header image
 

Ska

Jonge Jamaicanen luisterden in jaren vijftig van de vorige eeuw voornamelijk naar Amerikaanse rhythm and blues. Jamaicaanse muzikanten uit Kingston maakten daar creatieve varianten op met mento- en jazzkenmerken. Dit was de geboorte van de skamuziek. Ska waar voortreffelijk op gedanst kon worden, het is namelijk een muziekstijl met een hoge beat. Bekende skabandjes waren toentertijd Toots and the Maytals, The Skatalites en Don Drummond.

De trompet wordt gebruikt op jamaica bij ska

Blaasinstrumenten spelen een belangrijke rol bij ska waaronder de trompet.

Door ska werden de elektrische gitaar, piano en blaasinstrumenten in de Jamaicaanse muziek geïntroduceerd. De grote promotor van ska in de jaren zestig van de vorige eeuw was Studio One van producer Clement ‘Coxone’ Dodd. De Wailers, de Skatalites en Frederic ‘Toots’ Hibbert hebben daar opnames gemaakt.

Toots and the Maytals; grondleggers van ska

Toots and the Maytals staan doorgaans bekend als The Maytals. The Maytals worden gezien als één van de grondleggers van de reggaemuziek. De band zag in 1962 het levenslicht. Dat was in een periode dat ska in Jamaica enorm populair was. Eén van de kenmerken van The Maytals was hun krachtige vocale inbreng. The Maytals maakten hun eerste opname bij het Studio One-label. Dit was het muzieklabel van Clement ‘Coxsone’ Dodd. The Maytals behaalden op Jamaica met dertig albums de nummer één positie. Daarmee is de band recordhouder.

The Skatalites; eerste band die ska ging spelen

The Skatalites zagen het levenslicht in 1964 te Kingston en worden beschouwd als de eerste skaband. The Skatalites werkten voor het Studio One-label als vaste begeleidingsband voor heel veel verschillende artiesten. Zo zijn ze te horen bij de eerste opnames van Bob Marley en Prince Buster. Naast het feit dat ze een begeleidigsband waren, brachten ze ook eigen platen uit. Het was zelfs één van de eerste Jamaicaanse bands die hits scoorden in de Engelse hitlijsten. De muziekanten die onderdeel uitmaken van The Skatalites zijn één voor één topmuzikanten. The Skatalites geven nog steeds concerten, alleen van de oorspronkelijke bezetting zijn niet veel leden meer actief.