header image
 

Palisadoes-Port Royal Protected Area

Er zijn in de wereld maar zes natuurlijke havens die groter zijn dan de Palisadoes-Port Royal op Jamaica. Rondom de haven ligt een uiterst kwetsbaar natuurgebied waar unieke diersoorten leven zoals Amerikaanse krokodillen, groene zeeschildpadden, Caribische lamantijnen, (langbek)tuimelaars en zeepaardjes. Om het kwetsbare ecosysteem van de Palisadoes-Port Royal te beschermen, is de Palisadoes-Port Royal Protected Area in 1998 opgericht.

Palisadoes-Port Royal Protected Area is een paradijs voor vogels waaronder meeuwen.

Vogelliefhebbers komen in het Palisadoes-Port Royal Protected Area helemaal aan hun trekken. In het gebied barst het van de vogels.

Het totale oppervlakte van het gebied bedraagt 1.000 hectare. Sinds 22 april 2005 is de Palisadoes-Port Royal Protected Area een Ramsargebied geworden en dus van grote internationale natuurwaarde. Een Ramsargebied is een watergebied (drasland) met zogezegd een grote internationale natuurwaarde. Met name voor vogels zijn het belangrijke gebieden. Ramsar is een Iraanse stad waar in 1971 de eerste conferentie plaatsvond. Daarmee is de Conventie van Ramsar de oudste overeenkomst (internationale) aangaande de natuur en het milieu.

Groene zeeschildpad

Een andere oneerbiedige naam voor de groene zeeschildpad luidt soepschildpad. In totaal zijn er wereldwijd zeven verschillende soorten zeeschildpadden beschreven. Van alle zeeschildpadsoorten heeft de groene zeeschildpad het grootste verspreidingsgebied. Zo laat het beest zich overal rond de evenaar zien en dus ook in de wateren van het Bob Marley-eiland. De schildlengte van de groene zeeschildpad bedraagt bijna 1 meter.

Caribische lamantijn

De Caribische lamantijn behoort tot de lamantijnen. De Caribische lamantijn heeft ook twee andere namen; Floridamanatee en de Amerikaanse manatee. Sommige wetenschappers beweren echter dat de Floridamanatee een ondersoort is van de Caribische lamantijn. De leefomgeving van de Caribische lamantijn bevindt zich geheel onder water. Het ontbreekt de Caribische lamantijn aan achterste ledematen. Om vervelende algengroei op de huid zoveel mogelijk af te remmen, beschikt het dier over een dunne vacht. De Caribische lamantijn is met zijn gemiddelde lengte, die tussen de 2,5 tot 4,5 meter schommelt, een flink groot beest. Uiteraard past daar ook een hoog gewicht bij; tussen de 200 en 600 kilogram. Er zijn echter ook Caribische lamantijnen die meer dan 1.500 kilogram wegen.