header image
 

Discovery Bay

Discovery Bay ligt in het noorden van Jamaica, aan de kust. Het plaatsje ligt in de provincie Middlesex (Middlesex County), in het district Saint Ann (Saint Ann Parish).

Discovery Bay heeft een fantastisch strand.

Op het strand van Discovery Bay een zonsondergang meemaken, is een fantastische ervaring.

Ontstaan

Sommige inwoners van Discovery beweren dat Columbus in 1494 als eerst op Jamaica in Discovery Bay voet aan wal zette. Probleem is dat bijna alle Jamaicaanse kustplaatsjes die claim leggen. Zo ging Columbus volgens sommige deskundigen als eerste aan wal bij Río Buenos. In het dagboek van Columbus staat namelijk geschreven dat hij uit deze rivier water haalde. Columbus was wel de persoon die de baai diens eerste naam gaf; Puerto Seco, hetgeen droge haven betekent. Het is namelijk een baai waarin geen rivieren hun water lozen, dit in tegenstelling tot de andere Jamaicaanse baaien. De getijde bepaalt derhalve de waterstand in Discovery Bay.

Discovery Bay is in de loop van de geschiedenis immer een belangrijke toevluchtshaven geweest voor schepen die tijdens zwaar weer voor de kust van Jamaica in de problemen kwamen. Er bleef namelijk altijd wel voldoende water in de baai staan voor de diepgang van de schepen. De zeebodem van Discovery Bay bestaat uit kalksteen waarlangs het grondwater gemakkelijk naar boven kan borrelen. Het plaatsje Discovery Bay is niet zo groot en telt ruim drieduizend zielen. De haven van Discovery Bay is van belang omdat het de plek is vanwaar bauxiet wordt verscheept. Kaiser Bauxite Company is het bedrijf dat de bauxietinstallatie runt.

Stranden

Discovery Bay beschikt over weergaloos mooie stranden die niet alleen de aandacht van toeristen trekken, maar ook dat van de lokale bevolking. Met name in het weekend willen Jamaicanen nog wel eens een bbq-tje opzetten op het strand van Discovery Bay.

Puerto Seco Beach

Bezienswaardigheden

Green Grotto Caves

Langs een groot deel van de noordkust van Jamaica bevinden zich de zogenaamde Green Grotto Caves (Discovery Bay Caves). Voorbeelden van deze grotten zijn de Hopewell Caves, Rum Caves, Dairy Caves, Runaway Bay Caves en Dry Harbour Caves. Deze grotten waren de onderkomens van de oorspronkelijke bewoners van de Jamaica, de indianen. Helaas zijn de indianenvolkeren op het tropische eiland bijna in zijn geheel uitgeroeid door de Spanjaarden. Je zult dan ook geen afstammelingen van de indianen meer aantreffen op het eiland. Na de indianen waren het de Maroons die hun heil zochten in de grottenstelsels van Jamaica. De Maroons waren de slaven die aan hun meesters ontvluchtten en die vervolgens zich ophielden in de onherbergzame regio’s van het eiland, waaronder de grotten.

Tot slot waren het de Spanjaarden die hun veiligheid zochten in de grotten langs de kust. Dat was op het moment dat zij van het eiland werden verdreven door de Britten. Saillant detail, zij werden hierbij geholpen door de Maroons. De Spanjaarden hadden namelijk aan de Maroons beloofd dat als zij hen zouden helpen het onderduiken voor de Britten, zij hun vrijheid zouden terugkrijgen als de Spanjaarden weer terug op het eiland waren. Zij gingen er op dat moment nog vanuit dat de verbanning door de Britten maar van tijdelijke aard was. De grotten zijn heel mooi om te bekijken. De combinatie van de kalksteenformaties en het licht zorgen voor een schitterend decor. Sommige grotten hebben een diepte van meer dan 40 meter en zijn in het bezit van ondergrondse meren waar je zelfs in kunt varen.

University of the West Indies

Het laboratorium van de University of the West Indies is gevestigd in Discovery Bay. Het is een gerenommeerd instituut waar veel (internationale) onderzoekers werkzaam zijn die zich voornamelijk bezighouden met het wel en wee van koraalriffen.