header image
 

Muziek (overzicht)

Iedereen die aan Jamaica denkt, denkt direct aan muziek. En dan met name aan reggaemuziek met Bob Marley als het onbetwiste vlaggenschip. Maar Jamaica kent nog veel meer beroemde artiesten, ook al vóórdat Marley een grote ster werd. Hierbij moet je dan denken aan Desmond Dekker (rocksteady) en Jimmy Cliff (rocksteady). Als je naar Jamaicaanse muziek luistert, voel en hoor je dat er Afrikaanse invloeden in zitten. Dit zijn dan ook de grondslagen van Jamaicaanse muziekstijlen als mento, ska, rocksteady en uiteindelijk reggae.

muziek (overzicht) jamaica reggae

Voor Jamaicanen is muziek enorm belangrijk, het speelt een grote rol in het dagelijkse leven.

Een andere woord voor muziek is toonkunst. Bij muziek worden klanken van muziekinstrumenten of de menselijke stem op een kunstzinnige manier geschikt. Aan muziek kunnen de volgende aspecten zitten; stilte, textuur, klankkleur, geluidssterkte, ritme en toonhoogte. Op Jamaica zijn in de loop van de tijd verschillende soorten muziek ontstaan. Reggae is daar zogezegd het meest beroemde voorbeeld van.

Mento

Lees verder …

Ska

Lees verder …

Rocksteady

Lees verder …

Reggae

Lees verder …

Dancehall

Lees verder …

Rap

Met rappen wordt bedoeld dat er op een ritmische manier gezongen wordt van een doorgaans rijmende tekst. Het verschil met het gesproken woord is dat rappen wordt uitgevoerd gedurende een beat. Als je naar de hiphop- en reggaecultuur kijkt, is rap één van de hoofdelementen. Feitelijk bestaat rappen al eeuwen. Ook als je naar de alternatieve muziekstijl kijkt, zie je dat ook daar elementen van rappen in terugkomen. Dat is onder andere goed te zien in sommige nummers van de Red Hot Chili Peppers en Cake.

Het is mogelijk om rap uit te voeren met of zonder begeleiding. Als je naar de stijl van rap kijkt, valt het op dat het een balans is van zang, poëzie, proza en spraak. Als je etymologisch naar het woord ‘rappen’ kijkt, betekent het ‘snel gesproken’ of ‘snel lezen’. Zogezegd wordt rap tegenwoordig geassocieerd met de hiphopscene. De hiphop zag aan het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw het levenslicht in The Bronx te New York.

Lees verder …