header image
 

Blue mahoe

De nationale boom van Jamaica is de blue mahoe (Talipariti elatum). De blue mahoe is een hibiscussoort. De boom komt van origine alleen maar voor op Jamaica, Cuba, de Amerikaanse Maagdeneilanden en Puerto Rico. De meeste blue mahoe-bomen groeien echter op Jamaica.

De blue mahoe wordt op Jamaica veel gebruikt voor de houtsnijkunst.

Het hout van de blue mahoe is heel erg hard en daardoor erg geschikt voor de houtsnijkunst.

Als we kijken naar de oorsprong van de naam, weten we het volgende; ‘Blue’ refereert naar de blauwe tinten van het hout, ‘mahoe’ is een woord van de Carib-indianen. De Carib-indianen waren de eerste bewoners van het Caribische eiland. Helaas legden de Carib-indianen het loodje nadat de Europese kolonisten de wereld, en dus ook de Caribische archipel, gingen veroveren.

De blue mahoe kan hoog worden

De blue mahoe is een boomsoort die tot op hoogtes van 1.200 meter prima kan gedijen. De boom wordt vaak ingezet voor herbebossingsprojecten op Jamaica. De blue mahoe behoort tot de familie van kaasjeskruid, heeft een kaarsrechte stam, groene bladeren en hibiscus-gelijkende bloemen. Het is een snelle groeier die tot hoogtes van meer dan 25 meter kan doorgroeien. Naarmate de boom ouder wordt, verandert ook de kleur van diens wonderschone bloemen. Als de boom jong is, hebben de bloemen een gele tot oranjerode kleur. Als de boom ouder wordt, worden de bloemen uiteindelijk karmijnrood.

De blue mahoe levert duurzaam hout

Het hout van de blue mahoe is hard en duurzaam. Door deze eigenschappen kunnen er van het hout verschillende producten worden gemaakt. Zo worden er van het hout onder andere meubels, vloeren, opbergboxen, houtsnijwerken en juwelen gemaakt. Als het hout verwerkt is, geeft het een mooie natuurlijke glans. Architecten, meubelmakers, ontwerpers en kunstenaars vinden het derhalve heerlijk om met het hout te werken. In dat opzicht is het een belangrijke boom voor de economie van het Bob Marley-eiland. De bladeren van de blue mahoe worden daarnaast aangewend voor medische doeleinden.