomplex gebouwd; Independence Park. Heden ten dage worden er verschillende sporten in het Independence Park gehouden zoals voetbal, rugby en atletiek. Alle wedstrijden van het Jamaicaanse nationale voetbalteam worden ook in het Independence Park gespeeld.

Institute of Jamaica

In 1870 werd het Institute of Jamaica opgericht. Het doel was om de kunst, wetenschap en de literatuur te bevorderen. Een onderdeel van het Institute of Jamaica is de National Library of Jamaica. Hier is de geschiedenis van Jamaica, West-Indië, natuur, kunst, et cetera op te diepen. In 1894 werd de National Library of Jamaica opgericht. Deze bibliotheek is uniek door het feit dat het een enorme collectie aan boeken en tijdschriften over het Caribische gebied bezit. De collectie van de National Library of Jamaica is zelfs de grootste van de gehele Caribische archipel.

Jamaica House

De ambtswoning van de minister-president (premier) van Jamaica is het Jamaica House. Het Jamaica House werd in 1960 gebouwd.

King’s House

De ambtswoning van de gouverneur-generaal van Jamaica is het Kings House. Vroeger was het King’s House het bisschoppelijke paleis. Het King’s House werd in de 19de eeuw gebouwd. Het King’s House werd slachtoffer van de aardbeving van 1907. Na dit natuurgeweld werd het pand weer helemaal gerenoveerd.

Knutsford Boulevard

Het hart van New Kingston vormt Knutsford Boulevard. Het is er iedere dag een drukte van jewelste.

Mico College

Het Mico College is een Jamaicaans onderwijsinstituut dat zich bevindt in een bijzonder mooi monumentaal pand. Het gebouw dateert uit 1909, heeft open houten galerijen en een stenen toren. Het Mico College is vanuit historisch oogpunt een bijzondere onderwijsinstelling. Na de afschaffing van de slavernij in 1834 werd de school opgericht, toen nog op een andere locatie.

Het Mico College was één van de eerste onderwijzersopleidingen ter wereld. De school kon worden gesticht door het geld van de nalatenschap van de gefortuneerde Lady Mico. Elders in de Caribische archipel werden van het geld van de nalatenschap van Mico ook scholen opgezet. Heden ten dage is het Mico College op Jamaica nog de enige school van die serie die nog bestaat. Pal naast het Mico College staat een andere onderwijsinstelling; Wolmer’s School. Deze school is al meer dan 300 jaar oud en was in den beginne een jongensschool. Uiteindelijk waren meisjes ook welkom. Het Mico College behoort tot de oudste pedagogische hogescholen van de wereld. De school was bedoeld voor de kinderen van de slaven. Het geld kwam van het Lady Miro Fonds. Naast Jamaica werden er ook op andere eilanden binnen de Caribische archipel Miroscholen opgericht.

National Stadium

Het National Stadium is met dertigduizend zitplaatsen het grootste stadium van Jamaica. Vlak nadat Jamaica onafhankelijk werd, is het stadium gebouwd. Het National Stadium wordt gebruikt voor openluchtconcerten, politieke manifestaties en sportevenementen. Vlak in de buurt van het stadium is een standbeeld van Bob Marley te bewonderen. Alvin Marriot is de maker van dit standbeeld. Marriot is een Jamaicaans beeldend kunstenaar. Naast het stadion, staat nog een indoor stadium; National Arena.

Newport

Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw zijn de havens van Newport East en Newport West de belangrijkste havens van Kingston. Vóór die tijd was die eer weggelegd voor de pieren downtown Kingston. Port Bustament is de naam van het havengebied. Een gebied waar veel zeecontainers worden verladen. De eerste haven van Jamaica was Passage Fort. Gedurende de Spaanse tijd heette de havenstad ‘Puerto de Caguaya’. Via Puerto de Caguaya en de rivier Rio Cobre werd Spanish Town bevoorraad. Spanish Town was toentertijd de hoofdstad van Jamaica. De monding van de Rio Cobre lag vroeger meer naar het westen. Het was de locatie waar in 1655 de Britse soldaten aan wal gingen.

Tuff Gong International

Het leeuwendeel van de Jamaicaanse overheidsgebouwen ligt in Kingston. Ook de beroemde studio van Bob Marley ligt in Kingston. Deze studio luistert naar de naam Tuff Gong International.

Tom Redcam Drive

De Tom Redcam Drive staat te boek als de culturele straat van Jamaica.

University of the West Indies

In de glooiende heuvels van de Mona Heights ligt de University of the West Indies. In 1948 werd de universiteit opgericht als onderdeel van de London University. De faculteiten bevinden zich op verschillende Caribische eilanden. Naast Jamaica bijvoorbeeld ook op Barbados en Trinidad. Ieder eiland heeft zijn eigen specialiteit. Op Jamaica zijn op de Mona-campus verschillende grote faculteiten aanwezig, te weten een medische, juridische en sociale faculteit. Aan deze faculteiten studeren duizenden studenten. Studenten die van Jamaica afkomstig zijn en van eilanden uit de verre omtrek.

Bij de hoofdingang van de University of the West Indies staat een fraaie kapel. Deze kapel is gebouwd van de stenen van de ruïne van het suikerpakhuis van Gayle’s Valley Estate. Gayle’s Valley Estate was een plantage die zich bevond in het district Trelawny. Boven de ingang van de kapel is de naam van de vroegere eigenaar van de Gayle’s Valley Estate in steen gegraveerd. Op het terrein van de universiteit zijn ook de restanten van suikermolens en aquaducten te zien. Eén van de aquaducten is nog steeds operationeel en wordt gebruikt om het Mona Reservoir met water te vullen. Daarnaast kun je nog een kijkje nemen bij het plantagehuis, Mona Great House. Voorheen was het terrein namelijk een suikerrietplantage.

Vale Royale

Vale Royale dateert uit 1694. Heden ten dage is het pand het onderkomen van de eerste minister van het eiland. Simon Tayer was de persoon die Vale Royale bouwde. Tayer was toentertijd één van de rijkste bewoners van Jamaica. Het gebouw heeft een prachtige gevel met daarop een uitkijktorentje. Vanuit deze toren kon met de handel in de haven goed in de gaten houden.

Wolmer’s High School

De Wolmer’s High School is meer dan 300 jaar oud. De erfgenaam van John Wolmer nam het initiatief tot de bouw van de school. Deze man was in het dagelijkse leven goudsmid te Kingston.

Up Park Camp

Gun Court

The Parade

Activiteiten

Putt N Play

Voor mensen met kinderen is het interessant om een bezoek te brengen aan Putt N Play. De kids kunnen hier genieten van een safaritrein, botsauto’s en een carrousel.

Ontspanning

Winkelen

In Kingston zijn de volgende markten; Kingston Craft Market en Jubilee Market. New Kingston Shopping Centre is een winkelcentrum in New Kingston. Het is ook een locatie waar je een smakelijke maaltijd kunt nuttigen. Als je een filmliefhebber bent, kun je een bezoek brengen aan de drive-in bioscoop die er ook aanwezig is. Sovereign Centre is een overdekt winkelcentrum. In het Sovereign Centre zijn winkels, restaurants en bioscopen aanwezig. Kingston Mall is een winkelcentrum.