header image
 

Parken

Op Jamaica zijn verschillende mooie parken te bezoeken. Vaak zijn in deze parken monumenten te bekijken die wat vertellen over de geschiedenis van het Caribische eiland.

Christoffel Columbus heeft Jamaica ontdekt.

Christoffel Columbus was de ontdekker Jamaica. De wereldberoemde ontdekkingsreiziger zette op 3 mei 1494 voet op het eiland.

Columbus Park

Het Columbus Park is een openluchtmuseum met als thema de Spaanse tijd op Jamaica. In het Columbus Park zijn tal van voorwerpen, zoals de gebruiksvoorwerpen die werden gebruikt op de suikerrietplantages, te bekijken uit die roemruchte periode. Het park werd in 1968 door de Kaiser Bauxite Company aangelegd. Uiteraard is er in het Columbus Park een monument van de beroemde ontdekkingsreiziger opgetrokken. De Jamaicaanse kunstenaar Eugene S. Hyde maakte een mooie muurschildering waarop de symbolische landing van Columbus is te zien. Net buiten de stadsgrenzen van Ocho Rios is het Columbus Park te bezoeken. Het Columbus Park markeert de plaats waar Columbus voet aan wal zette op Jamaica. Het is ook het gebied waar nog veel koloniale gebouwen én maritieme overblijfselen uit de tijd van Columbus zijn te vinden.

Emancipation Park

Midden in Kingston ligt het Emancipation Park, een prachtig rustige plek waar het heerlijk vertoeven is. In het park is een permanent podium aanwezig waar vaak voorstellingen te zien zijn. De reden waarom het park werd aangelegd, was om de herinnering aan de slavernij te blijven behouden. Ook de beelden in het park hebben die functie. Verreweg het belangrijkste beeld van het park is het zogenaamde ‘Redemption Song’. Dit beeld heeft als opschrift; ‘None but ourselves can free our mind’, hetgeen ‘Niemand anders dan wijzelf kan onze geest bevrijden’ betekent. In het park komen verder de liefhebbers van bomen en planten helemaal aan hun trekken. Ontelbaar veel inheemse en uitheemse planten zijn er op te tekenen. Wat verder opvalt aan het park is het feit dat er geen hek omheen staat. Dit staat symbool voor de vrijheid die het wil uitstralen.

Holywell Park

Mandela Park

National Heroes Park

Jamaica kent zeven nationale helden. Deze helden worden groots geëerd in het National Heroes Park (Park van de Nationale Helden). Drie van de zeven nationale helden zijn in het National Heroes Park begraven (Alexander Bustamente, Norman Washington Manley en Marcus Garvey). Van de andere nationale helden staan er standbeelden. Naast de monumenten van deze zeven helden, staan er in het park nog veel meer monumenten van mensen en gebeurtenissen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van het Caribische eiland. Op de monumenten staan plakkaten waarop te lezen valt wat de geschiedenis is van de persoon of de gebeurtenis.

Het National Heroes Park heeft een grootte van 20 hectare en is gelegen in de hoofdstad van Jamaica, Kingston. In het National Heroes Park zijn tal van monumenten aanwezig van Jamaicaanse nationale helden, minister-presidenten en mensen die een belangrijke functie hebben vervuld in de geschiedenis en cultuur van Jamaica. Het park zag het levenslicht in 1783, was oorspronkelijk bedoeld als racebaan voor paarden en droeg de naam Kingston Race Course. De lengte van de baan bedroeg 1 mile (1,6 kilometer).

In 1905 werd er een nieuwe baan aangelegd in het Knutsford Park. De oude baan kreeg een nieuwe naam: George 5de Memorial Park. In 1962 werd Jamaica onafhankelijk en veranderde de naam van het park weer en verkreeg het zijn huidige naam. Gedurende de Britse tijd waren paardenraces van groot sociaal belang. De Kingston Race Track was een verzamelplaats voor alle lagen van de Jamaicaanse bevolking. Op dagen dat er paardenraces werden gehouden, werd er ook een kermis opgetrokken om het volk te vermaken. Vandaag de dag moeten paardenraceliefhebbers naar het Caymanas Park togen, daar vindt alle actie plaats.

Eén van de indrukwekkendste monumenten van het park is het Jamaica War Memorial. Het is een kolossaal monument met aan de bovenzijde een kruis met een gewicht van meer dan 1.500 kilogram. Met dit oorlogsmonument worden de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog herdacht. Het oorlogsmonument werd in 1922 gemaakt en stond eerst op een andere plaats. In 1953 werd het geplaatst in het huidige park. Een ander bijzonder monument is een borstbeeld van Antonio Maceo. Maceo was de eerste Cubaanse generaal waarbij gekleurd bloed door zijn aderen stroomde. Het borstbeeld werd door de Cubaanse bevolking aan Jamaica geschonken als blijk van waardering voor het feit dat aan Maceo asiel werd verleend op het moment dat hij op Cuba niet meer welkom was.

In het National Heroes Park is ook een beeld van Simón Bolívar te bewonderen. Bolívar staat te boek als een vaardig krijgsheer die het noorden van Zuid-Amerika bevrijdde. Bolívar heeft een tijdje op Jamaica vertoeft. Tijdens zijn verblijf op het eiland stelde hij de zogenaamde ‘Jamaica Letter’ op. De Jamaica Letter was één van de belangrijkste geschriften die Bolívar schreef in zijn leven. Het beeld van Bolívar bevindt zich aan het zuiden van het park, aan de zogenaamde Heroes Circle.

In het park worden ook honderdveertig oudere vrouwen herdacht die noodlottig om het leven kwamen tijdens een brand in een bejaardenhuis in 1980. Ze zijn met z’n allen begraven in een massagraf in het park. Ieder jaar op de derde maandag van oktober wordt de zogenaamde ‘Dag van de Helden’ gevierd. Er vinden dan veel festiviteiten plaats in Kingston, waarbij het National Heroes Park uiteraard een centrale rol speelt. Als je een liefhebber bent van de Brits West-Indische architectuur kom je helemaal aan je trekken bij de Wolmer’s School en bij het Mico Collega. Deze onderwijsinstellingen liggen op steenworp afstand van het National Heroes Park.

Sabina Park

William Grant Park

Met het William Grant Park wordt ‘The Parade’ bedoeld. Ten tijde van de Engelse kolonisten was The Parade een exercitieterrein voor de Britse troepen. Vandaag de dag is het een mooi park om wandelingen in te maken. In het William Grant Park zijn twee standbeelden te bezichtigen. Het zijn de strandbeelden van Alexander Bustamante en Norman Manley, twee belangrijke Jamaicaanse politieke leiders uit de 20ste eeuw.