header image
 

Accompong

Accompong ligt in de westelijke binnenlanden van Jamaica. De stad ligt in de provincie Cornwall (Cornwall County), in het district Saint Elizabeth (Saint Elizabeth Parish). Het gebied waar Accompong ligt, staat bekend als Cockpit Country.

Ontstaan

Accompong werd in 1739 aangewezen als plaats waar de Maroons zich mochten vestigen. Diep in de binnenlanden waren zij veilig voor de Spaanse en Britse troepen. De inwoners van Accompong noemen hun dorp; ‘the nation within a nation’. De belangrijkste leider van de Maroons was Accompong. Accompong had drie broers die ook meevochten voor de Maroonse zaak. Dit waren Cudjoe (Kojo), Cuffy en Quao. Daarnaast had hij ook nog een strijdende zus. Dit was Nanny.

Cudjoe wordt beschouwd als de vader van alle Maroons. Hij zorgde er namelijk voor dat de Maroons van heel Jamaica zich verenigden. In Accompong staat nog steeds een mangoboom waaronder in 1739 de vredesovereenkomst werd getekend tussen de Maroons en de Britten. Cudjoe tekende namens de Maroonse gemeenschap. De bewuste mangoboom in Accompong wordt ‘Da Kindah Tree’ genoemd. In 1795 brak de Tweede Maroonse oorlog uit waarbij de Maroons van Accompong zich neutraal opstelden. De Britten maakten snel een einde aan de Tweede Maroonse oorlog, waarna zij als wraak alle Maroonse nederzettingen met de grond gelijk maakten, waarbij enkel Accompong gespaard bleef. Ieder jaar wordt op 6 januari de verjaardag van Cudjoe gevierd (Cudjoe Day) waarbij duizenden nazaten van de Maroons naar Accompong togen, om daar de vredesovereenkomst van 1739 te vieren.

Vandaag de dag is Accompong een min of meer onafhankelijke stad op het Caribische eiland. De bewoners hoeven er geen belasting te betalen, er is geen politie aanwezig en er bestaat nauwelijks misdaad. Als je de mensen in Accompong zult aanspreken, zullen zijn bevestigen dat er weinig criminaliteit aanwezig is in het stadje. Je bent er dus heel veilig.