header image
 

Port Antonio

Port Antonio ligt aan de noordoostkust van Jamaica. De havenstad ligt in de provincie Surrey (Surrey County), in het district Portland (Portland Parish). Port Antonio is de hoofdstad van het genoemde district.

Port Antonio heeft prachtige stranden.

De verschillende stranden van Port Antonio ogen idyllisch. Het is een feest om daar te vertoeven.

Ontstaan

De kust van Jamaica staat bekend om diens uitgebreide grottenstelsels, indrukwekkende inhammen en betoverende baaien, dat geldt ook voor het district Portland. Door de noordoostpassaatwind heerst er een uniek klimaat in dit deel van Jamaica, hierdoor valt er behoorlijk veel regen en kleurt het landschap op een geweldige manier groen. Het is het meest tropische deel van het eiland. Dit wordt erg gewaardeerd door toeristen die van de natuur houden. Er wordt dan ook gezegd dat er is geen mooiere plek aan de Jamaicaanse noordkust te vinden dan Port Antonio. Het voelt er erg authentiek en oorspronkelijk aan. Port Antonio is wereldberoemd om diens bananenteeltverleden en als voormalige hotspot voor de mondiale ‘rich and famous’, maar uiteraard het meest om diens verblindende en betoverende natuurschoonheid. Daarnaast bezit de havenstad verschillende bezienswaardigheden die de moeite van het bekijken meer dan waard zijn.

Rio Grande

Het district Portland wordt doorkliefd door maar liefst zeventien rivieren. Deze rivieren lozen uiteindelijk allemaal hun water in de Caribische Zee. Er zijn drie rivieren die hun water in de Caribische Zee lozen ter hoogte van Port Antonio; de East Town River, Caneside River en de Annotto River. In het district loopt zelfs de grootste rivier van Jamaica; de Rio Grande. De Rio Grande is voor toeristen interessant om te raften. Jamaica kent overigens tientallen grote rivieren. Aan de oostkant van het eiland stromen de Negro River, Plantain Garden River en de Wag Water River. De Rio Grande mag dan wel de grootste en breedste rivier zijn van het reggae-eiland, het is niet de langste rivier. Dat is namelijk de Black River. De Black River bevindt zich aan de westkant en ontspringt uit het kalksteenplateau van Cockpit Country.

Puerto Anton

Ten oosten van de Rio Grande liggen twee natuurlijke havens. De Spanjaarden noemden deze havens Puerto San Francisco en Puerto Anton. Later gaven de Engelsen er twee andere namen aan; West Harbour en East Harbour. De twee havens worden van elkaar gescheiden door een heuvelrug die tot in de zee uitstrekt. De initiële Spaanse naam Puerto Anton verbasterde uiteindelijk tot Port Antonio. De naam die de stad nu nog steeds draagt.

Fort George werd in 1729 gebouwd om Port Antonio te beschermen tegen het gevaar dat van zee zou kunnen komen. Het is echter nooit tot een aanval gekomen. Piraten zagen er geen heil in om aan wal te gaan. Port Antonio lag toentertijd in een moerassig en bosrijk gebied dat zeer moeilijk toegankelijk was. Fort George staat op het schiereiland Titchfield en is heden ten dage vervallen tot een ruïne. Port Antonio bezit nog een tweede schiereiland; Folly, met daarop ook een ruïne; Folly Estate. Tussen de twee schiereilanden ingeklemd, ligt Navy Island. Zoals de naam al doet vermoeden is het een eiland waar de Britse marine lange tijd een basis heeft gehad.

Tijdens de Spaanse periode bleef Port Antonio een klein en onbetekenend gehucht. Dat veranderde onder de Engelse tijd, toen bloeide Port Antonio enigszins op. Toch bleek het lange tijd een onaantrekkelijk gebied om te verblijven. Het kon er hard en langdurig regenen, de jungle was ondoordringbaar en er was altijd een kans dat er aanvallen plaatsvonden door de Maroons, de weggelopen slaven. Het valt op dat het leeuwendeel van de populatie van Port Antonio een donkere huidskleur heeft en dus van de Afrikaanse slaven afstamt.

Bananen

Naast het feit dat het district Portland zeer in trek is bij toeristen, is het ook een regio van Jamaica waar de landbouw welig tierde en tiert. In het landschap zijn veel plantages te vinden waar koffiebonen, granen, mango’s, bananen, kokosnoten, ananassen, zoete aardappels, yuca’s en cassave worden verbouwd. Verder staan er in het district meer dan twintig textielfabrieken. In Port Antonio is men al heel vroeg overgegaan tot het verbouwen van gewassen. De suikerrietplantages waren echter geen succes, het gebied was te vochtig. De bananenplantages daarentegen waren wel een grote hit. Door de aanwezigheid van de havens konden de bananen bovendien gemakkelijk worden geëxporteerd. Port Antonio verwierf zelfs uiteindelijk de bijnaam; ‘bananenhoofdstad van de wereld’. Het was een tijd dat er in Port Antonio duizenden arbeiders in de bananenbusiness actief waren. Overigens waren het de Spanjaarden die bananen al in de 16de eeuw op Jamaica introduceerden.

De havenstad was ook de thuisbasis van de ‘bananenkoning van Jamaica’; de Amerikaan Lorenzo Dow Baker. Vanaf het begin van 1900 was Dow Baker de eigenaar van gigantische bananenplantages in Port Antonio en richtte hij het bedrijf Boston Fruit Company op. Boston Fruit Company werd later United Fruit Company. Naast het feit dat Dow Baker in de 20ste eeuw een belangrijke rol speelde bij de opbloeiende bananenteelt, zette hij ook het toerisme in de lift. Zo stampte hij het eerste hotel van het havenplaatsje uit de grond; het Titchfield Hotel, gelegen op het gelijknamige schiereiland.

Na het overlijden van Dow Baker, werden de plantages door zijn zoons voortgezet. Deze mannen waren erg ambitieus en gingen nog meer gewassen verbouwen waaronder piment. Daarnaast hielden zij zich ook bezig met het bedrijven van veeteelt op de uitgestrekte plantages. De Amerikaanse zanger Harry Belafonte schreef ooit het nummer ‘Banana Boat Song’. Men denkt dat Belafonte door Port Antonio werd geïnspireerd voor het schrijven van dit mooie lied. Alles in Port Antonio en diens omgeving ademden de bananenhandel uit: op de plantages en in de haven. Het was er een drukte van jewelste waarbij hard gewerkt moest worden.

Heden ten dage bestaan er geen megabananenplantages meer in het district Portland. Dat heeft verschillende oorzaken. Net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, verklaarde ook een hardnekkige schimmel de oorlog met de bananenplanten op het eiland. Daarnaast zijn de bananenplantages in het district de laatste decennia meerdere malen het slachtoffer geworden van orkaangeweld. Bovendien worden er nog amper bananen geëxporteerd en is het leeuwendeel van de oogst bestemd voor de binnenlandse markt. Laat onverlet dat er nog veel Jamaicaanse boeren hun geld verdienen met het verbouwen van deze smakelijke vruchten.

Filmische omgeving

De omgeving van Port Antonio is zo mooi, dat er al meer dan achthonderd films zijn opgenomen. Ook veel popartiesten hebben er videoclips gedraaid, een voorbeeld hiervan is Rihanna. Iedereen die de film The Blue Lagoon heeft gezien en wil weten waar de scènes uit deze film zijn opgenomen, moet naar Port Antonio togen. De Blue Lagoon zijn de restanten van een uitgedoofde vulkaan, gevuld met kraakhelder water. Maar niet alleen de film The Blue Lagoon is in Port Antonio opgenomen, dat geldt ook voor films als Club Paradise, Cocktail, Lord of the Flies, Papillon, Treasure Island, Dr. No, Live and Let Die en nog vele andere films.

Errol Flynn

Harry Belafonte was niet de enige beroemde wereldburger die in de ban raakte van Port Antonio. Zo woonde ook Errol Flynn een paar jaar in Port Antonio. Hij verzeilde per toeval op het Caribische eiland. Door een zware orkaan op de oceaan moest hij namelijk dekking zoeken op Jamaica en ging hij bij Port Antonio aan wal. Hij werd direct verliefd op de mooie omgeving van het havenstadje. Hij beweerde zelfs dat hij nimmer een vrouw had ontmoet met de schoonheid van Port Antonio. Flynn was een zeer bekende Australisch-Amerikaans acteur. Hij vertolkte voornamelijk rollen in piratenfilms en westerns.

Bovendien leek het privéleven van Flynn op een film. Hij hield er namelijk van om wilde feesten te organiseren in zijn indrukwekkend grote residentie in Hollywood. Flynn zorgde er ook voor dat Port Antonio voor de ‘jetset’ van de wereld ‘the place to be’ werd. Flynn kocht het Titchfield Hotel van Dow Baker aan. Bovendien werd hij eigenaar van Navy Island. In Port Antonio schoten luxe hotels & resorts in die tijd  als paddenstoelen uit de grond. Vandaag de dag niet meer heel erg bijzonder, maar toentertijd erg exclusief.

Stranden

Blue Hole

Blue Hole wordt ook wel aangeduid als Blue Lagoon en is een idyllische locatie. De Blue Hole wordt van onderop doorlopend gevoed met bronwater dat afkomstig is van de Blue Mountains. De Blue Hole wordt omringd met eeuwenoude bomen. De diepte van de Bue Lagoon bedraagt ongeveer 40 meter. De kleur van het water is betoverend mooi. Rondom Bue Hole doen allerlei verhalen, mysteries en legendes de ronde. Zo wil het verhaal dat piraten op de bodem van de Blue Lagoon hun schatten zouden hebben verstopt.

Boston Beach

Op 15 kilometer afstand van Port Antonio ligt Boston Beach, een prachtig strand. Omdat Boston Beach bijna op de meest noordoostelijk punt van Jamaica ligt, heb je er te maken met een ruwe Caribische Zee. Als je wilt gaan surfen, is Boston Beach dus ‘the place to be’. Voor zwemmers is de Caribische Zee die voor Boston Beach ligt, iets te ruw. Rondom het strand kun je ook geweldige lokale Jamaicaanse gerechten nuttigen zoals jerk chicken, jerk pork, geroosterde kreeft en geroosterde red snapper.

Long Beach

Long Beach (Long Bay) is een echte hotspot voor surfers. Voor mensen die het leuk vinden om in de Caribische Zee te zwemmen, is water er net iets te ruw.

Frenchman’s Cove

Frenchman’s Cove heeft een mooi strand dat in zijn geheel door rotsen wordt omsloten.

San San Beach

San San Beach is een openbaar strand dat vol met sfeermakende palm- en amandelbomen staat. Voor strandgasten die zo nu en dan even in de schaduw willen zitten, is dat uiteraard ideaal. Door de aanwezigheid van een rif, is het bovendien een fantastische plek om te snorkelen. Vanaf het strand heb je een fraai uitzicht op Monkey Island. Een klein paradijsje waar je naar toe kunt zwemmen of met de boot naartoe kunt varen. Monkey Island werd een wereldberoemd eiland vanaf het moment dat er verschillende scènes van de film ‘The Blue Lagoon’ werden opgenomen. Een film met Brook Shields in de hoofdrol. De naam Monkey Island heeft het te danken aan het aapje van een Arabische prinses. In de jaren zestig van de vorige eeuw kreeg ze van haar prins het eiland cadeau als huwelijksgeschenk. Iedere middag toogde ze naar het eilandje om daar te gaan lezen waarbij ze vergezeld werd door een aapje.

Winnyfred’s Beach

Crusoe’s Beach

Dragon Bay

Folly Beach

Jamaica Reef Beach

Bezienswaardigheden

Downtown Port Antonio

Op het schiereiland Titchfield is het centrum van Port Antonio gesitueerd. Het is een relatief klein gebied waar je zo doorheen gewandeld bent.

Annotto Bay

Annotto Bay is historisch een interessante plaats. In de omgeving van de plaats aan de gelijknamige baai, oogsten de indianen vroeger namelijk de oranje kleurstof van de anattoboom die daar toentertijd volop groeiden. Deze kleurstof werd gebruikt om hun lichamen mee te beschilderen. Heden ten dage moet je goed zoeken om nog een anattoboom in Annotto Bay te vinden. Wat nog wel in Annotto Bay te bekijken valt, is een Baptistenkerk uit 1894. Als de indianen overigens op zoek waren naar blauwe kleurstof (indigo) toogden zij naar het plaatsje Hope Bay.

Oude treinstation

Op Jamaica hebben bijna een eeuw lang treinen rondgereden, waarbij er ook een treinstation in Port Antonio aanwezig was. Echter, vanaf 1992 rijden er geen treinen meer op het zonovergoten eiland. In dat jaar staakte de Jamaica Railroad Company (JRC) al haar activiteiten. Hierdoor raakte ook het treinstation te Port Antonio buiten dienst. Dat is jammer, met name in de jaren zestig van de vorige eeuw werd er volop genoten door toeristen van de treinrit langs de kust van het havenplaatsje. Het oude treinstation fungeert nu als souvernirshop.

Town Square

Port Antonio Square

Courthouse

Het courthouse (gerechtsgebouw) van Port Antonio is opgetrokken in de typische Georgiaanse stijl.

Village of St. George

Musgrave Market

De Musgrave Market vormt het hart van Port Antonio.

Titchfield

Montevin Lodge

Op het schiereiland Titchfield staat Montevin Lodge. Het is een fraai herenhuis dat dateert uit 1881 en in het bezit is van gevels die gebouwd zijn in de gingerbread-stijl.

Bonnie View

Eenieder die een fantastisch uitzicht over Port Antonio najaagt, kan het beste naar Richmond Hill togen om daar op het voormalige Bonnie View Plantage Hotel van een panoramisch uitzicht te kunnen genieten.

Navy Island

Het voormalige marine-eiland Navy Island is middels een boot te bereiken. Het eiland is gezegend met fantastische stranden (Crusoe’s Beach, et cetera) en een mooi rif. Voor mensen die van zonnebaden en snorkelen houden, is het dus een echte hotspot.

Folly Estate

Op het schiereiland Folly staan de ruïnes van Folly Estate. De exorbitant rijke Amerikaan Alfred Mitchell gaf opdracht tot de bouw van dit megalomane gebouw. Folly Estate bestond uit zestig kamers en had een Griekse bouwstijl. Het was uitgerust met zuilen, pilaren, friezen en architraven. Het gehele pand werd opgetrokken uit beton en staal. Naar alle waarschijnlijkheid werd zeewater gebruikt om de betonmortel mee aan te maken, hetgeen Folly Estate uiteindelijk geen goed deed. In de loop van de tijd viel het namelijk uit elkaar. Op steenworp afstand van de ruïne ligt een aantrekkelijk strandje; Folly Beach. In de jaren dertig van de vorige eeuw verlieten de laatste bewoners Folly Estate. Heden ten dage zijn het terrein en de ruïnes in het bezit van de Jamaicaanse overheid. Men is voornemens om Folly Estate weer in de oude stijl herbouwen.

Trident Castle

Op steenworp afstand van Port Antonio ligt aan de kust het grauwwit gekleurde Trident Castle. De superrijke Earl Levy gaf opdracht tot de bouw van dit aparte kasteel, een bouwwerk wat beter zou passen in het landschap van Zuid-Duitsland.

Nonsuch Caves

De Nonsuch Caves zijn in totaal negen grotten die op een diepte van 18 meter liggen. Het grottencomplex is meer dan 1,5 miljoen jaar oud en bestaat zowel uit vulkanisch gesteente en kalksteen. In de grotten zijn indrukkende stalagmieten en stalactieten te bekijken. Er wonen ook vleermuizen in de grotten, zij hangen op hun kop aan het grottenplafond op een hoogte van 13 meter. De Nonsuch Caves zijn onder begeleiding van een gids te bezoeken.

Crystal Springs

Op een voormalige plantage is het natuurpark Crystal Springs gevestigd. Het natuurpark is een soort botanische tuin waar je kunt genieten van allerlei gekleurde planten en vogels. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om een hengeltje uit te werpen in een grote vijver en kennis te vergaren in een klein museum over de verschillende volkeren die op Jamaica geleefd hebben. Het is nog wel aardig om te vermelden dat op de plantage in 1872 mangoesten zijn uitgezet om ratten uit de suikerrietplantages te verdrijven. Helaas bleek dat de mangoesten zelf ook weer een plaag werden voor allerlei inheemse Jamaicaanse dieren die niet gerekend hadden op een vijand van dit kaliber.

Activiteiten

Met een boot of een bamboevlot de Rio Grande bevaren.

Ontspanning

Smulpapen komen helemaal aan hun trekken in district Portland. Het is één van de beste regio’s van Jamaica waar je kennis kunt maken met de lokale keuken waaronder jerk food.