header image
 

Savanna-la-Mar

Savanna-la-Mar ligt aan de zuidwestkust van Jamaica. De stad ligt in de provincie Cornwall (Cornwall County), in het district Westmoreland (Westmoreland Parish). Savanna-la-Mar is de hoofdstad van het genoemde district.

Voor de kust van Savanna-la-Mar kun je heerlijk met een bootje rondvaren.

Het is heerlijk om voor de prachtige kust van Savanna-la-Mar met een bootje te varen.

Ontstaan

Het district Westmoreland is een gebied waar vroeger de oorspronkelijke bewoners van Jamaica, de indianen, geleefd hebben. Er zijn sporen gevonden die dateren van 500 jaar voor Christus, waaruit blijkt dat zowel de Ciboney-indianen als Arawakken er gewoond hebben. Zij leefden voornamelijk in de grotten die talrijk aanwezig zijn langs de kust en verzamelden hun kostje bij elkaar door te jagen en vissen. Tijdens zijn tweede reis zette ook Columbus voet aan wal in het gebied. Naderhand stichtten de Spanjaarden er ook een nederzetting in de omgeving van het huidige Bluefields. In 1665 werden de Spanjaarden van het eiland verjaagd door de Britten. Het waren deze Britten in 1703 aan het gebied de naam Westmoreland gaven. De hoofdstad van Westmoreland werd in eerste instantie Banbury, maar al snel werd dit veranderd in Savanna-la-Mar. Tijdens de Spaanse tijd werd het plaatsje ‘Sabana de la Mar’ genoemd hetgeen ‘Vlakte bij de Zee’ betekent.

De Britten bouwden omstreeks 1700 een fort (Old Fort) op de plek van het huidige Savanna-la-Mar. Dit deden zij om piraten ervan te weerhouden dat zij aan land zouden willen en kunnen komen. In de loop van de tijd kwam er steeds meer bebouwing rondom het fort en ontwikkelde zich een stad, Savanna-la-Mar. Andere namen voor Savanna-la-Mar zijn Sav-la-Mar of Sav. Onder de bescherming van het fort, groeide Savanna-la-Mar vanaf 1703 uit tot een belangrijke haven. Vrachtschepen voerden af en aan om suikerriet te laden. Suikerriet was toentertijd een zeer belangrijk product. Savanna-la-Mar heeft in diens bestaan zwaar te lijden gehad van natuurgeweld. In 1748 trok orkaan Gilbert (Savanna-la-Mar hurricane) verwoestend over de stad heen. In 1914 was het weer raak, een tsunami berokkende de stad dit keer enorme schade.

In 1833 werd de slavernij op Jamaica afgeschaft. In de Verenigde Staten werd de slavernij veel later afgeschaft, namelijk in 1865. Dit leidde tot een bizarre situatie op Jamaica. De Jamaicaanse havens speelden toentertijd namelijk een belangrijke rol in de Caribische archipel. Als Amerikaanse schepen in de Jamaicaanse havens, waaronder die van Savanna-la-Mar, na 1833 voor anker gingen, kon het zijn dat er slaven aan boord waren. Deze slaven werd een aantrekkelijke keuze voorgelegd: of een leven leiden in complete vrijheid op Jamaica, of een leven leiden als slaaf in de Verenigde Staten. Heden ten dage wonen er meer dan vijftienduizend mensen in Savanna-la-Mar.

Bezienswaardigheden

Helaas zijn er in Savanna-la-Mar niet veel monumentale panden uit de 19de eeuw meer te bewonderen. Het kustplaatsje heeft in haar geschiedenis namelijk twee verwoestende orkanen te verhapstukken gekregen. Dit waren de orkanen van 1912 en 1948.

Courthouse

Het courthouse (gerechtsgebouw) dateert uit 1925.

Fontein

Voor het courthouse staat een prachtige fontein. Deze fontein is van smeedijzer gemaakt en dateert uit 1882. Derhalve is het één van de weinige 19de eeuwse bouwsels die de twee verwoestende orkanen heeft overleeft. De fontein werd aan de stad geschonken door een rijke plantage-eigenaar uit Westmoreland. In de zijkant van de fontein staat geschreven; ‘Keep the pavements dry’ hetgeen ‘Houd de stoep droog’ betekent.