header image
 

Walvissen spotten

Walvissen spreken bij de meeste mensen enorm tot de verbeelding. Alleen al het feit dat de blauwe vinvis het grootste dier op moedertje aarde is dat ooit op de planeet heeft geleefd (en nog steeds leeft), maakt diepe indruk. Voor veel mensen is het dan ook een grote droom om minimaal één keer in hun leven een walvis te spotten. Walvissen spotten is onder andere mogelijk in het water dat Jamaica omspoelt. Als je een walvis wilt zien, moet je wel een beetje geluk hebben. Dolfijnen daarentegen zijn veel gemakkelijker te spotten. Eén van die dolfijnsoorten is de griend.

Walvissen spotten is betoverend

Als je de grootste kans wilt hebben om een walvis te zien bij Jamaica, kun je het beste in de buurt van Negril zijn. Negril is de belangrijkste badplaats aan de westkant van het Caribische eiland. Eén van de walvissoorten die zich daar soms laat zien, is de potvis. Het is natuurlijk de kunst om zo dicht mogelijk in de buurt van een walvis te komen met een bootje. Je voelt je dan als mens heel klein en nietig worden. Een geweldige ervaring.

Walvissen spotten is uiteraard heel erg leuk om te doen op Jamaica.

Potvissen zijn enorme zeezoogdieren die bij tijd en wijle zijn te spotten in de Jamaicaanse wateren.

Op het menu van de potvis staan onder andere pijlinktvissen en reuzeninktvissen. Om deze prooidieren te grazen te nemen, kan de potvis een diepte van 3.000 meter bereiken. Het komt voor dat potvissen in groepen jagen. Ieder lid van de groep heeft dan zijn eigen taak. Dat is natuurlijk heel bijzonder en intelligent. Alles is bij de potvis groot en indrukwekkend. Zo stroomt er door het zeezoogdier ruim 3.000 kilogram bloed! Doordat er zoveel zuurstof in die grote hoeveelheid bloed kan worden opgeslagen, kan het beest tot wel 2 uur onder water blijven. De heren potvissen kunnen een lengte bereiken tot meer dan 18 meter. De dames potvissen daarentegen kunnen doorgroeien tot een lengte van 11 meter. Een potvis kan een gewicht bereiken van meer dan 50.000 kilogram. Indrukwekkend natuurlijk!