header image
 

Paardrijden

Heel veel mensen zijn dol op paardrijden. Zij willen regelmatig op de rug van een edele viervoeter plaatsnemen om lekker te gaan rijden. Je zou kunnen zeggen dat zij besmet zijn met het paardrijvirus. Deze mensen vinden het vaak heel erg jammer als zij op hun vakantiebestemming niet hun geliefde hobby kunnen uitoefenen. Als de vakantiebestemming echter Jamaica is, hoeven zij het paardrijden geen minuut te missen! Op het Bob Marley-eiland zijn er namelijk heel veel mogelijkheden om te kunnen paardrijden. Tel daarbij op dat Jamaica een heel gevarieerd landschap kent, waardoor het een feest is om daar doorheen te mogen stappen, draven of galopperen met een paard. Wat heel bijzonder is, is om door de oude plantages, pijnboombossen, watervallen en beken met een paard te gaan rijden, hetgeen een uniek gevoel oproept.

Paardrijden op Jamaica is aa te raden.

Met paarden langs de Caribische Zee stappen, is natuurlijk een fantastische ervaring.

Paardrijden op Jamaica bied je heel veel extra voordelen. Want middels een paard kun je op plaatsen en plekken komen die voor andere vervoermiddelen niet toegankelijk zijn. Hierbij moet je dan denken aan auto’s, fietsen en het openbaar vervoer. Als klap op de vuurpijl is paardrijden natuurlijk heel gezond om te doen. De paardenrassen die je op Jamaica zult zien, zijn heel anders dan de rassen die je in Nederland gewend bent. Het moeten uiteraard paardenrassen zijn die heel goed tegen de warmte en droogte kunnen. Het leeuwendeel van de paardenrassen dat op Jamaica wordt gebruikt, komt uit Zuid-Amerika.

Op Jamaica wemelt het uiteraard van de maneges en ranches. In het algemeen kun je deze in twee groepen verdelen. Bij sommige is het mogelijk om buitenritten te maken en bij andere is dat niet mogelijk. Het maken van een buitenrit op Jamaica is uiteraard een geweldige ervaring. Het is net alsof je jezelf in een filmset begeeft. Jamaica heeft Britse roots, dus paarden zitten in de genen van het volk. Naast het paardrijden, worden er op het eiland ook veel paardenraces en polowedstrijden georganiseerd. Het belangrijkste polotoernooi op het eiland is de Chukka Cove Appleton Cup. Deze wedstrijd wordt ieder jaar in februari gehouden.

Paardrijden bij Chukka Cove

Chukka Cove ligt aan de noordkust van Jamaica, vlak in de buurt van Ocho Rios en Runaway Bay. Voor paardrijliefhebbers is het een waar Mekka. Enerzijds kun je er paardrijlessen volgen en anderzijds kun je er fantastische ritten maken in de heuvels. Het is ook mogelijk om met paarden op het strand te gaan rijden. Nog leuker is om met de edele viervoeters door de branding te draven. Maar het hoogtepunt is uiteraard om met paarden te gaan zwemmen in de Caribische Zee, hetgeen er ook mogelijk is. Het is aanbevelenswaardig om een rit naar Papillon Cove te maken. Deze locatie is bekend van de film Papillon met Steve McQueen in de hoofdrol. De manege waar je kunt gaan rijden, is de Chukka Cove Farm.

Paardrijden bij Negril 

De omgeving van Negril is uitermate geschikt voor de ruitersport. In het gebied is een paardenclub aanwezig waar je kunt gaan paardrijden: Country Western Horseback Riding.

Paardrijden bij Prospect Plantation

Prospect Plantation is een plantage die zich bevindt in Ocho Rios. Deze plantage is voor publiek toegankelijk en je kunt er een beetje in de mood komen van het leven op een moderne Jamaicaanse plantage. Op de plantage worden onder andere broodvruchten, ananassen, kokosnoten, piment, koffiebonen, suikerriet en bananen gekweekt. Je kunt op Prospect Plantation deelnemen aan een tour. Je neemt dan plaats in een boerenkar die door een tractor wordt voortgetrokken over de plantage. Deze kar wordt jitney genoemd. Het zijn niet de minste die sommige bomen op de plantage hebben aangeplant. Daarbij moet je dan denken aan Winston Churchill, prins Philip, Ian Fleming en Charlie Chaplin. Ook voor paardenliefhebbers is de Prospect Plantation een place to be. Je kunt er paarden huren en de plantage te paard gaan verkennen. Daarnaast kun je in de omliggende heuvels gaan paardrijden, een onvergetelijke ervaring.

Paardrijden bij Rhodes Hall Plantation

De Rhodes Hall Plantation ligt aan de noordkant van Negril in westen van Jamaica. Het is een feest om op deze plantage een paardrijtocht te ondernemen. Op de plantage worden verschillende soorten gewassen verbouwd zoals bananen en kokossen. De plantage grenst ook aan de Caribische Zee, dat geeft de mogelijkheid om met de paarden op het strand te gaan rijden en om met ze te gaan zwemmen in de zee.

Paardrijden bij Rocky Point Stables

De Rocky Point Stables bevinden zich in Montego Bay. Het is een perfecte manege om paarden te huren of om er een tour te maken.

Paardrijden bij Whitehall

Op steenworp afstand van Negril ligt Whitehall. Het is een oude plantage waar men vroeger piment en hout produceerden en waar veeteelt werd bedreven. Op plantage is nog de ruïne van het Whitehall Great House te bekijken. Een brand in 1985 verwoestte helaas het plantagehuis. Op de plantage zijn geweldige paardrijtochten te maken.

Paardrijden bij Wilderness Resort

Goshen is een plaatsje dat aan de White River ligt. In de bergen van Goshen ligt het Wilderness Resort. In den beginne was het een gigantische suikerrietplantage, maar aan het begin van de 20ste eeuw werd het roer drastisch omgegooid en ging men over op het houden van landbouwhuisdieren. Met grote regelmaat werden er ook shows en wedstrijden met vee en paarden op het terrein gehouden. Op het Wilderness Resort werd ook een poloveld en paardenrenbaan aangelegd. In de loop van tijd werd het Wilderness Resort een begrip op het eiland en een ontmoetingsplaats voor de hogere klassen van Jamaica. Heden ten dage is het landgoed opengesteld voor publiek en kun je er van alles ondernemen. Zo vormt het een ideaal vertrekpunt voor schitterende paardrijtochten in de omgeving.

Daarnaast kun je er in de omliggende heuvels gaan rijden met een terreinwagen, wandelen en mountainbiken. Waterratten kunnen gaan zwemmen en kajakken in de White River. Op het terrein zijn tientallen vijvers aanwezig waar vissers kun kansen mogen wagen. Tot slot is er een kleine dierentuin aangelegd waar met name jonge kinderen hun hart kunnen ophalen.