header image
 

Kust

De kust van Jamaica wordt opgesierd met betoverende baaien, lagunes en steile kliffen. Bovendien liggen op sommige plekken voor de Jamaicaanse kust prachtige eilandjes. De kust is derhalve zeer indrukwekkend te noemen. Tegenwoordig is de kuststrook van Jamaica het domein van toeristen, gedurende de koloniale tijd echter waren de kustvlaktes de regio’s waar zich de suikerrietplantages bevonden en waar veel bedrijvigheid was.

kust Jamaica zeeschildpadden

Op de zandstranden van Jamaica leggen majestueuze zeeschildpadden hun kwetsbare eitjes.

In dit gebied zijn derhalve nog veel monumentale plantagehuizen aanwezig en te bezichtigen. In de vruchtbare kustvlaktes van Jamaica bevinden zich heden ten dage nog steeds de meeste plantages van het eiland. Hierbij moet je dan denken aan suikerriet-, bananen-, citrusfruit-, cassave- en tabaksplantages. Het is ook een gebied waar veel veelteelt- en tuinbouwbedrijven zijn.

Noord- en westkust

De meeste toeristen gaan naar de stranden van het noorden en westen van Jamaica. Aan de noordkust liggen de badplaatsen Montego Bay, Port Antonio, Ocho Rios en Runaway Bay. Aan de westkust ligt de badplaats Negril. Negril is in het bezit van het breedste en langste strand van heel Jamaica. De zuidkust van Jamaica wordt veel minder door toeristen bezocht. Laat onverlet dat het zeer de moeite waard is om dit deel van het eiland te bezoeken. Zo komen natuurliefhebbers helemaal aan hun trekken bij het moerasgebied van Black River. Het plaatsje Black River heeft zijn naam te danken aan de gelijknamige rivier die bij Black River het moeras instroomt.

Zuidkust

Aan de zuidkant van Jamaica bevinden zich nog verschillende vissersdorpjes waar je getuige kunt zijn van de ambachtelijke manier van vissen en de handel in vis. Andere interessante plekken en plaatsen die aan de zuidkust van Jamaica liggen, zijn Treasure Beach, Spanish Town en uiteraard de hoofdstad van het eiland, Kingston. Wat verder heel bijzonder is aan de zuidkust van Jamaica is het bestaan van de zogenaamde cayns. Cayns zijn mini-eilandjes die voor de kust liggen in een soort kraal. Hierdoor wordt de kust als het ware beschermd tegen de bij tijd en wijle onstuimige Caribische Zee. Ook voor de haven van Kingston lag een keten van cayns. Men heeft uiteindelijk de ruimtes tussen deze cayn opgevuld om er op deze manier een vliegveld op aan te kunnen leggen.