header image
 

Amfibieën

Tot de klasse van amfibieën behoren kikkers, padden, salamanders en wormsalamanders. Op Jamaica leven 17 soorten kikkers en 8 soorten padden. Wat verder bijzonder is, is het feit dat bij 14 kikkersoorten, niet een kikkervisje maar een mini-kikkertje uit het eitje kruipt.

Amerikaanse brulkikker

De grootste kikker die op Jamaica leeft, is de Amerikaanse brulkikker (Lithobates catesbeianus) (American bullfrog). In 1967 werden er op het Caribische eiland 22 Amerikaanse brulkikkers uitgezet. Het was de bedoeling om Amerikaanse brulkikkers te kweken voor consumptie. Het liep helaas anders. Binnen 4 jaar brulden de amfibieën op alle plekken van het Bovenwindse Eiland. Doordat er op Jamaica een relatief hoge temperatuur heerst, ontwikkelen de kikkers razendsnel. Naast de Amerikaanse brulkikker leeft er nog een invasieve soort op het Rastafari-eiland, de reuzenpad. De reuzenpad ondervindt echter veel concurrentie van de Amerikaanse brulkikker.

Fluitkikker

Niet alle kikkers op Jamaica kwaken; de fluitkikker ‘fluit’. Fluitkikkers komen alleen maar voor in Noord-, Midden en Zuid-Amerika.

Reuzenpad

De reuzenpad (Rhinella marina) draagt ook twee andere Nederlandse namen; suikerrietpad en zeepad. De reuzenpad draagt zijn naam niet voor niets, het beest kan doorgroeien tot een lengte van 20 centimeter. Het oorspronkelijke leefgebied van de reuzenpad is Midden- en Zuid-Amerika. De mens heeft echter het amfibie op veel andere plekken in de wereld geïntroduceerd zoals de Caribische archipel, Australië en Azië. Het idee hierachter was dat de reuzenpad zich tegoed zou doen aan insecten en muizen. Echter, op het menu stonden ook andere dieren waarvan het niet de bedoeling was dat die opgegeten zouden worden.

Op Jamaica leven veel verschillende amfibieën zoals de reuzenpad

De reuzenpad is een prachtig amfibie, maar vormt wel een gevaar voor de inheemse diersoorten van Jamaica.

Als klap op de vuurpijl is de reuzenpad heel erg giftig. Ieder dier dat zich aan het beest vergrijpt, zal dat met de dood moet bekopen. Heel veel mensen beschouwen dit amfibie derhalve als een plaagdier. De reuzenpad staat symbool voor wat er kan gebeuren als je een dier op een plek introduceert waar hij eigenlijk niet thuis hoort. Er ontstaat dan namelijk een ecologische ramp.