header image
 

Ligging en grootte

Jamaica is één van de grootste eilanden van het Caribische gebied. De afstand tussen Nederland en Jamaica bedraagt iets minder dan 8.000 kilometer. De vluchttijd tussen Schiphol en Montego Bay of Kingston bedraagt ongeveer 9 uur. TUI en Dé VakantieDiscounter bieden de beste pakketreizen naar Jamaica aan. 

De grootte van Jamaica bedraagt ongeveer een kwart van dat van Nederland. Het eiland is dus uitstekend met een huurauto te verkennen. Het wegennet van Jamaica is prima te noemen. Via Sunny Cars en TUI Cars kun je een auto op Jamaica huren. 

Ligging

Jamaica ligt in de Caribische regio oftewel Caribische archipel. Het eiland ligt volgens de geografische coördinaten tussen 18˚6’ en 18˚57’ noorderbreedte en tussen 77˚16’ en 77˚31’ westerlengte in het noordelijk Caribisch gebied.

De Caribische archipel is een eilandengebied waar zich meer dan 1.000 eilanden bevinden. Het leeuwendeel van deze eilanden is niet bewoond; daar wonen geen mensen en leven geen gedomesticeerde dieren. Grofweg zou je kunnen zeggen dat de Caribische eilanden liggen tussen het zuiden van Noord-Amerika en het noorden van Zuid-Amerika.

Grote Antillen

Je kunt de eilanden van de Caribische archipel op verschillende manieren indelen: Lucayan Archipelago, Grote Antillen en Kleine Antillen. Onder de Lucayan Archipelago ressorteren de Bahama’s en de Turks- en Caicoseilanden. Jamaica valt samen met Cuba, Puerto Rico en Hispaniola (Haïti en de Dominicaanse Republiek) onder de Grote Antillen. Jamaica is het grootste Engelstalige Caribische eiland. De eilanden die dan nog overblijven, behoren toe aan de Kleine Antillen. Cuba ligt ten noorden van Jamaica. Puerto Rico en Hispaniola liggen ten oosten van Jamaica. 

De afstand tussen Jamaica en Cuba bedraagt 380 kilometer, de afstand tussen Jamaica en Puerto Rico bedraagt 1.100 kilometer, de afstand tussen Jamaica en Haïti bedraagt 530 kilometer en de afstand tussen Jamaica en de Dominicaanse Republiek bedraagt 755 kilometer.

Kleine Antillen

De Kleine Antillen worden vaak onderverdeeld in de Bovenwindse Eilanden en Benedenwindse Eilanden. Deze zeiltermen stammen uit een ver verleden. Een tijd dat het gebied druk bevaren werd met zeilschepen voor handel en oorlog. Een tijd waarin onder andere de West-Indische Compagnie (WIC) volop (slaven)handel dreef in de regio. 

Tot de Bovenwindse Eilanden behoren onder andere Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. De afstand tussen Saba en Jamaica bedraagt 1.450 kilometer, de afstand tussen Sint Eustatius en Jamaica is 1.550 kilometer en de afstand tussen Sint Maarten en Jamaica bedraagt 1.500 kilometer. Tot de Benedenwindse Eilanden behoren onder andere Aruba, Bonaire en Curaçao. 

De afstand tussen Aruba en Jamaica bedraagt 1.000 kilometer, de afstand tussen Bonaire en Jamaica is 1.170 kilometer en de afstand tussen Curaçao en Jamaica bedraagt 1.126 kilometer. Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit vier landen: Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Bonaire, Sint Eustatius en Saba behoren tot het land Nederland en zijn daarin aparte gemeenten.

Grootte

Jamaica behoort zogezegd tot de Grote Antillen. Zoals deze naam al doet vermoeden is Jamaica derhalve een groot eiland. Zeker als je het vergelijkt met de overige Caribische eilanden. De grootte van Jamaica is ongeveer een kwart van Nederland; twee keer het oppervlakte van de provincie Gelderland. 

De lengte van west naar oost bedraagt 234 kilometer. De lengte van zuid naar noord varieert van 35 tot 82 kilometer. Het totale oppervlakte van Jamaica bedraagt 10.991 km2 (land:10.826 km2) (water: 165 km2). Als je op vakantie gaat naar Jamaica is het derhalve heel goed mogelijk om het hele eiland te bekijken in een korte tijd, met een huurauto bijvoorbeeld.