header image
 

Raften

Jamaica kent heel veel bijnamen. Eén van die bijnamen is rivieren-eiland. En dat is niet voor niets. Op het Caribische eiland wemelt het namelijk van de rivieren. Zowel boven als onder de grond. Rivieren lenen zich voor allerlei watersporten zoals raften. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is raften razend populair geworden. Het idee achter raften is om middels een zogenaamde raft een wilde rivier te bevaren. Uiteraard zit er veel verschil tussen rivieren en daarmee wordt dan ook de moeilijkheidsgraad bepaald.

Raften op Jamaica is echt aan te raden.

Jamaica wordt doorkliefd met duizenden rivieren die door sprookjesachtige landschappen stromen. Ideaal om te gaan raften.

Het leeuwendeel van de rafts wordt gemaakt van rubber. Rubber dat verder gevuld is met luchtkamers. Rafts kunnen een lengte hebben tot 6 meter en een breedte tot 2,5 meter. Daarnaast bestaan er ook verschillende soorten rafts. Het sturen kan ook op verschillende manieren plaatsvinden; middels een peddel, roer of roeispaan. Het aantal mensen dat met een raft mee kan varen varieert. Hierbij moet je denken aan vier tot twaalf personen.

Als de veiligheidsvoorschriften niet in acht worden genomen, kan het wildwaterraften een sport zijn met de nodige risico’s. Doordat in het verleden veel ongelukken zijn gebeurd, zijn heden ten dage de regels streng. Hierdoor is het een relatief veilige sport geworden. Uiteraard heeft de natuur het zwaar te verduren als er op bepaalde rivieren vaak en veel gevaren wordt. Tegenwoordig wordt er meer en meer rekening gehouden met de natuur. Op Jamaica zijn talrijke ondernemingen en watersportbedrijven die raften aanbieden. Naast het sportieve deel van raften, behoeft het natuurlijk geen nadere uitleg dat het ook genieten is van de natuur waar doorheen wordt gevaren.

Raften op de Rio Grande

De Rio Grande (Río Grande) ontspringt in de Blue Mountains en de John Crow Mountains en loost zijn zoete water uiteindelijk bij Port Antonio in de Caribische Zee. Gedurende deze reis stroomt de Rio Grande door het oude plantagegebied dat zich bevindt in de kuststreek. Derhalve werd de rivier vroeger gebruikt om de rijpe bananen vanaf de plantages naar de haven te transporteren. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw worden niet alleen bananen, maar ook toeristen met bamboevlotten over de Rio Grande vervoerd (Rio Grande Rafting). Eén van de initiatiefnemers was Errol Flyn. Hij was ook de man die romantische ‘moonlight rafting’ introduceerde. Iedereen die een bezoekje brengt aan Port Antonio moet beslist gaan varen met een bamboevlot op de Rio Grande.

Er zijn twee plekken waar je kunt opstappen: Rafter’s Rest en Berridale. De tocht vanuit Berridale duurt met 3 uur het langst. In totaal zijn er in het gebied meer dan honderdvijftig rafters actief. Deze rafters hebben allemaal een vlot met een lengte van meer dan 7 meter en dat gemaakt is van bamboe. Bamboe dat geoogst wordt hoog in de bergen. Na 5 maanden moeten de natte delen van de bamboeraft vervangen worden. Middels een lange bamboestok stuurt de kapitein behendig langs de bochten en de talloze stroomversnellingen van de Rio Grande. Het is niet zo dat de kapitein van de raft zijn mond houdt gedurende de tocht door het idyllische landschap. Hij vertelt alles over de Rio Grande en het gebied waar de rivier gedurende de tocht doorheen slingert. Raften in de Rio Grande is één van de beste plekken waar je dat kunt doen op Jamaica.

Raften op de Mountain Valley River

Het is zeer de moeite waard om een raftingexcursie met een bamboevlot te maken in de Mountain Valley River.

Raften op de Martha Brae River

De Martha Brae River leent zich ook prima voor het raften.