header image
 

Rocksteady

Ska ligt aan de oorsprong van de ontwikkeling van rocksteady, een Jamaicaanse muziekstijl die zich kenmerkt door een stevig basritme. Rond 1966 zag de muziekstijl rocksteady het levenslicht. Het was dus de opvolger van ska. Ska domineerde sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw de muziekscene van Jamaica. De ritmische basis van ska en rocksteady is hetzelfde, maar rocksteady is langzamer dan ska. De grote helden van rocksteady waren Desmond Dekker en Jimmy Cliff.

rocksteady is een muziekstijl die zich op Jamaica heeft ontwikkeld.

Als je een liefhebber bent van zware basmuziek, moet je maar eens naar rocksteady luisteren.

Desmond Dekker; rocksteady held

Desmond Dekker werd geboren als Desmond Adolphus Dacres op 16 juli 1941 in Kingston op Jamaica. Dekker blies op 25 mei 2006 zijn laatste adem uit in Engeland, een hartinfarct werd hem op 64-jarige leeftijd fataal. In 1969 scoorde Dekker de wereldhit ‘Israelities’ samen met zijn begeleidingsband ‘The Aces’. Voor veel landen, waaronder Nederland, was dit de eerste reggaehit. Ook in Nederland steeg Israelities naar de nummer-1 positie in alle hitlijsten. In Engeland werd zelfs een reggae-rage geïnitieerd door het nummer. Dekker heeft ook de eer om de ontdekker te zijn van Bob Marley. Dekker maakte meer dan tien albums waaronder het album ‘King of Ska’.

Jimmy Cliff; grootste carrière in de rocksteady

Jimmy Cliff werd geboren als James Chambers op 1 april 1948 in Somerton op Jamaica. Toen Cliff 14 lentes oud was, verhuisde hij naar Kingston om daar een start te maken met zijn muziekcarrière. De ontdekker van Cliff was Derrick Morgan. Morgan zorgde ervoor dat Cliff in contact kwam met Leslie Kong. Cliff was zeer succesvol met nummers als ‘You Can Get If You Realy Want’, ‘Beautiful People’ en ‘Wonderful World’. Cliff wordt door veel mensen gezien als de voorloper van artiesten van reggaemuziek. In 1972 kwam de eerste Jamaicaanse film uit: ‘The Harder They Come’. De hoofdrol was weggelegd voor Cliff. Cliff was ook de man die de muziek voor de film maakte. Deze film was het startsein voor het opkomen van de reggaemuziek.