header image
 

Koraal

Koraal is een wonderbaarlijk organisme. Koraal vormt de bouwsteen van koraalriffen. Koraalriffen zijn heel belangrijk voor de maritieme wereld. Aan de ene kant zijn er heel veel zeebewoners die koraal eten, maar er zijn er nog veel meer die een schuilplaats vinden binnen het koraalrif. Mensen die van koraal houden, kunnen met een gerust hart naar Jamaica togen. Het Caribische eiland is gezegend met fantastische koraalriffen. Koraalriffen hebben zich op Jamaica kunnen ontwikkelen aan diens noord-, west- en zuidoostkust. De Jamaicaanse koraalriffen vormen de natuurlijke habitat voor tal van zeediersoorten, waaronder uiteraard veel vissen. Jamaica wordt langzamerhand een aantrekkelijke bestemming voor mensen die van de onderwaterwereld houden; snorkelaars en sportduikers.

Soorten koraal

Het Jamaicaanse koraalrif telt tientallen soorten koraal waaronder geweikoraal, hersenkoraal, bladkoraal, plaatkoraal, ‘mountainous star coral’, brandkoraal, rood koraal, schorskoraal en hersenkoraal. Deze koraalsoorten zijn hard en daardoor erg kwetsbaar. Daarnaast komt er op Jamaica ook zacht koraal voor in ontelbaar veel kleuren. Een voorbeeld hiervan is hoornkoraal.

Hersenkoraal

Als je oog in oog komt te staan met hersenkoraal begrijp je direct waaraan deze koraalvorm diens naam te danken heeft. Door de windingen en groeven heeft hersenkoraal namelijk veel weg van de menselijke hersenen.

Er bestaan verschillende soorten koraal waaronder hersenkoraal.

Hersenkoraal spreekt erg tot de verbeelding, het Jamaicaanse rif staat er vol mee.

Brandkoraal

Brandkoralen zijn middels hun neteldraden in staat om bij mensen een brandige ontsteking op de huid te veroorzaken. Vergelijkbaar met wat er gebeurd met de huid als die in contact komt met brandnetels of kwallen. Naast de Caribische Zee, komen ze voor in de tropische delen van de westelijke Atlantische Oceaan, Stille Oceaan, Indische Oceaan en de Rode Zee. Evenals steenkoraal leeft brandkoraal in symbiose met kleine algen. Om deze reden bevindt het brandkoraal zich in de bovenste regionen van koraalriffen. Brandkoraal vormt een uitwendig skelet. Dat hebben ze gemeen met ‘echt koraal’. Het skelet van brandkoraal heeft een groengele of bruine kleur. Het liefst hecht zich brandkoraal op ander koraal of op rotsen.