header image
 

Bergen

Jamaica telt verschillende indrukwekkende bergketens. In het oosten van het Caribische eiland liggen de Blue Mountains, John Crow Mountains en Port Royal Mountains. In het midden van Jamaica liggen Stony Hill en Cockpit Country. In het westen van het Bob Marley-eiland ligt Dolphin Head. Het is zeer de moeite waard om de bergen van Jamaica te gaan verkennen.

Als je naar Jamaica gaat, moet je kennis maken met de bergen.

Er kunnen schilderachtige taferelen ontstaan in de bergen van Jamaica als de maan het Caribische eiland beschijnt.

Blue Mountains

De Blue Mountain Range is een bergmassief in het oosten van Jamaica dat in geologisch opzicht het oudste deel van het eiland is. Op de omringende eilanden Hispaniola en Cuba komen ook soortgelijke oeroude bergmassieven voor. De Blue Mountain Range heeft een lengte van 45 kilometer en is daarmee één van de grootste bergketens van de hele Caribische archipel. Dit geldt voor de lengte van de bergketen en voor de hoogte van diens bergtoppen. 4 tot 5 miljoen jaar geleden ontstonden er enorme plooien in de aardkorst. Daardoor werd een 2 kilometer dikke laag boven het oceaanwater getild. Het leeuwendeel van deze laag bestond uit vulkanisch gesteente, maar bevatte daarnaast ook lei- en zandsteen. Het vulkanische gesteente en het lei- en zandsteen, ontstonden 84 tot 63 miljoen jaar geleden. Gedurende deze tijdsperiode was er veel vulkanische activiteit in de Caribische archipel.

Gesteente

In het oosten van Jamaica liggen plaatsen Bath en Cedar Valley. In geologisch opzicht zijn dit bijzondere plaatsen. Aan het oppervlakte vind je hier namelijk gesteente dat afkomstig is van de oude oceaanbodem. Dit gesteente is meer dan 80 miljoen jaar oud en dateert van vóór de periode dat er vulkanische activiteit plaatsvond. In dit gesteente komen de volgende elementen voor; platina, nikkel en chroom. Het is overigens commercieel niet aantrekkelijk om deze elementen in dit gebied te winnen. Aan het zuiden van het bergmassief is nog veel ouder gesteente te vinden. Onder andere marmer. Dit marmer is tussen de 140 en 170 miljoen jaar oud. 63 miljoen jaar geleden stopte de vulkanische activiteit en voltrokken zich tektonische bewegingen. Dit was de periode dat er kalk, zand en klei werd afgezet in de landschapen die lager gelegen waren. Hieruit vormde zich verschillende soorten gesteenten. Gesteenten die bovendien tjokvol zitten met fossielen.

Bergtoppen

De Blue Mountains Peak is met zijn 2.256 meter de hoogste top van de Blue Mountains. Daarnaast zijn er nog veel meer hoge bergtoppen in het gebergte te vinden zoals High Peak (2.067 m), Mossman’s Peak (2.044 m), Sir Johns Peak (1.930 m), Crow Peak (1.752 m), Candlefly Peak (1.537 m), Saint Catherine’s Peak (1.541 m) en Mount Rosanna (1.219 m).

Regen

De Blue Mountains hebben ieder jaar te maken met veel regenval waarbij wel een onderscheid gemaakt dient te worden tussen de noordelijke hellingen en de zuidelijke hellingen. Op de noordelijke hellingen valt veel meer regen dan op de zuidelijke hellingen. Doordat er zoveel regen valt, telt het gebied ook veel rivieren. Op het moment dat de Blue Mountains getrakteerd worden op zware regenval, zwellen de rivieren enorm aan. In de Port Royal Mountains (The Grand Ridge) ontspringen tal van riviertjes wiens water wordt verzameld en gezuiverd in natuurlijke en kunstmatige bassins. Op deze manier wordt Kingston van schoon drinkwater voorzien.

De Blue Mountains zijn niet alleen de leverancier van oppervlakte water, maar ook van mineraalwater. Breuklijnen in het gesteenten hebben er namelijk voor gezorgd dat op diverse plaatsen mineraalbronnen konden ontstaan. De mineraalbron bij Bath, is de bekendste van het eiland. Deze plaats is al honderden jaren een kuuroord. Doordat er zoveel regen op de hellingen van de Blue Mountains valt, is de bodem erg doorweekt en daardoor kwetsbaar. Tel daarbij op dat de kolonisten veel bomen hebben weggekapt en dat de grond intensief werd en wordt gebruikt. Dit zijn allemaal factoren die erosie, grondverschuivingen, grondverzakkingen en overstromingen in de hand werken.

Mystieke sfeer

De Blue Mountains ademen een mystieke sfeer uit. Dit komt voor een groot deel door de dichtbegroeide berghellingen, voortkabbelende bergbeken en de dichte nevelen waarin het gebied zich vaak hult. Voor natuurliefhebbers zijn de Blue Mountains een gebied dat niet overgeslagen mag worden. Maar de Blue Mountains zijn om twee andere redenen ook bekend. Enerzijds om de zogenaamde Maroons en anderzijds om de koffieplantages. De Maroons zijn slaven die gevlucht waren voor hun eigenaren en hun toevlucht onder andere zochten in de onherbergzame Blue Mountains. In de Blue Mountains zijn voortreffelijke koffiebonen te oogsten op de koffieplantages aldaar. Sinds de 19de eeuw zijn er al koffieplantages in de Blue Mountains. De koffie die van de Blue Mountains-bonen wordt gezet, staat bekend als één van de beste koffie die je kunt drinken ter wereld. Aan de voet van de Blue Mountains ligt de hoofdstad van Jamaica, Kingston.

John Crow Mountains

Evenwijdig aan de kustlijn ligt in het oosten van Jamaica een andere bergketen; de John Crow Mountains. Er is een overgang tussen de oostkant van de Blue Mountains en de John Crow Mountains. De hoogste bergtop van de John Crow Mountains telt 1.050 meter en heet High Peak.

Port Royal Mountains

De Port Royal Mountains (The Grand Ridge) begrenzen de westelijke zijde van de Blue Mountains. Catherine’s Peak is met zijn 1.539 meter de hoogste top van de Port Royal Mountains gevolgd door Mount Telegraph (1.275 m) en Mount Rosanna (1.219 m). De Port Royal Mountains telt verschillende uitlopers zoals de Dallas Mountains, Long Mountains en Jack’s Hill. Kingston wordt aan de oost- en noordkant begrensd door de bovengenoemde uitlopers van de Port Royal Mountains.

Cockpit Country

In het noordwesten van Jamaica ligt een bijzonder gebied: Cockpit Country. Hier liggen in het landschap komvormige bekkens (cockpits, dolines of poljes).